Meld je gratis aan
Een wolf in schaapskleren: de FUJIFILM X-T20 met retro-body getest © Fujifilm, review, X-T20, productbeeld

26 oktober 2017, 16:05

Zoomer Sander Grefte is met de FUJIFILM X-T20 aan de slag gegaan. "Hoewel de camera ontworpen is om het oude analoge gevoel terug te krijgen, heb ik mij meer gericht op de prestaties en het bedieningsgemak door hem te gebruiken alsof het mijn eigen camera zou zijn." De gebruikerservaring van Sander lees je hier, met testfoto's.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


"Nadat ik de camera met bijbehorende FUJINON XF18-55mm F2.8-4.0 R LM OIS en XF14mm F2.8 R ontvangen had, ben ik gaan kijken hoe makkelijk ik me door het menu kon worstelen. Al snel kon ik alle belangrijke instellingen vinden en heb ik direct de beeldkwaliteit op RAW gezet. Fijn is dat je deze instelling snel kunt aanpassen zonder het menu te raadplegen. Verder valt mij direct op hoe licht en compact deze camera is, eigenlijk zelfs net iets te klein voor mijn handen."

Op ontdekkingstocht

"De eerste testlocatie is de Spiegelwaal bij Nijmegen. Hier heb ik voornamelijk met het kantelbare touchscreen gewerkt. Erg prettig dat je met je vinger het focusgebied kunt aangeven, maar nog beter is dat je via liveview direct het effect ziet van een aanpassing in de sluitertijd en/of het diafragma."


Spiegelwaal.


"Na deze locatie was de Oversteek bij Nijmegen het volgende onderwerp om vast te leggen. Daar wilde ik de prestaties van de lens ontdekken en zien wat voor sterren je met deze "kitlens" kunt produceren. Erg prettig dat je de diafragma-ring op de lens handmatig kunt verstellen. Je moet wel goed oppassen dat je niet de diafragma-ring, zoomring en focusring tegelijkertijd draait, iets wat mij regelmatig overkwam."

Dynamisch bereik

"Een andere mooie locatie in de buurt van Nijmegen is het vennengebied de Hatertse Vennen. Hier heb ik mij meer gefocust op de manuele instelling en gebruikgemaakt van de grote draaiwielen voor de belichtingscompensatie en sluitertijd. De eerste is mij zeer goed bevallen, maar het tweede heeft voor mij minder toegevoegde waarde. Vooral omdat je met een extra instelwieltje sneller en beter de sluitertijd kunt instellen. Tijdens het fotograferen waren er grote contrasten tussen licht en donker, en ik ben erg onder de indruk van de details en informatie die je tijdens de nabewerking tevoorschijn kunt halen.


Een truc om het dynamisch bereik te vergroten is de bracketingfunctie met verschillende bellichtingstijden om een HDR-foto te creëren. Het was wel even zoeken om de juiste instellingen te vinden. Het viel mij tegen dat je maar een bracket van drie foto's kunt kiezen (Dit kan mogelijk na de komende firmware update). Helaas raakte mijn geheugenkaartje vol, het wisselen hiervan duurde lang door mijn statiefplaat, die al snel de toegang blokkeert bij zo'n kleine body (oplossing MHG-XT10 met Arca Swiss)."


Hatertse Vennen.


Oud Rheemst.

Intervalfunctie en sterrenspoor

"Bij de vuurtoren in Oostmahorn in Friesland heb ik de FUJINON XF14mm F2.8 R en de ingebouwde intervalfunctie van de camera getest. Wat mij direct opviel is de scherpte die dit objectief zonder veel vertekening biedt. In combinatie met de goede beeldkwaliteit van de FUJIFILM X-T20 is dit een zeer goede combinatie voor landschapsfotografie.
Hier heb ik ook een sterrenspoor gemaakt om de intervalfunctie te testen. Waar mijn eigen camera gelimiteerd is tot 99 foto's, kun je met de FUJIFILM X-T20 tot oneindig instellen."


Oostmahorn.

ISO en beeldkwaliteit ontdekken

"Voor de laatste praktijktest heb ik een autogarage in Brummen bezocht. Hier heb ik eerst foto's uit de hand geschoten met open diafragma voor de kleine scherptediepte. Zelfs bij ISO 3200 was er nog veel detail en scherpte te zien.
Ondanks het oude vintagegevoel dat de FUJIFILM X-T20 uitstraalt, is het eigenlijk een hypermoderne wolf in schaapskleren. Ik ben erg onder de indruk van de prestaties en het bedieningsgemak. Wat er voor mij echt uitspringt is het dynamische bereik van deze sensor en het feit dat veranderingen direct te zien zijn in liveview met histogram. Ook het gemak van de intervalinstellingen, diafragma-ring en het wieltje voor belichtingscompensatie vind ik erg prettig. Wat ik graag zou willen zien is een iets betere grip (oplossing hiervoor: MHG-XT10 met Arca Swiss) en het draaiwiel voor de sluitertijd omzetten naar ISO-instellingen. Waar het natuurlijk echt om gaat zijn de foto's die de FUJIFILM X-T20 produceert en daar kan ik kort over zijn: die zijn van uitstekende kwaliteit met goede scherpte, kleuren en resolutie!"


Vintagegevoel in de autogarage.


Over Sander
Sander Grefte is getrouwd en vader van twee kinderen. Hij woont in Rheden en werkt als onderzoeker en docent aan de Universiteit van Wageningen. Naast zijn familie en werk besteedt hij veel tijd aan fotografie, met name landschapsfotografie. Dit is sinds 2014 een belangrijke hobby. Het geeft hem momenten van rust, waarbij hij één kan worden met de natuur en hij geniet van speciale momenten rond zonsopkomst, -ondergang of onder een mooie sterrenhemel. Meer werk van Sander kun je vinden op zijn website: www.sandergreftephotos.com

Reacties (10)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
mvbalkom op 14 december 2017 om 08:58

Mooi en een heel herkenbaar verhaal, ik ben eerder dit jaar overgestapt van een Canon 5DSr naar een Fujifilm GFX50s. Een echte game changer ... dynamisch bereik, pixel kwaliteit, de kwaliteit van de Fujinon objectieven en zo zijn er nog veel superlatieven tov de Canon. De beelden die uit deze camera rollen en de mogelijkheden openen je ogen en doen je realiseren dat de grote jongens zoals Canon en Nikon de laatste jaren de slag behoorlijk hebben gemist. Daar waar de gevestigde orde door ontwikkeld op “verouderede” technieken en futiliteiten hebben de concurrenten flink geïnvesteerd in vernieuwde platformen. De retro look van de Fujifilm systeem camera’s wordt vaak weggelachen maar in werkelijkheid zijn het camera’s gebaseerd op een innovatief platform met functionaliteiten en technieken die deze camera een “wolf in schaapskleren maakt”. De beelden spreken hier boekdelen

deez66 op 13 december 2017 om 20:22

Zelf ben ik de blijde eigenaresse van deze camera sinds een week of 2, en ga weer met veel plezier fotograferen. Prachtige camera met zo ontzettend veel mogelijkheden.

41-ben19 op 12 december 2017 om 23:13

het ziet er allemaal goed uit Zelf heb ik goede resultaten met Canon EOS D 60 met kantelbare achterwand en met de Canon EOS D Mark 5 de eerste is altijd mijn metgezel en ligt bijna altijd in de auto. de andere is voor speciaal werk@

ezutterman op 6 december 2017 om 09:46

!!! geen kantelbaar achter scherm,
heb zelf een X-T1, topcamera en licht in gewicht ook de lenzen zijn iets lichter.

Ernest_de_Groot op 5 december 2017 om 23:59

Ik kan dit verhaal alleen maar bevestigen.
Ik ben zelf sinds kort in het bezit van de XT-2.
Je valt in verbazing wat deze camera's presteren.
Ik kom van een full frame van Canon, maar ik ben er niet op achteruit gegaan.

PtR op 23 november 2017 om 21:51

Had me ook aangemeld voor deze test (nooit meer iets gehoord) maar ik had het zeker niet beter op geschreven. Fijne test van een camera waar ik stiekem steeds meer naar zit te lonken.

Kimoostelbos op 1 december 2017 om 20:12

Kopen Peter, deze heb ik nu ook! ik ben verkocht

PtR op 1 december 2017 om 20:44

Lucky you! Nouja, kopen. We gaan in 2018 een mooie reis maken dus de centen zijn even op. Ik zou wel mijn Nikon met lenzen kunnen verkopen en kijken of ik dan kan kopen maar ik ben stiekem ook wel weer verknocht aan die Nikon.

MHVDE op 24 november 2017 om 14:07

He Peter, De XE3 is er nu ook hè

PtR op 24 november 2017 om 20:41

Dat wist ik niet. Ik geloof dat de wet van Moore (ik beledig je nu vast: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Moore) nu op camera's van toepassing aan het worden is. Wat een tempo van nieuwe camera's.