Meld je gratis aan
Nikon portretworkshop: Loes Gorseling © Nikon, portret, Loes

2 november 2017, 12:44

Loes Gorseling is student fotografie aan Academie Minerva. Nog maar 23 jaar maar haar werk, met name portretten met historie en mythologie als achterliggende gedachte, hangt nu al in galerijen in Italië en ze heeft ze meerdere publicaties op haar naam staan. Tijdens de workshop van Nikon is ze net als altijd gedreven om een foto te maken die mensen even kan laten dagdromen.

"Ik hou van krachtige personen die dicht bij het hart liggen maar ver weg zijn in een mysterieuze setting. Mijn doel is mensen hun eigen karaktereigenschappen te laten zien en ze even tijd en ruimte te laten vergeten, ook al is het maar voor heel even. De locatie bij Museum Oud Amelisweerd lijkt geschikt om een aantal mooie portretfoto's te maken. Ik ben benieuwd wat de dag ons gaat brengen!


Lens 1: 24-70mm 2.8
Voor dat ik deze lens ging uitproberen had ik al wat ervaring met de 24-70mm lens van Tokina. De lens van Tokina is bij mij onmisbaar voor evenementen en ik was dan ook benieuwd hoe de lens van Nikon hier tegen op zou wegen.
Ik heb met deze lens een aantal portretten geschoten, iets waar ik mij heel erg thuis in voel en het zegt voor mij veel over een lens.
Wat mij gelijk opviel bij het fotograferen was de scherpsteltijd. De lens stelt enorm snel en stil scherp, tel hierbij de lichtsterkte en zoomfunctie op en het lijkt de ideale lens voor concertfotografie, bruiloften en evenementen. In vergelijking met de Tokina lens leek het voor mij alsof de Nikon lens een stuk sneller kan scherpstellen. Als ik de foto's vergelijk in Lightroom vind ik de kleuren van de Nikon lens ook mooier, ze zijn wat voller, de kleuren van de Tokina lens lijken voor mij in vergelijking wat fletser.Met natuurlijk licht. Diafragma:2.8.


Voor mij is het gewicht van de Nikon 24-70mm een groot nadeel; het is een zware, grote lens en voor mij werkt dat tegen. Waar deze lens de enige lens is die ik mee zou nemen naar een bruiloft, vraag ik mij af of ik er de hele dag mee zou kunnen lopen. Persoonlijk schiet ik het meeste portretten, hierbij heb ik een grote voorkeur voor lenzen met een vast brandpunt. Ook bij het testen merk ik bij het maken van portretten op dat ik zelf bijna geen gebruik maak van de zoomfunctie. Voor portretten gaat mijn voorkeur toch echt uit naar een prime lens: ze zijn goedkoper, lichtgevoeliger en lichter. Maar voor een ambitieuze concertfotograaf zou ik deze 24-70 van Nikon altijd eerder aanraden, wel met de tip deze misschien eerst een keer vast te houden voor hem te kopen.


Lens 2: 85mm 1.8
Voor deze dag leek het mij een goed idee om de 85mm 1.8 en de 85mm 1.4 met elkaar te vergelijken. Er zit een enorm prijsverschil tussen de twee en ik ben benieuwd hoe dit terug te zien is op beeld.
Wanneer ik de foto's met elkaar vergelijk, heb ik met de 85mm 1.8 een aantal slechtste maar ook een paar van de betere foto's geschoten.
In de ochtend heb ik de lens uitgeprobeerd in een ruimte met heel weinig licht, hier kwam ik wat chromatische aberratie tegen. Zeker niet de ergste die ik ooit gezien heb, maar voor mij genoeg om mij hier flink aan te storen.
De foto's in donkere ruimtes waren prima ondanks de minimale belichting, maar er was niets extra's aan de lens wat er enorm uitsprong.In het museum met kunstlicht aan de rechterzijde. Geschoten op iso
6400. Er is sprake van vignettering en chromatische aberratie op de achtergrondIn het museum met kunstlicht aan de rechterzijde. De huid is hier nog steeds mooi, wel is er sprake van chromatische aberratie op de achtergrond.Na de slechte omstandigheden binnen, heb ik de lens buiten uitgetest met flits, hierbij was ik heel blij verrast, de ogen van het model waren super scherp en de huid was prachtig! Iets wat ik nog nooit zo gezien heb met een 50mm op een crop frame met een flits.
Ik merkte geen vertekening op en het was heel makkelijk een flatteus beeld neer
te zetten.
Bij portretten met voldoende licht is deze lens een enorme aanrader, bokeh is makkelijk te
bereiken en erg mooi. Ik zou deze lens als eerste aanraden voor mensen die graag portretten schieten en de overstap willen maken van een crop frame naar full frame. Het is een musthave voor de meeste semi-professionele fotografen. Naast portretten zou ik met deze lens zeker wat landschappen willen schieten. Al met al heeft de 85mm 1.8 van Nikon een mooie prijs en is hij zijn geld zeker waard.


Buiten geschoten met een flits. Hier is duidelijk te zien hoe mooi de ogen en huid worden met de 85mm 1.8.Resultaat met de 85mm 1.8, buiten geschoten met een flits. De ogen springen er uit. Geschoten met diafragma op 7.1, de achtergrond is nog mooi zacht.


Buiten met flits.


Lens 3: 85mm 1.4
Deze lens is voor mij een absolute droom, maar wel een droom met een heel hoog prijskaartje. Meteen het enige dat ik op de lens aan te merken heb. Of hij zijn geld waard is zal voor ieder persoon verschillen. Zelf heb ik geen enkele slechte foto kunnen schieten met deze lens, al heb ik deze lens niet in dezelfde slechte omstandigheden kunnen testen als met de 1.8.
Wanneer ik de lens in lichte omstandigheden vergelijk met de 85mm 1.8 dan is deze lens nog een stuk lichtgevoeliger, scherper en heeft hij opvallend mooie kleuren, de foto's geschoten met de 1.4 ogen een stuk warmer dan die genomen met zijn goedkopere broertje. Ook heeft deze lens een mooiere bokeh, maar om het verschil goed te zien tussen foto's van de 85mm 1.4 en de 85mm 1.8 moet je de foto's echt naast elkaar leggen.
Ook hierbij is er geen sprake van vervorming, wel is de vignettering iets wat mij opviel.
Persoonlijk heb ik hier geen moeite mee, vaak vind ik het wel mooi. En anders is dit erg makkelijk te verhelpen in de nabewerking.


Geschoten met natuurlijk licht. De 85mm 1.4 maakt dat het model er hier echt uitspringt.


Geschoten met natuurlijk licht. De bokeh van de 85mm 1.4 is hier duidelijk zichtbaar.


Als ik moet kiezen tussen de 1.8 en de 1.4 dan kies ik voor de 1.4, de foto's springen er voor mij dusdanig meer uit dat ik persoonlijk door zou sparen voor een 1.4. Mocht je van fotografie niet je werk willen maken dan zou ik de prijs er persoonlijk niet voor betalen en gaan voor de 85mm 1.8.
Al met al is deze lens geweldig voor een professionele portretfotograaf die het geld te besteden heeft. Maar voor ieder ander zou ik zijn goedkopere maar erg in de buurt komende broertje aanraden, mocht je dan geld overhouden dan zou ik dat eerder investeren in een mooie flitsset.


Over de dag
De portretworkshop dag van Nikon en Zoom gaf voor mij weer hele nieuwe inzichten in de producten van Nikon. Het museum zelf was prachtig maar helaas was het door gebrek aan licht en andere omstandigheden nodig om ons naar buiten te verplaatsen. Gelukkig was het een zonnige dag en de omgeving rondom het museum is erg mooi. We hebben allemaal nog de kans gekregen een paar van de lenzen goed te testen.


Met Gemmy Woud-Binnendijk als creative input en Emile de Jong als expert van Nikon hadden we een prachtig team om heel veel van te leren. Emile deelde met ons heel veel extra informatie over de camera's en lenzen van Nikon, dit zorgde ervoor dat wij alles uit de apparatuur konden halen. Gemmy is iemand tegen wie ik al een tijd op kijk en het was geweldig haar inzichten te horen. Samen met de mensen van zoom.nl hebben zij de dag heel goed ingevuld. Toen ik thuis kwam voelde ik mij helemaal verzadigd met nieuwe kennis en had ik een nieuwe liefde gevonden voor de toekomst: voor mij de winnaar van de dag, de Nikon 85mm 1.4. Het wordt helaas nog wel even sparen."

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn