Meld je gratis aan
Teleobjectieven van SIGMA getest: review van Ernst Granneman © Sigma, partner, texel

13 juni 2018, 09:53

Op 30 mei organiseerden we samen met SIGMA een vogelfotografieworkshop op Texel. Met 5 enthousiaste Zoomers gingen we de hele dag teleobjectieven testen onder leiding van fotograaf Patrick de Graaf en vogelaar Klaas de Jong. Hoe hebben de deelnemers de objectieven ervaren? Deelnemer Ernst Granneman deelt graag zijn ervaring met de SIGMA Sports 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Vogels fotograferen met mijn Nikon D500 en een SIGMA-telelens naar keuze, dat is het doel van deze workshop. Fotograaf Patrick de Graaf neemt ons deze dag op sleeptouw en legt ons alles uit over de lenzen. Daarnaast laat vogelaar Klaas de Jong ons de beste vogelspots zien, zodat we ook daadwerkelijk wat vogels kunnen fotograferen.

Uit alle aanwezige objectieven kies ik de SIGMA Sports 150-600mm. Ik heb zelf de SIGMA Contemporary 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM en ik ben dan ook erg benieuwd naar de verschillen tussen deze twee lenzen. Voordat ik de lens ga testen, weet ik al het grootste verschil: de prijs. Zal ik dit prijsverschil op Texel terugzien in de kwaliteit en gebruiksgemak van dit Sports-objectief?


Kneu © Ernst Granneman

Autofocus is sneller

Wat meteen opvalt is dat dit objectief zeer robuust is, hij kan zeker tegen een stootje. Hij weegt dan ook een kleine 3 kilogram. Dit gewicht zorgt ervoor dat het gebruik van een statief niet overbodig is. De zonnekap is gemaakt van metaal. Het bevestigen van deze kap is zeer eenvoudig. Je schuift hem over het uiteinde van het objectief en draait vervolgens een schroef aan die zorgt dat de kap blijft zitten. Het objectief is stof- en waterdicht.

Net als de Contemporary-lens beschikt de Sports over een aantal knoppen aan de zijkant. Zo kun je de focus instellen op manueel (M) of automatisch (AF), maar deze lens heeft ook de optie van manual override (MO). Met deze functie kun je vanuit autofocus overgaan op manueel focus door aan de focusring te draaien. Deze ring is van rubber. Het is een brede ring die zich makkelijk laat bedienen. De autofocus werkt goed en snel. Ik vind de autofocus van de Sports iets sneller dan die van de Contemporary.


Fitis © Ernst Granneman

Optische stabilisatie

Onder de schakelaar van de autofocus zit de Focus limiter. Met deze schakelaar kun je de limiet van de autofocus instellen in drie standen: FULL, vanaf 10 meter en verder of van 2,6 tot 10 meter. Voor het fotograferen van vogels heb ik de Focus limiter gedurende de gehele workshop op FULL staan. De vogels zitten op een grotere afstand dan bijvoorbeeld in een vogelhut. Ook beschikt het objectief over een keuzemogelijkheid voor de optische stabilisatie. Stand 1 zorgt ervoor dat beweging, bij het uit de losse hand fotograferen, wordt gecorrigeerd. Stand 2 zorgt voornamelijk voor reductie van bewegingen in de verticale richting.
Op Texel fotografeer ik vanaf een statief, ik heb dus geen optische stabilisatie nodig. Mijn objectief staat de hele dag op stand 0. Wanneer je tijdens het gebruik van een statief toch kiest voor stand 1 of 2 kan dit de beeldkwaliteit negatief beïnvloeden.


De deelnemers met Patrick de Graaf en Klaas de Jong op Texel.

Handige draaimogelijkheid

Als laatste noem ik de schakelaar voor Custom Mode. Deze schakelaar geeft de mogelijkheid om zowel de autofocus als de optische stabilisatie zelf aan te passen. Dit is alleen mogelijk wanneer je beschikt over een los te verkrijgen USB-dock. Zo kun je twee voorkeuren in het objectief plaatsen C1 en C2. Alle bovengenoemde schakelaars zijn eveneens aanwezig op de Contemporary en werken hetzelfde.

Omdat ik vanaf een statief fotografeer, vind ik de draaimogelijkheid van het objectief op het statief erg handig en voelde stevig aan. Linksboven de eerder genoemde schakelaar bevindt zich een metalen knop die deze draaiing mogelijk maakt. Bij de Contemporary zit deze knop op een minder voor de hand liggende plek. Tevens geeft de Sports versie door een klik aan wanneer de middenpositie is bereikt.

Conclusie

De SIGMA Sports 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM is het ideale objectief voor natuurfotografen die ook bij minder goede weersomstandigheden willen fotograferen. Tevens vind ik de Sports versie makkelijker in het gebruik dan de Contemporary. Ik denk hierbij aan de brede rubbere focusring en de knop voor het draaien op het statief. Voor fotografen die alleen fotograferen bij droog weer en genoegen nemen met een autofocus die een fractie trager is, raad ik de Contemporary aan. Het prijsverschil tussen de Sports en Contemporary is ongeveer 600 euro.

De SIGMA Sports is een robuust objectief dat snel scherpstelt, wat bij natuur- en sportfotografie zeer wenselijk is. Kortom een ideale lens om op Texel vogels mee te fotograferen. Voor welk objectief je ook kiest, het licht is van zeer groot belang voor de kwaliteit van de beelden. Helaas was Texel deze dag gehuld in een dikke laag mist, waardoor het kwalitatief goed vastleggen van vogels een zeer grote uitdaging is.

Ik kijk terug op een ontzettend leuke dag waarin ik veel geleerd heb over de teleobjectieven van SIGMA en het fotograferen van vogels. Ik zal dit prachtige eiland zeker vaker gaan bezoeken met mijn camera binnen handbereik.


Blauwborst © Ernst Granneman

Over Ernst Granneman (40)
Sinds anderhalf jaar ben ik bezig met fotografie. Het liefst fotografeer ik vogels en ander wildlife. Ik doe dit met een Nikon D500 in combinatie met een SIGMA Contemporary 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM. Ik ben veel in de Amsterdamse waterleidingduinen te vinden en huur ook regelmatig een vogelhut.


Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Arthur0404 op 20 juni 2018 om 18:40

Interessant en leuk alle reacties betr. ervaringen met Sigma Contemporary 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM te lezen. Ikzelf heb de volgende vervelende ervaring. Heb camera Canon 7D Mark II. Tijdens de ‘lensproeverij’ bij Sigma in Nieuwegein deze lens geprobeerd en later ook privé dezelfde lens gehuurd om een weekeind tijdens een vogelexcursie uit te testen. Vanaf brandpunt 300 mm e.v. kon mijn camera de foto’s niet meer opslaan cq. wegschrijven. Camera bleef ‘draaien’ en gaf aan ‘opslaan resterende beelden ..’ . Probleem bij zowel ‘one shot’ als ‘al focus’. NOG NOOIT VAN GEHOORD was reactie van kenners, o.a. Fotozaak en Sigma Benelux. Laatste adviseerde om bij ‘ Lensafwijkingscorrectie’ de ‘Helderheid randen’ op UITSCHAKELEN te zetten waarmee probleem zou zijn verholpen. Kon niet meer testen of dit de ware reden was want gehuurde exemplaar vanwege teleurstellende ervaring slechts één uur gebruikt. WEET IEMAND DE WARE REDEN VAN DIT EUVEL OF .......! Dank alvast voor de reacties.

Pauline1965 op 20 juni 2018 om 17:17

Vogeltjes staan er prima op, je hebt de lens goed getest zo te zien en te lezen. Leuke profielfoto ook onderaan het artikel

BasvanHulst-Kuiper op 17 juni 2018 om 09:30

Een informatieve vergelijking tussen de sports en de contemporary. Komt overigens overeen met datgene wat een medewerker van kamera Express mij vertelde.
Ik heb mede dankzij artikel en medewerker mijn keuze kunnen maken
En als je nog iemand zoekt voor een dag of langer testen, ik doe graag mee!
Groet Bas

Nicooosten op 13 juni 2018 om 23:27

Mooi artikel! Volgende keer wil ik ook wel mee!

ChristiaanKras op 13 juni 2018 om 17:11

De Contemporary heeft ook de manual override focus stand, net als de Sports versie.

EyesOnPat op 13 juni 2018 om 16:46

Leuk en goed artikel en mooie foto,s. Het was een super leuke dag. Gr. Patrick

Fotosvantexel op 12 juni 2018 om 13:30

Mooi blog Ernst!
Het was een mooie dag zo!

Ernestoo op 13 juni 2018 om 14:43

Bedankt voor jouw gezelschap en praktische tips Patrick. Ik ga zeker nog eens naar Texel en heb dan hopelijk minder mist