Upload jouw foto's
Starten met schoolfotografie © artikel, schoolfotografie, oypo

10 oktober 2019, 09:40

Schoolfotografie is iets dat je niet even zomaar snel tussendoor kunt doen. Deze vorm van fotografie vraagt om een gedegen voorbereiding. Zo krijg je op een dag honderden kinderen voor je lens. Al deze foto's moet je verwerken en je moet ervoor zorgen dat je ze met inachtneming van de huidige privacyregels aanbiedt. Daarnaast moeten de bestellingen worden afgedrukt en komt er een stukje klantenservice bij. Gelukkig zijn er oplossingen die je veel werk uit handen kunnen nemen.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Misschien denk je er al langer over om schoolfoto's te gaan maken, of ben je hiervoor gevraagd door iemand in je omgeving. Als je ervan houdt om kinderen te fotograferen, is schoolfotografie erg leuk. Realiseer je echter wel dat je tijd per kind redelijk beperkt is. Gelukkig kun je in enkele minuten ook al mooie foto's maken.

Als eerste moet natuurlijk je apparatuur op orde zijn. Een mobiele studio met goede belichting is een eerste vereiste. Er zijn ook fotografen die met natuurlijk licht fotograferen. Dit kan een extra uitdaging zijn als er maar weinig natuurlijk licht beschikbaar is op de plek waar jij je foto's maakt. Als je zorgt voor een goede belichting, scheelt je dat veel tijd in de nabewerking. Neem er dus ook op de dag zelf de tijd voor om alles goed in te stellen en proefopnames te maken.

Vraag jezelf ook af wat voor foto's je wilt maken en in welke setting: in ieder geval een portret, maar daarnaast kun je een paar andere poses kiezen waarin je het kind wilt fotograferen. En natuurlijk zijn er ook nog de foto's van de broers en zussen samen. Hoe ga je hen samen op de foto zetten?

Heb je dit allemaal helder voor ogen? Dat lijkt al heel wat, maar eigenlijk ben je nog maar net begonnen. Het opzetten van de hele workflow er omheen is iets wat vooral een eerste keer veel aandacht vergt. Maar het is het zeker waard om die tijd erin te steken.

Ontzorgen

Als de foto's eenmaal zijn gemaakt, is het belangrijk dat ze op een goede manier worden aangeboden aan de ouders, zodat zij ze makkelijk kunnen bestellen. Afdrukken in een zakje aanbieden, is niet meer van deze tijd. Een mooie tool om je foto's aan te bieden is Oypo; een online fotoverkoopservice die veel mogelijkheden biedt aan de schoolfotograaf. Tools die het voor jouw als fotograaf allemaal een stuk eenvoudiger maken en waarmee ook de privacy van de kinderen gewaarborgd is.

Een mooie tool van Oypo is de Oypo-app. De werking in het kort: voer online leerlinglijsten in, vervolgens selecteer je tijdens het fotograferen elke keer de naam van het kind dat je aan het fotograferen bent. Thuis aangekomen ga je de foto's bewerken en uploaden naar Oypo. Daar kun je vervolgens met enkele muisklikken de foto's van de kinderen in hun eigen map plaatsen, voorzien van een inlogcode en wachtwoord om vervolgens persoonlijke inlogkaartjes (in eigen huisstijl) af te laten drukken om uit te delen. Ook is het makkelijk om de groepsfoto eenvoudig in alle mappen van desbetreffende groep zichtbaar te maken. We snappen dat deze uitleg wel heel kort door de bocht is, maar Oypo heeft op haar eigen website uitgebreide informatie en how to-pagina's beschikbaar. Het is wel verstandig om op tijd te beginnen en een keer te testen met de app, zodat je niet op de dag zelf nog moet uitvogelen hoe alles werkt.

Heb je ook al eens nagedacht over welke foto-producten klanten bij je kunnen bestellen? Naast gewone prints zijn er tal van mogelijkheden, van wanddecoratie tot funproducten. Het uitzoeken van goede producten die je aan je klanten wilt leveren en het hele proces dat daarbij komt kijken, is een enorme klus. Eigenlijk moet je hier als fotograaf zelf niet aan willen beginnen. Bij Oypo hebben ze een groot assortiment aan fotoproducten. Je kunt zelf kiezen welke producten je wel en niet wilt aanbieden en tegen welke prijs. Je kunt zelfs voordeelsets samenstellen die je tegen een gereduceerd tarief kunt aanbieden om zo je verkopen te stimuleren.

Eigen website

Het is fijn als je klanten hun foto's kunnen bekijken en bestellen via jouw eigen website. Ze onthouden je naam dan nog beter, en je kunt laten zien wat je nog meer te bieden hebt. Ook hier heeft Oypo een mooie oplossing voor. Je kunt de fotowebwinkel van Oypo namelijk integreren in je eigen website, helemaal aangepast in je eigen huisstijl. Je kunt de producten ook whitelabel, dus met je eigen logo, laten verzenden. Ook dan komt je naam dus weer onder de aandacht.

Bij schoolfotografie heb je honderden klanten tegelijk. Het kan dus niet anders dan dat er ook vragen of opmerkingen komen over je foto's. Of misschien is er bij de verzending iets misgegaan. Bij Oypo kunnen ze je ook dit werk uit handen nemen. Zij verlenen een stukje klantenservice naar jouw klanten. Fijn voor jou, want jij kunt verder met waar je goed in bent: fotograferen. Maar ook fijn voor de klant omdat deze altijd snel een antwoord krijgt op zijn of haar vraag.

Opstarten

Ben je enthousiast geworden en wil je graag aan de slag met schoolfotografie, neem dan een kijkje op deze pagina. Op deze pagina vind je een enorme berg aan informatie over schoolfotografie: van het contact en de afspraken met de school tot en met het verhogen van je omzet. Vind je het moeilijk om alles zelf helemaal optimaal in te richten? Bij Oypo staan ze je graag te woord en ze vinden het geen probleem om je persoonlijk te helpen met het opstarten van jouw schoolfotografie. Als grootste webwinkel voor schoolfotografen hebben ze veel ervaring, doe er je voordeel mee!

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn