Upload jouw foto's
De Tamron 18-400mm op reis door Thailand © review, tamron, miranda

18 december 2019, 16:13

Onlangs vertrok Miranda Brouwer naar één van haar favoriete bestemmingen op de wereld, namelijk Thailand. Tijdens deze reis kreeg zij de kans om de Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD te testen, zodat zij niet al haar lenzen mee hoeft te nemen dit keer. Benieuwd hoe deze lens haar is bevallen? Je leest het hier!

Dit is een samenwerking met Transcontinenta B.V. Lees hier wat dit betekent.

Azië is voor mij een prachtig werelddeel om naartoe te reizen. Wat reis ik daar graag naartoe om de flora- en fauna, het landschap en de indrukwekkende mensen te fotograferen. Het maken van goede foto's is in dit deel van de wereld vaak extra moeilijk vanwege het felle licht. Om alles mooi vastleggen te kunnen leggen neem ik verschillende lenzen mee: zoom, groothoek en macro.

De Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD

Deze reis kreeg ik de mooie kans om met de Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD lens te experimenteren. Wat een heerlijkheid dat die zware fototas niet mee hoeft op reis!

Juiste belichting

De foto's die maak op f/8 of f/11 zijn gewoon perfect. Wat een heerlijkheid dat je hier niet steeds op moet letten tijdens je vakantie. Vervolgens ging ik de uitdaging aan door een laag diafragma te kiezen in AV-stand. Dit is wel een risico in verband met de natuurlijke belichting? Voor een hoge diafragma van f/6,3 (voor een klein onderwerp) kreeg ik een mooie bokeh met een rustige achtergrond als resultaat.

Inzoomen en scherpte

Wat een feest om kleine onderwerpen zoals de rode mieren te kunnen fotograferen zonder dat een lens wissel nodig is. Zelfs het vastleggen van een vliegende Houtbij lukt zonder statief. Vogels vind ik ook machtig mooi om te fotograferen, omdat het een kick is om deze snel, goed en scherp vast te leggen. Voor je het weet zijn ze weer gevlogen. Het was echt een feest dat je zo ver kunt zoomen met deze lens, en dan zelf na de crop nog super scherp. Net als bij het maken van een portret is het erg fijn dat je zo kan inzoomen. Ik vind het niet altijd mooi als mensen in de lens kijken.

Ingebouwde VC

Monniken met hun mooie oranje doeken leg ik graag vast op afstand, omdat zij niet naar een vrouw mogen kijken. Ik merk dat de foto hier gelijk goed scherp is! Tijdens de vakantie reizen we langs eilanden met mooie witte stranden waar je prachtige zonsondergangen hebt. Normaal fotografeer ik dit niet vaak, omdat het een uitdaging is welke diafragma je moet nemen en daarnaast had ik geen statief mee.Dit is met de goede ingebouwde VC prima gelukt, dit merkte ik ook met de vogels fotograferen. F/11 was hierbij toch het mooist, ik moest wel iets aan de belichting doen via Lightroom. Persoonlijk ben ik niet zo van het bewerken, aangezien ik graag uit ga van de puurheid van een foto.

Tegenlicht

De tempels in Thailand zijn erg groot, daarom was ik verrast dat ik met de groothoek alles goed scherp en kleurrijk in beeld kreeg. Ondanks dat er op straat in Bangkok veel verschillende belichtingen zijn in de avonden, zijn de foto's toch verrassend goed gelukt.De skyline van Bangkok is nog goed te zien, ondanks de smog die boven de stad hangt. Onwijs mooi vond ik het om juist op klaarlichte dag een felle zon te fotograferen met een kleine diafragma van F/22. Dit leverde een mooie 'sterzon' als resultaat op. Een Amerikaan stond naast mij en had een dure lens bij zich en vertelde mij dat ik niet tegen de zon in moest fotograferen. Hij beweerde dat ik dan geen goed beeld zou schieten of gebruik zou moeten maken van inflitsen om tot een goed resultaat te komen. Toen ik hem de foto liet zien was hij blij verrast. Ik zag ook hoeveel verschillende lenzen hij bij zich had.Toen realiseerde ik mij wat een luxe lens de Tamron 18-00mm F/3.5-6.3 is. Het was een uitkomst om de lens bij me te hebben in de warmte. De lens is niet al te zwaar en je hoeft op een enkel moment van lens te wisselen. Alleen bij belichting in een donkere omgeving liet deze lens soms wat te wensen over. Maar, wat vind ik het jammer dat ik nog niet beschikte over deze mooie lens tijdens mijn vorige reis naar Sri Lanka!

Conclusie

De Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 ligt goed in de hand en is niet te zwaar. Daarnaast beschikt de lens over een stille zoom en goede VC. Op 400mm geeft de lens goede scherpte en werkt verrassend goed bij een kleiner diafragma. In donkere situaties laat de lens wel wat te wensen over, zeker als je dan tussen de 50-200mm zit qua brandpuntsafstand. Ondanks dit vind ik het echt een top lens voor vakantie en zeker voor een goede hobby fotograaf biedt hij goede mogelijkheden. Ik zou hem persoonlijk graag een keer aanschaffen!Over Miranda Brouwer
En net veel fotografen ben ik begonnen door met mijn smartphone foto's te maken. Drie jaar geleden heb ik mijn mobiel ingeruild voor een spiegelreflex. De rust, maar ook de spanning die je uit fotograferen haalt vind ik erg leuk. Ben veel in de bossen te vinden en tracht vooral om wild, vogels en mooie zonneharpen te fotograferen. Veel plezier om dit over te brengen bij mijn vriendin en gaan vaak vroeg de bossen in, waarbij mijn zus ook vaak mee gaat. Maar, ik ga ook graag alleen op pad. Ik ben pas oma geworden en daardoor ga je weer op een andere manier foto's maken, wat ook weer een leuke nieuwe uitdaging is. Ik vind het nog steeds leuk om nieuwe beelden te creëren en te ontdekken in de fotografie.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Marlydekok op 22 januari 2020 om 15:59

Prachtige foto's en thx voor de tips !

Ktmmerke op 22 januari 2020 om 14:46

Ik heb deze lens sinds vorig jaar maart. Onmiddellijk gebruikt op city trip naar Lissabon en later op trektocht door Noorwegen, Zweden en Finland. Een super lens en zeer veelzijdig.

Reneden op 22 januari 2020 om 09:48

Mooie fotos! Maar waarom die fixatie op het diafragma? Als ik zon lens gebruik dan zet ik hem in uiterste zoomstand neit op een specifiek diafragma maar op een sluitertijd van boven de 1/250, omdat ik dan zeker weet dat de tijd sneller is dan mijn trillingen. Een f van 8 is dan genoeg en de ISO mag oplopen (ik vind ruis - misschien gek - nooit zo erg. Ik ben nog van de film en dan heb je dat gewoon... pech... Ik bedoel dit ook niet als kritiek maar om een gesprek op gang te brengen...

nellekewallenburg op 18 december 2019 om 21:00

Super leuk artikel Miranda! En een prachtige beelden.

mirandabrouwer op 19 december 2019 om 09:02

Dank je wel Nelleke, zo ver gekomen dankzij jou tips bij Boeksz.