Upload jouw foto's

Canon EOS 5D Mark II

De oranje passiebloemvlinder (Dryas iulia, Engels: Orange Longwing) komt algemeen voor van tropisch Zuid-Amerika en Midden-Amerika tot in het zuiden van de Verenigde Staten (zuiden van Texas en Florida). Hij behoort tot de onderfamilie van de passiebloemvlinders (Heliconiinae) en is de enige soort in zijn geslacht.
De vlinder heeft een spanwijdte van 7,5-9,5 cm. De vlinders hebben lange, smalle voorste vleugels. Mannetjes zijn feloranjebruin van kleur en hebben een zwarte vlek op de voorste rand van de voorste vleugel. Vrouwtjes zijn valer gekleurd en missen de zwarte vlek. Aan de onderkant zijn de vlinders vaal oranjebruin van kleur met twee rode vlekken bij de vleugelbasis. Er zijn een aantal ondersoorten die verschillen in zowel intensiteit van de vleugelkleur als formaat afhankelijk van de biotoop.
De vlinders voeden zich onder andere met nectar van Lantana camara. Waardplanten van de stekelige, lichtbruine rupsen zijn onder andere Passiflora biflora, Passiflora caerulea, Passiflora lutea en Passiflora vitifolia.


Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
HenkStraatman op 30 september 2019 om 18:27

Wat zou u aanraden welke soort macro lens, als u was om te kopen ?

timabeln op 30 september 2019 om 20:52

Hallo Henk,

Dat is heel afhankelijk van wat je ermee wilt doen en wat je budget is. Een echte macro lens kan foto's in een verhouding van 1:1 (1 cm in het echt is 1 cm op de sensor van je camera) of groter maken.
Het Canon MP-E 65mm F2.8 1-5x macro-objectief is wel ongeveer de sterkste 'normale' macro lens. Dit is echter bijna een draagbare microscoop en het fotograferen daarmee is HEEL erg moeilijk omdat je werkt met een scherpte-diepte van een millimeter of minder. Je hebt daarvoor dus eigenlijk speciale statieven en macro rails nodig om je camera te bewegen en scherp te stellen. Bovendien is deze lens erg duur (maar wel goed).
Ik gebruik zelf een Sigma 100m f/2.8 macro lens. Die is redelijk betaalbaar en all-round. Prima prijs/kwaliteit verhouding. Dezelfde lens van Canon is nauwelijks beter en kost ruimschoots het dubbele.
Een 'wide-angle' macro lens is ook gaaf, daarmee kun je niet alleen kleine beestjes, maar ook hun omgeving in beeld brengen. Erg mooi, maar je moet HEEL dichtbij komen (paar centimeter). Het is dus moeilijker met levende beestjes en ook lastiger om voldoende licht op je onderwerp te krijgen.
Er zijn ook goede macro lenzen met wat meer bereik (Irix 150mm, Canon 180mm). Daarmee kun je verder van je onderwerp blijven, maar het stabiliseren is wel weer moeilijker.
Bij een klein budget, of al je eerst eens wilt proberen of macro fotografie wat voor je is, kan ik je aanraden een gewone lens te gebruiken met een extention tube of een opzetlens. Of je kunt bij de fotowinkel een omkeerring halen en een lens achtstevoren op je camera zetten, daar kun je prima resultaten mee behalen. Je zult dan al snel ontdekken dat macro fotografie een vak apart is, met uitdagingen als scherpte-diepte en licht. Op youtube staan heel veel goede filmpjes om je op weg te helpen.
Ik wil je ook graag verder helpen. Als je vragen hebt, stuur maar een berichtje.

HenkStraatman op 1 oktober 2019 om 10:50

Dank u wel voor u uitgebreid uitleg. Voor uitleg kijk veel naar YouTube maar ik ga de voorkeur naar een lens voor kleine beestjes. Groetjes en fijne dag Henk

gaklaasse op 30 november 2017 om 21:38

Mooie scherpte en kleuren.
Gr Gerard +

hvr2105 op 28 november 2017 om 07:15

die staat er prachtig op. mooi de scherpte gevonden. Een mooie vlinderlocatie de Passieflora Hoeve.

Groet, Herman

sezoens op 12 november 2017 om 07:09

Alsof hij gereed staat op een startbaan en heel mooi en scherp gefotografeerd.vr.gr.zep

3

Stemmen

Bekeken:66

Favoriet:0

timabeln

Niveau:beginner
Lid sinds: 12-09-2015

Meer foto's uit de categorie Macro

  • oranje luzernevlinder
  • Zwammetjes
  • Herfst 2019
  • Herfst 2019
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
11 nov. 2017 19:00:33
Camera:
Canon EOS 5D Mark II
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast