Upload jouw foto's

Samsung L100

De wonderboom (Ricinus communis) is een snelgroeiende tropische boom. De vrucht van de boom wordt wonderboon genoemd, hoewel de plant niet tot de vlinderbloemenfamilie behoort (zoals de boon), maar tot de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae). Uit wonderbonen wordt wonderolie geperst. De overblijvende pulp wordt wel als veevoeder gebruikt maar bevat het zeer sterke gif ricine dat eerst door een langdurige hittebehandeling onschadelijk moet worden gemaakt. Uit de overgebleven resten worden ook wel meststoffen gemaakt die in biologische teeltwijzen gebruikt worden.

Wonderbonen zijn erg giftig. Voor kinderen kan de consumptie van vijf à zes zaden al dodelijk zijn, de dodelijke dosis voor volwassenen is 15 à 20 bonen.

De naam Ricinus is het Latijnse woord voor teek, dit waarschijnlijk omdat de bonen een patroon en een bobbel aan het eind vertonen, die overeenkomsten vertonen met de visuele kenmerken van bepaalde teken. In de Middeleeuwen heeft iemand aan Ricinus communis de naam Christuspalm (Palma Christi) gegeven, niemand weet waarom. Het kan symbolisch zijn, maar het kan ook zijn omdat men Ricinus voor vele doeleinden gebruikte en de beoogde resultaten wonderbaarlijk waren (zie wonderolie).

Hoewel de boom oorspronkelijk waarschijnlijk uit Oost-Afrika komt, is hij tegenwoordig wereldwijd verspreid. Je kunt hem vaak vinden op braakliggend terrein en in de buurt van spoorwegen en hij wordt ook vaak decoratief toegepast in parken.

Wonderolie wordt al heel lang door de mens gebruikt. Wonderbonen zijn aangetroffen in Egyptische tomben uit 4000 v.Chr. en het gebruik van wonderolie, onder andere als lampolie, werd beschreven door Griekse reizigers, waaronder Herodotos. In India is de olie al minstens sinds 2000 v.Chr. in gebruik als lampolie en laxeermiddel en ook in China wordt zij al eeuwen gebruikt, voornamelijk medicinaal. Het zou vroeger ook gebruikt zijn als weeënopwekkend middel bij hoogzwangeren.[bron?]

Hoewel er slechts één soort wonderboom is, is er een veelheid aan verschijningsvormen. Naast kleine bomen komen ook dwergtypen voor die als eenjarige plant worden gekweekt. Verder is er een enorme verscheidenheid in bladvorm en -kleur, wat tot de teelt als sierplant heeft bijgedragen


Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Henry60 op 16 juli 2010 om 11:11

Hallo Henk,
Wat een bijzondere en mooie opname van deze boom/plant,erg mooi van scherpte en van kleuren.En ik heb ook met vebazing je omschrijving gelezen,dat zo'n boom/plant er mooi uit ziet en toch erg gevaarlijk kan zijn.
Gr Henry

mennog op 15 juli 2010 om 12:31

Prachtige foto Henk, wat een mooie kleuren en vormen. Ik heb met heel veel interesse en eigenlijk ook verbazing je omschrijving gelezen, heel boeiend! Hoe is het mogelijk dat zo'n schoonheid gevaarlijk kan zijn...

Groet, Gonne-Marieke

klaas10 op 15 juli 2010 om 10:36

Pracht plant en een fraaie foto.
Gr. Klaas.

martina-09 op 15 juli 2010 om 08:50

Prachtige plant !
met boeiende info erbij
heel mooi !
gr Martina

jenny42 op 15 juli 2010 om 07:40

Het verhaal is echt leerzaam, en de bloem mooi van kleur en scherpte.

jannes op 14 juli 2010 om 23:33

heel mooi hier de kleurtjes henk.
komt mooi uit tegen het groen. gr jans.

hondenliefhebber op 14 juli 2010 om 23:08

Heel mooie scherpe opname prachtige kleur prima gedaan hoor gr Dirk

cgfwg op 14 juli 2010 om 22:45

mooie scherpe opname . niet eten dus !!! xx bets

2

Stemmen

Bekeken:422

Favoriet:0

heljo

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 24-12-2009

Meer foto's uit de categorie Natuur

  • 018 .2_00001_01
  • 018 .2_00001
  • reflectie
  • Keizersmantel ♀
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
14 jul. 2010 22:22:30
Camera:
Samsung L100
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Upload een bewerking van deze foto
Rapporteer deze foto als ongepast