In de vroege ochtend op pad met de SP 35mm F/1.8 Di VC USD

12 juli 2017 08:12
partnerredactie

Andre van der Meulen trekt er graag in zijn eigen omgeving op uit, het liefst 's ochtends vroeg. Heerlijk onthaasten in een omgeving die langzaam tot leven komt. Voor de Lenstafette testte hij de SP 35mm F/1.8 Di VC USD. Zijn review lees je hier.

Eerste indruk

De eerste indruk van de lens is goed. Het is een mooi strak ontwerp en het objectief bevat een brede scherpstelring die ook te gebruiken is bij autofocus, wat scherpstellen erg eenvoudig maakt.

Daarnaast bevat de lens VC (beeldstabilisatie) wat hem in combinatie met het grote diafragma erg geschikt maakt voor het uit de hand fotograferen. Tijd om de lens in het veld te proberen!

Op pad

Voor de eerste locatie ben ik naar het Wad gereden, een mooie veelzijdige locatie die erg geschikt is voor het testen van de lens. Eerst de landschapskwaliteiten eens testen. Uiteraard heb ik hier een nd grad filter gebruikt om het grote verschil tussen de voorgrond en lucht te overbruggen. Wat mij opvalt is dat de lens erg scherp is en weinig vertekening heeft. Er ontstaat geen bolle horizon en ook de vignetering is nauwelijks aanwezig.


F11, iso 100 op een nikon d610.


Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een wat kleiner onderwerp om de macro kant eens aan de tand te voelen.

Het mooie van dit objectief is de relatieve scherpstelafstand terwijl je een redelijke groothoek hebt. Dit resulteert in macrofoto's waarbij ook veel van de omgeving is te zien. In deze foto is dat ook goed te zien, het vertelt hierdoor zijn eigen verhaal. Je ziet een close-up van een krab waarbij nog duidelijk zijn leefomgeving is te zien. Was deze foto gemaakt met bijvoorbeeld een 100mm macro objectief dan was alleen het onderwerp duidelijk zichtbaar en had je niet meer de krab zijn leefomgeving gezien.


F6.3, iso 400 op een nikon d610.


Wanneer de zon net onder is, verschijnen meestal de mooiste kleuren. Op deze foto steekt het rood in de lucht mooi af met het groen op de voorgrond:


F11, iso 100 op een nikon d610.


Locatie Peebos

Wil je mooie macrofoto's maken van vlinders, dan moet je in de vroege ochtend op pad rond zonsopkomst. De meeste insecten ontwaken dan net uit een slaap en gaan zich drogen zodat ze kunnen gaan vliegen. Wanneer je met een 35mm fotografeert en je wilt je onderwerp redelijk groot in beeld, dan moet je erg dicht op je onderwerp zitten. Voor onderstaande foto zit ik op een paar centimeter van een koolwitje dat net ontwaakt. Doordat het een klein beetje waaide heb ik hier gekozen voor een klein diafragma zodat ik geen bewegingsonscherpte kreeg. Daarnaast geeft dit een mooie zachte achtergrond. Nadeel hierbij is de geringe scherptediepte waardoor je niet het hele onderwerp scherp krijgt.


F1.8, iso 400 op een nikon d610.


Een groot voordeel van de Tamron SP35mm vind ik dat je met deze lens twee dingen tegelijk kunt doen. Het ene moment ben je bezig met macrofotografie en het andere moment pak je nog net een mooie zonsondergang mee zonder dat je van lens hoeft te wisselen. Dit is in het veld erg handig omdat het lastig is om snel van lens te wisselen als in het natte gras staat.


F11, iso 100 op een nikon d610.


Naast vlinders moeten ook libellen rustig ontwaken. Omdat ze nog geheel bedekt zijn met dauw kun je ze in alle rust fotograferen. Een nadeel hier vind ik dat je ondanks het grote diafragma toch als snel een onrustige achtergrond krijgt. Neem je in dit geval een langer objectief, bijvoorbeeld 100mm, dan heb je hier minder snel last van.


F3,2 iso 400 op een nikon d610.


Uiteindelijk heb ik nog een test gedaan met tegenlicht. Hier heb ik gewerkt met flink wat overbelichting zodat het onderwerp niet te donker werd. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat lichte chromatische aberratie ontstaat. Dit is echter niet een groot probleem omdat dit eenvoudig is te verhelpen in de nabewerking.


F4 iso400 op een nikon d610.


Conclusie

Een mooie scherpe lens, veelzijdig formaat en weinig vertekening. Voor mij persoonlijk vind ik de 35mm te kort voor macrofotografie en te lang voor landschapsfotografie. Daarom denk ik dat deze lens meer geschikt is voor straatfotografie en minder voor natuurfotografie. Wel zorgt dit brandpunt ervoor dat je anders met je onderwerp moet omgaan wat er uiteindelijk wel voor zorgt dat je foto's er net iets anders uit komen te zien dan met "standaard" macro en landschapslenzen.

Over de fotograaf

Al van kinds af aan is Andre van der Meulen erg geïnteresseerd in de natuur. Het was dan ook een logische stap om dit thema voor de Lenstafette te kiezen. Sinds 2009 is Andre serieus met fotografie begonnen en heeft hij zich verder ontwikkeld in verschillende disciplines van de natuurfotografie.

Hij trekt er graag in zijn eigen omgeving op uit, het liefst 's ochtends vroeg.

Daarnaast besteedt hij de laatste tijd vele nachten door in het veld om de sterrenhemel te fotograferen.