Wanneer je fotografeert met een GoPro of een smartphone zal je hoogstwaarschijnlijk de Micro variant gebruiken. Sommige camera's hebben plek voor 2 geheugenkaarten, zoals bijvoorbeeld een SD kaart en een CF kaart. Bij zulke camera's is het zeker aan te raden om beide geheugenkaarten tegelijkertijd in gebruik te nemen. De camera kan dan direct een back-up maken. Mocht onverhoopt een van de twee sneuvelen, is niet al je werk verloren gegaan.
Burst mode camera, voor- en nadelen
Wanneer je in JPEG formaat fotografeert op een lage resolutie, is de snelheid van een geheugenkaart niet zo heel erg interessant. Maar wanneer je op hoge resoluties fotografeert in RAW formaat is het belangrijk dat de schrijfsnelheid aan de hoge kant is. Vooral wanneer je gebruikmaakt van de burstfunctie van je fototoestel (zeer snel achtereenvolgend fotograferen). RAW formaat foto's nemen meer ruimte in beslag dan JPEG formaat foto's. Vanzelfsprekend neemt een hogere resolutie ook meer plek in beslag. Het opslaan van een foto kost tijd. Wanneer een geheugenkaart snel foto's kan wegschrijven, kost dit minder tijd en zullen er meer foto's snel achter elkaar gemaakt kunnen worden. Kortom: een zo hoog mogelijke klasse is de beste optie voor fotografie.
Verschillende klassen, welke kiezen voor fotografie?
Op een SD geheugenkaart staan vaak veel klassen vermeld. Zo staat er de snelheidsklasse (aangegeven door een C met daarin een getal), de UHS-snelheidsklasse (aangegeven door een U met daarin een getal), de videosnelheidsklasse (aangegeven door een V met daarachter een getal) en de applicatie prestatieklasse (aangegeven door een A met daarachter een getal). Deze laatste klasse toont hoe snel applicaties werken die op de geheugenkaart geïnstalleerd zijn. Dit is voor fotografen over het algemeen niet interessant en zullen we verder ook niet behandelen.
Sequentiële schrijfsnelheden, standaard en Micro kaart
De overige klassen gaan over de minimale sequentiële schrijfsnelheden van de geheugenkaart. Een sequentiële schrijfsnelheid houdt in dat de schrijfsnelheid niet onder een bepaalde snelheid komt. De laagste snelheidsklasse die er bestaat is 2 en de hoogste is 10. Klasse 2 heeft een minimale sequentiële schrijfsnelheid van 2 MB/s en bij een snelheidsklasse van 10 heeft hij een minimale sequentiële schrijfsnelheid van 10 MB/s. Er zijn 2 UHS snelheidsklassen: UHS 1 en 3. De sequentiële schrijfsnelheid van UHS klasse 1 is 10 MB/s en van UHS klasse 3 is 90 MB/s. De laatste klasse is de video snelheidsklasse met een minimale sequentiële schrijfsnelheid van 6 MB/s op klasse 6. Op klasse 90, de hoogste video snelheidsklasse, heeft de geheugenkaart een minimale sequentiële schrijfsnelheid van 90 MB/s. Wil je als fotograaf toch een micro SD kaart kopen? Dan gelden dezelfde klassen en snelheden.
Veel capaciteit is geen overbodige luxe
Naast de schrijfsnelheid is de leessnelheid ook belangrijk. Hoe hoger de leessnelheid, hoe sneller de camera een foto kan tonen op het display en hoe sneller het overzetten van bestanden naar de computer gaat. Een andere belangrijke factor is de capaciteit. Foto's in RAW kwaliteit nemen meer plaats in beslag dan foto's in JPEG kwaliteit. Hoeveel meer hangt af van de instellingen van je camera, denk hierbij bijvoorbeeld aan de resolutie en de kleurdiepte, maar het hangt ook af van de sensorgrootte van je camera. Wanneer je fotografeert in RAW formaat is een geheugenkaart met een grote capaciteit geen overbodige luxe. Als voorbeeld nemen we even een camera die foto's op RAW formaat schiet van 25 MB. Dit betekent dat er met een capaciteit van 16 GB ongeveer 640 foto's gemaakt kunnen worden. Voor 64 GB zijn dit er ongeveer 2560 en voor 256 GB zijn dit er ongeveer 10.240.
Capaciteitscategorieën uitgelegd
De capaciteiten van geheugenkaarten zijn opgedeeld in een aantal categorieën: SD(SC), SDHC en SDXC. SC staat voor Standard Capacity, HC voor High Capacity en XC voor eXtended Capacity. Capaciteiten tot 2 GB behoren tot de eerste categorie. Tot SDHC behoren capaciteiten van 2 tot 32 GB en capaciteiten van 32 GB tot 2 TB behoren tot de laatste categorie. Houd er bij het aanschaffen van SDXC kaartjes wel rekening mee dat de camera deze ook moet ondersteunen. Dit geldt ook voor SDHC geheugenkaarten. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan SDUC geheugenkaarten, deze hebben een maximale capaciteit van 128 TB. Ook wordt er gewerkt aan SD Express die snelheden zou moeten behalen tot wel 985 MB/s. Dit zorgt voor een leuk toekomstperspectief.
Prijzen variëren flink
Geheugenkaarten zijn bij veel winkels en webshops te koop, maar de prijzen verschillen enorm. Deze prijsverschillen hangen vooral samen met de grootte, de klassen en de pieksnelheden van de geheugenkaarten: hoe groter de capaciteit en hoe hoger de klassen en de snelheden, hoe duurder de geheugenkaart. Check bijvoorbeeld de Sandisk Ultra 16 GB bij allekabels.nl en de Sandisk Extreme Pro 256 GB om een idee te krijgen. Buiten dat de goedkope geheugenkaart een veel kleinere capaciteit heeft, heeft hij een leessnelheid van 80 MB/s en een schrijfsnelheid van 10 MB/s. Tegenover de lees- en schrijfsnelheid van 95 MB/s van de duurdere geheugenkaart is te zien dat deze aanzienlijk sneller is. Wil je een Micro SD kaart kopen? Dan geldt dezelfde prijsverhouding.
Wifi, nodig of niet?
Er zijn ook geheugenkaarten met Wifi ingebouwd. Deze kunnen communiceren met netwerken, social media en clouds. Zij worden bijvoorbeeld gebruikt om bestanden te uploaden naar een cloud, om daar de bestanden op te slaan als bijvoorbeeld een back-up. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om foto's die je gemaakt hebt op je camera direct te bekijken op een smartphone, tablet of TV, zonder hiervoor de bestanden over te zetten of de geheugenkaart uit de camera te halen. Tevens kan je foto's die je met de ene camera hebt gemaakt, delen met een andere camera. Het mag vanzelfsprekend zijn dat een SD kaart met Wifi duurder zal zijn dan een kaart zonder deze functie. Nodig heb je ze als fotograaf niet zonder meer, maar bijzonder handig zijn ze wel. Het ligt er dus maar aan wat je er voor over hebt.