5 tips voor herfstfotografie

25 september 2024 08:00
27 augustus 2024 13:06
Tess Mutsters

Het is herfst! Dit seizoen is geweldig om te fotograferen. De kleuren, de weersomstandigheden en de sfeer zijn geweldig voor op de foto. Herfst is dan ook misschien wel ons favoriete fotoseizoen. Wil je aan de slag met herfstfotografie? In dit artikel geven we je 5 handige tips.

Foto: Teun.R - ISO 100 · ƒ/10 · 1/80s · 121.6mm

Ga je op pad in de herfst, neem dan altijd een regenhoes mee. Het is vaak vochtig weer en er kan soms zomaar een buitje vallen. Met een regenhoes kun je je camera beschermen tegen onverwachte weersomstandigheden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Herfstfotografie!

1.Echte herfstkleuren met de juiste witbalans

De witbalans beïnvloedt de kleuren in je foto’s sterk. Om de warme tinten van de herfstbladeren en het gouden licht van de laagstaande zon te accentueren, is het belangrijk dat je de juiste witbalans kiest. Veel camera's hebben een automatische witbalansinstelling, maar deze kan de kleuren soms te koel maken, waardoor de levendige herfstkleuren verloren gaan. Kies een voorinstelling voor de witbalans of stel je witbalans helemaal handmatig in. Fotografeer altijd in RAW, zodat je later de witbalans nog aan kunt passen.

2. Fotografeer verschillende onderwerpen

De herfst biedt een breed scala aan interessante onderwerpen om te fotograferen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met het fotograferen van mist, paddenstoelen of het bos zelf. Voor al deze onderwerpen ga je ook weer anders te werk, gelukkig hebben wij over alle onderwerpen handige artikelen en video’s voor je klaarstaan!

Watch on YouTube

3. De juiste instellingen

In de herfst heb je vaak te maken met verschillende lichtomstandigheden. Ga op zoek naar momenten met zacht herfstlicht en stel hier je camera op in. Ook hetgeen dat je fotografeert heeft hier natuurlijk invloed op. Maak gebruik van je histogram om goed te kunnen zien hoe de belichting op je camera is. Gebruik een statief waar nodig.

-WuB2HzsBRCC8SCdmYglOmQ

Foto: drone_paulbeckers

4. Geniet van grijze herfstdagen

Hoewel zonnige dagen misschien aantrekkelijk lijken voor fotografie, zijn de grijze herfstdagen vaak veel mooier. Bewolkte luchten zorgen voor een natuurlijk diffuus licht, wat betekent dat je geen last hebt van harde schaduwen of hooglichten. Dit zachte licht is perfect voor het vastleggen van de subtiele details en kleuren van bladeren, paddenstoelen en andere herfstkenmerken.

5. Kijk naar details, maar ook naar het grote geheel

Herfstfotografie draait zowel om de kleine details als om het grote geheel. Neem de tijd om te zoeken naar interessante details zoals een enkel gevallen blad met dauwdruppels, spinnenwebben bedekt met mist, of de nerven van een felgekleurde esdoornblad. Deze kleine elementen kunnen krachtige beelden opleveren en de schoonheid van de herfst op een unieke manier vastleggen.

Aan de andere kant is het ook leuk om het grotere geheel te fotograferen. Denk aan uitgestrekte landschappen vol met kleurrijke bomen, meren die de herfstkleuren weerspiegelen, of een mistige ochtend in een open veld.