Gebruikersreview Peter - Workshop straatfotografie met Nikon en Bas Losekoot

8 december 2023 11:16
partnerredactie

Peter Nijsen is een gepassioneerd straatfotograaf die op straat op zoek is naar het onverwachte, het ongewone, of gewoon de schoonheid van het straatleven. Peter is een van de vijf gelukkige Zoomers die de exclusieve workshop straatfotografie mocht volgen, gegeven door Bas Losekoot en georganiseerd door Zoom.nl en Nikon.

#brandedcontent - In samenwerking met Nikon. Met dank aan Peter Nijsen.

Als je Zoom.nl, Nikon, fotograaf Bas Losekoot en in totaal vijf enthousiaste (straat)fotografen samen brengt in een Amsterdams café, krijg je een heel interessante dag. Bas maakt van de straat zijn eigen studio en neemt ons mee in zijn fotowereld. Hij laat ons met passie kennismaken met zijn kijk op de wereld en in het bijzonder de mens in de stad. Hierbij vergeet Bas niet om ook werk van andere straatfotografen te delen, waardoor ik heel voorzichtig begin te twijfelen aan mijn eigen kunnen.

Robuust en eenvoudig te bedienen

Gelukkig zit er een expert van Nikon aan de andere kant van de tafel met een riant assortiment aan camera’s en objectieven. De collectie camera’s loopt uiteen van de Nikon Z 5 tot en met de Nikon Z 9. Als ik hier al niet hebberig van word, word ik dat zeker van de prachtige objectieven die op tafel staan. Zelf gebruik ik regelmatig de combinatie van een Nikon Z 6II met de Nikkor Z 24-70mm f/4 S en die ken ik als een robuuste en eenvoudig te gebruiken camera met een veelzijdig objectief. Een camera ook die met een druk op de I-knop snel is in te stellen en ook nog eens snel werkt. De interne beeldstabilisatie in samenwerking met de snelle autofocus staan voor mij garant voor hele goede foto’s en de fullframe sensor helpt daar natuurlijk ook bij. Verder is de camera niet al te zwaar en prettig compact.

Nikon Z 8 | 1/2000 sec | f/2.8 | ISO 2500 | 200mm

Vlaggenschip

Na een duizelingwekkende technische uitleg door Nikon, sta ik op straat met een Nikon Z 9. Het vlaggenschip, met een Nikkor Z 70-200 f/2.8 VR S erop. Ik merk gelijk dat ik een forse en zware camera vast heb. Een zware camera is prettig, want dat vermindert je eigen trillingen en ook de bewegingsstabilisatie blijkt al snel heel erg goed. De autofocus is in staat om onderwerpen feilloos te volgen. Zelfs als iemand snel op mij af komt fietsen, blijft de camera de scherpte briljant vasthouden. Ik raak gaandeweg steeds meer onder de indruk en vraag mij af of ik straks weer aan mijn eigen camera kan wennen.

Ondertussen houdt Bas Losekoot mijn aandacht gevangen door met twee flitsers op een druk zebrapad voorbijgangers te fotograferen. De vriendelijkheid van Bas lijkt over te slaan op de gefotografeerde mensen. ‘Wees altijd vriendelijk en positief,’ vertelde Bas eerder al in het café en dat werkt. Dat zal overigens de rest van de middag ook blijven werken. Zelf sta ik inmiddels met de werkelijk schitterend tekenende 70-200 f/2.8 achterelkaar straatfoto’s te maken en ik ben onder de indruk van de snelle autofocus die geen moment lijkt te missen.

Nikon Z 8 | 1/1250 sec | f/3.5 | ISO 2500 | 200mm

Stille camera

Als ik het vergelijk met mijn eigen camera, dan zijn soms vijf van de tien beelden goed scherp, terwijl ik met de Nikon Z 9 makkelijk op negen uit tien uitkom. En die tiende zal wel door mijn eigen geklungel onscherp zijn geworden. Met enige regelmaat raak ik toch nog wat verdwaald in de vele opties die de Nikon Z 9 mij te bieden heeft, maar gelukkig kan ik terugvallen op de adequate hulp van Nikon. Ik ben ervan overtuigd dat al de opties die deze camera biedt een veeleisende fotograaf enorm kan helpen.

Overigens blijk ik al wel enkele keren foto’s te hebben gemaakt zonder dat ik het in de gaten had. Dus als je het hebt over een stille sluiter, dan heb je het over de Nikon Z 9. Hij is nauwelijks te horen. Volgens mij is dit dé camera voor bruiloften (denk aan het fotograferen in een kerk), concerten, theater, de natuur en dan specifiek dieren. Vergeet ook het fotograferen van uitvaarten niet. Voor straatfotografie vind ik de camera te groot en te zwaar.

Nikon Z 9 | 1/500 sec | f/2.5 | ISO 4000 | 85mm

Alleen maar scherpe beelden

Het weer is vandaag uitermate somber en om drie uur is het alweer bijna donker. Een snelle blik op de foto’s leert dat ISO 6400 nog steeds zonder noemenswaardige ruis is, maar ik krijg de gelegenheid om de 70-200 f/2.8 te verruilen voor een Nikkor 105mm f/1.4E ED, waardoor de ISO flink omlaag kan. Zo’n f/1.4 is een enorme bonk glas, maar wat werkt het fantastisch. Ik zie onmiddellijk een prachtige onscherpte in de achtergrond. Scherpstellen op diafragma f/1.4 is natuurlijk best lastig, maar ook hier blijkt dat de Nikon Z 9 en dit objectief prachtig samenwerken. Ik voel mijzelf een hele fotograaf, omdat ik alleen maar scherpe beelden zie. Gelukkig weet Nikon mijn gevoel wat te temperen door te vertellen dat deze camera dankzij knappe software in staat is om helemaal zelfstandig te fotograferen.
 

Nikon Z 9 | 1/1250 sec | f/1.6 | ISO 4000 | 85mm

Oog van de fotograaf

Zo af en toe kom ik Bas weer tegen, die ook met fraaie Nikon-apparatuur aan het fotograferen is. Bas vraagt mij hoopvol of ik al wat mooie beelden heb en nadat we even op het scherm van de camera hebben staan kijken, zijn wij er beiden van overtuigd dat dit zo is. Dat de Nikon Z 9 zelf kan fotograferen geloof ik best, maar je moet de momenten wel zien en dat is mensenwerk.

Ik eindig ons fotorondje met een Nikkor Z 85mm f/1.2 S en die vind ik door het handzame formaat meer bruikbaar voor straatfotografie. Dit objectief blijkt ook weer razendsnel en stil. Uiteindelijk komt het moment dat ik alles helaas weer moet inleveren, maar ik heb nu wel kennis kunnen maken met de prachtige Z-serie van Nikon en ben daar enorm van onder de indruk. Als creatieve fotograaf heb ik geleerd van de passie van Bas Losekoot en ik heb genoten van de gastvrijheid van Nikon en Zoom.nl.

Nikon Z 9 | 1/2500 sec | f/1.4 | ISO 4000 | 85mm

Lees meer reviews