How It’s Made: magisch stilleven

22 oktober 2024 09:33
22 oktober 2024 09:33
Tess Mutsters

Op Zoom.nl komen we dagelijks tal van waanzinnige foto’s tegen. Sommige springen er zó uit, dat we daar even wat dieper in willen duiken. Zo kwamen we een prachtig stilleven van Leoniek van der Vliet tegen. In deze How It’s Made duiken we samen met fotograaf Leoniek in de wereld van stillevens.

Foto: LeoniekvanderVliet - ISO 100 · ƒ/9 · 1/160s · 70mm

Een stilleven fotograferen is één ding, maar een stilleven met levende dieren op de foto zetten is een heel andere uitdaging. Leoniek van der Vliet heeft er duidelijk ervaring mee. Haar huis staat vol spullen waarmee ze haar stillevens aankleed. Zo kan ze precies de sfeer die ze in gedachten heeft in de foto brengen. De echte sterren van haar foto’s zijn echter de dieren.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus How It’s Made!

Het stilleven opbouwen

Het maken van een foto zoals deze, begint bij een concept, legt Leoniek uit. Ze begint dan met een hoop spullen verzamelen die bij dat idee zouden passen. In dit geval stelde Leoniek zichzelf de vraag: hoe gaan de ratten kloppen bij dit stilleven? De ratten zetten letterlijk de boel op zijn kop in dit beeld. De foto vormt zo een verhaal.

Voor het opstellen van de scène, begint Leoniek met het plaatsen van de spullen. “Een van de belangrijkste dingen is dat je denkt aan voor en achter en hoog en laag”, vertelt ze. Je moet immers een heel beeld opvullen en door in lagen te werken krijgt je foto meer diepte. Zo gaat ze langzaam aan de slag met spullen toevoegen die bij het beeld en het verhaal zouden passen: in dit geval een keuken waarin de ratten de boel op stelten zetten. Ze maakt steeds een foto van de opstelling en zet er dan iets bij, of past iets aan, tot het beeld helemaal klopt.

De juiste lichtopstelling

Leoniek werkt met een klassiek ogende belichting. Ze probeert de stijl van meesters uit de Gouden Eeuw aan te houden, vaak noemen we dat Rembrandt-verlichting. Toch speelt leoniek zelf ook met de opstelling. “Ik begin op een hoek van ongeveer 45 graden en dan ga ik kijken door het licht steeds net iets anders te richten, wat het mooiste is. Ik begin over het algemeen met een hele grote softbox”, legt Leoniek uit. “Dat zorgt ervoor dat het licht zich mooi om het onderwerp heen kan vouwen.”

Watch on YouTube

Werken met dieren in een stilleven

Op het moment dat de dieren aankomen bij Leoniek, staat de hele scène klaar. Zowel de belichting als de opstelling is af en Leoniek heeft al een goede foto van de opstelling als basis gemaakt. Zo is het dier zo kort mogelijk in de studio. Dat is belangrijk, want gefotografeerd worden kan stress opleveren en voor het dier is het wel zo prettig als het fotograferen een stressloze ervaring is. Voor het maken van deze foto, zette Leoniek zes ratten op de foto. Deze heeft ze allemaal los in de opstelling gefotografeerd en ze later in de nabewerking bij elkaar gezet. Van iedere rat maakte ze ongeveer 25 foto’s.

Zelf een stilleven maken

Wil je nou zelf aan de gang met het maken van zo’n bijzondere foto? Leoniek heeft een paar tips. Zo kun je volgens haar prima aan de gang met daglicht, als je bijvoorbeeld geen studiolampen hebt. Zet je camera op een statief, en dan kun je best een lange sluitertijd gebruiken. Met dieren wordt dat wel wat lastiger, maar met andere attributen kan dat prima.