Fotografeer komende avonden lichtende nachtwolken

24 juni 2024 12:49
24 juni 2024 12:51
Redactie Zoom.nl

Lichtende nachtwolken, in het Engels noctilucent clouds, zijn een spectaculair fenomeen dat elke fotograaf ooit wil vastleggen. En je kunt ze deze dagen fotograferen! We vertellen je wat deze wolken zijn, wanneer je ze kunt zien en hoe je ze fotografeert.

Lichtende nachtwolken zien er prachtig uit, en veel fotografen willen ze dan ook graag vastleggen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over lichtende nachtwolken. De foto's in dit artikel zijn allemaal in juni 2024 gemaakt.

Lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken zijn wolken die zich op ongeveer 80 kilometer hoogte in de atmosfeer bevinden. Dat is veel hoger dan gewone wolken; die bevinden zich in de onderste ca. 25 km. Lichtende nachtwolken bestaan uit kleine stofdeeltjes, bedekt met ijs. Deze wolken worden zichtbaar als de zon onder de horizon staat en het zonlicht nog net de wolken bereikt, waardoor ze oplichten in de verder donkere lucht. Op de hoogte waar de wolken hangen, waait het vaak erg hard, waardoor het soms lijkt alsof de wolken dansen. Dit zorgt samen voor een prachtig, bijna buitenaards schouwspel.

-cebvmVC1Rv6FOrYlhczsOA

Klik op de foto om hem groot te tonen. Gemaakt op 23-06-2024 door riannehofma.zoom.nl

Wanneer zijn er lichtende nachtwolken?

De beste tijd om lichtende nachtwolken te zien is in de weken rondom de langste dag van het jaar, wat op 20 juni was. De condities moeten optimaal zijn om ze te kunnen zien. Het moet dus onbewolkt zijn en de lucht moet donker genoeg zijn om de wolken goed te kunnen zien. Ze zijn één tot twee uur na zonsondergang en net voor zonsopkomst zichtbaar, waarbij rond 23:00 uur vaak het optimale moment is. De wolken worden dan verlicht door de zon die onder de horizon staat.

Waar kun je ze zien?

Lichtende nachtwolken kun je in principe in heel Nederland zien. Natuurlijk moet de lucht wel helder en donker genoeg zijn. In de stad is het dus lastiger om ze te zien en vooral om ze mooi te fotograferen zonder al te veel andere lichten. Deze wolken verschijnen alleen aan de noordelijke hemel.

Op mooie zomerdagen kun je vaak wel voorspellen of de wolken zichtbaar zullen zijn. Kijk dan gewoon na zonsondergang regelmatig uit het raam richting het noorden. Je kunt ook via NLCNET de meldingen van gebruikers in de gaten houden, maar dat zijn wel meldingen achteraf.

-cmJp1srmQXa8HXfcRIaBvA

© Roy Poots

Klik op de foto om hem groot te tonen. Gemaakt op 23-06-2024 door royzzz.zoom.nl

Tips voor het fotograferen van lichtende nachtwolken

Nu je weet wat lichtende nachtwolken zijn en wanneer je ze kunt zien, volgen hier enkele tips om ze mooi vast te leggen:

1. Instellingen

o Gebruik een hogere ISO-waarde, maar niet te hoog om ruis te vermijden.

o Begin met een sluitertijd van 30 seconden tot 1 minuut. Bij te lange sluitertijden kunnen de wolken te veel vervagen.

o Zet je diafragma volledig open om zoveel mogelijk licht op te vangen.

2. Gebruik een statief

o Gebruik altijd een statief bij lange sluitertijden om bewegingsonscherpte te voorkomen. Je kunt eventueel een afstandsbediening of app gebruiken om de camera niet aan te raken tijdens het maken van de foto.

3. Kies een goede omgeving

o Zoek een plek met niet al te veel lichtvervuiling.

o Zorg voor een interessante voorgrond die je foto compleet maakt.

Inspiratie nodig?

Ga jij de komende dagen op pad om lichtende nachtwolken te fotograferen en zoek je inspiratie? Bekijk dan onze galerij met de mooiste foto's van lichtende nachtwolken. Hier vind je verschillende voorbeelden die je kunnen helpen bij het maken van jouw perfecte foto.

-e0MCX5bvSeKGyd1wwbSJUA

Klik op de foto om hem groot te tonen. Gemaakt op 23-06-2024 door erik1234.zoom.nl