Nikon Z6III

9 juli 2024 13:04
19 juni 2024 11:15
Redactie Zoom.nl

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar de Nikon Z 6II is alweer ruim drieënhalf jaar op de markt. Tijd voor een opvolger dus, in de vorm van de Z6III.

De afwijkende schrijfwijze wijst erop dat Nikon deze camera op de markt zet als een frisse start. Op het eerste gezicht lijkt misschien niet zoveel veranderd. De fullframe-sensor levert bijvoorbeeld nog steeds 24,5 megapixel. Maar schijn bedriegt, want deze sensor is van een compleet nieuw type. ’s Werelds eerste gedeeltelijk gestapelde cmos-sensor, meldt de maker trots. Deze moet een ‘ongelooflijke beeldkwaliteit’ bieden met een ongekend dynamisch bereik, plus een burstrate van maar liefst 20 beelden per seconde in raw, en zelfs maximaal 60 bps in jpeg. Mochten 24 megapixels niet voldoende zijn, dan kun je in de pixelshiftmodus meerdere opnamen combineren tot één ruisarm beeld van 96 megapixels.

Ook vermindert de nieuwe sensor sterk het rolling-shutter-effect, en dat is niet alleen goed nieuws voor fotografen. Tel daarbij op dat de Z6III kan filmen in raw in 6K/60p. Ook de geluidsopnamemogelijkheden zijn uitgebreid. Het nieuwe Z6-model moet dus ook videografen en beeldmakers in het algemeen aanspreken.

 

-CccrjJ9ZSJyClTcplrAN9A

Flinke upgrade

Ook de autofocus is onder handen genomen, en zet nu vergelijkbare prestaties neer als de topmodellen Z 8 en Z 9, inclusief 3D-tracking en geavanceerde onderwerpherkenning. Dit mede dankzij de combinatie AI en deep learning en de krachtige EXPEED 7-beeldprocessor.

De zoeker kreeg eveneens een flinke upgrade en beschikt over een hogere resolutie van 5,76 miljoen beeldpunten plus een hoge verversingssnelheid voor een vloeiende weergave. Daarnaast is dit de eerste systeemcamerazoeker die het DCI-P3-kleurengamma kan weergeven, zodat het zoekerbeeld een getrouwe weergave vormt van het beeld dat wordt vastgelegd. Het heldere, volledig verstelbare aanraakscherm op de achterkant is aan de maat, met 2,1 miljoen beeldpunten.

Dat de Z6III tegen ongunstige opnameomstandigheden is opgewassen, spreekt in deze klasse vanzelf. Verder beschikt de camera net als zijn voorganger over twee geheugenkaartsleuven (CFexpress B/XQD en SD UHS-II) en ingebouwde beeldstabilisatie, al is ook hier onder de kap het nodige verbeterd. Zo is de beeldstabilisatie effectiever geworden (maximale winst acht stops) en wordt het stabilisatiemechanisme in de uitstand vergrendeld om te voorkomen dat de sensor door schokken of stoten beschadigd wordt.

 

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon Z6III moet eind juni leverbaar worden voor een bodyprijs van € 2.999,-.

 

www.nikon.nl