Review - Nikon Z6III

16 oktober 2024 23:21
22 oktober 2024 11:21
Redactie Zoom.nl

De Z6III is niet simpelweg een update van zijn voorganger. Nikon heeft namelijk behalve praktische zaken zoals een verbeterde AF ook een nieuwe sensor toegepast en functies uit de Z 8 en Z 9 overgenomen. Zijn al die upgrades de meerprijs waard?

De nieuwe Nikon Z6III is fors verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Dankzij de nieuwe ‘half-stacked’ fullframe-beeldsensor met 24,5 effectieve megapixel wordt de sensorinformatie razendsnel uitgelezen en haalt de Z6III fullsize 6K-videokwaliteit. Bij fotografie zijn 20 opnamen per seconde in raw mogelijk met de elektronische sluiter, met een minimaal risico op het rolling-shutter-effect. De zoeker geeft met maar liefst 5,76 miljoen beeldpunten een uiterst realistisch beeld, vooralsnog uniek in zijn klasse. De deels van de Z 8 en Z 9 geleende technologie (EXPEED 7-processor, AF-systeem met 3D-tracking en deep learning, hoge prestaties bij weinig licht, maar ook pixel-shift en IBIS-beeldstabilisatie met tot acht stops winst) zorgt er daarnaast voor dat je professionele resultaten kunt bereiken zonder extreem diep in de buidel te hoeven tasten. Hoewel de camera wél fors duurder is dan zijn voorganger ... Sterker nog: het prijskaartje benadert dat van de hoger in de rangorde geplaatste Z 7II met 45,7 megapixel, die net in prijs verlaagd is. Logischerwijs zal dat model binnenkort dus ook opgevolgd worden.

-GYSEGtbdSm6mdSeR9DstsA

Ondanks de 'slechts' 25 megapixels zijn de huisnummers op de flat in de verte leesbaar als je ver genoeg inzoomt op je beeldscherm

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is prima. Voordeel van de ‘slechts’ 24,5 megapixel is dat de beelden zeer schoon zijn: minder maar grotere pixels geven minder snel ruis. Materiaalweergave en detaillering zijn uitstekend en de ruiswaarden in raw zijn zeer goed tot en met iso 6400. Daarboven wordt het langzaamaan iets minder, maar kleurruis blijft achterwege. De jpeg-bestanden zien er strak uit tot pakweg iso 12.800, al ga je wel detailverlies zien door de ruisreductie. Fotografeer je in raw, dan kun je met Photoshop de resultaten zelfs nog wat langer op een hoog niveau houden.

De autofocus heeft 299 automatische AF-detectiepunten over het hele sensoroppervlak; kies je handmatig, dan zijn het er 273. De AF werkt snel en nauwkeurig, en je kunt de parameters net zo precies instellen als je wilt. De 3D-tracking met onderwerpherkenning werkt uitstekend, hoewel we merkten dat de camera op de volautomaat langs een autoweg af en toe overstapte op de tegenligger. Een aparte ‘vogelstand’ ontbreekt, dus vogelspotters moeten vertrouwen op het algemene dierenalgoritme.

-E_1lb_uxRmi5SbQICUkb6A

Volautomatische P-opname op iso 12.800 en 1/15 sec. Witbalans op auto. De ruisreductie geeft wat kwaliteitsverlies, maar in principe is dit een bruikbaar beeld.

Conclusie

De Z6III is een uiterst moderne systeemcamera met een uitstekende beeldkwaliteit en een state-of-the-art AF-systeem. Dat de prijs momenteel die van de Z 7II benadert, is echter wel een dingetje. Kies je voor een vier jaar oud model met bijna tweemaal zoveel megapixels of voor een duidelijk snellere en modernere camera? Landschaps- en studiofotografen zullen waarschijnlijk voor de megapixels gaan. Voor anderen is de Z6III een perfecte keuze.


Score: 8,3


Voor- en nadelen

➕ zeer goede beeldkwaliteit

➕ uitstekend AF-systeem

➕ kwaliteit zoekerbeeld

➖ best prijzig


Specificaties

model Nikon Z6III

prijs € 2.999,- (body)

leverancier Nikon Nederland, www.nikon.nl

sensor half-stacked bsi-cmos-sensor, 24,5 megapixel, fullframe

resolutie 6048x4032

videoresolutie 6048x3402

lichtgevoeligheid iso 100-64.000 (uitbreidbaar)

burstrate 20 bps (maximaal in raw)

opnameformaat jpg/heif, raw

geheugenslot CFexpress/XQD en SD (UHS-II)

soort lenzen Nikon Z

verlengingsfactor 1x tov 35 mm

scherpstellen hybride AF (contrast- en fasedetectie), handmatig

zoeker elektronisch, oled, 5.760.000 pixels

lcd-monitor 8 cm, verstelbaar tft-touchscreen

gewicht/afmetingen body 760 gram/139x102x74 mm