Review Fleur Scholte: workshop storytelling met lijnen en licht

11 januari 2023 06:00
partnerredactie

Aangekomen in het centrum van Amersfoort duikt Fleur Scholte een sfeervol restaurant in. Hier volgt ze samen met drie andere Zoomers een workshop Storytelling met lijnen en licht van Zoom.nl en Nikon. Eerst een presentatie, dan uitleg over de apparatuur, om vervolgens met een fototas vol Nikon-spullen het fotogenieke stadscentrum in te trekken.

#brandedcontent - In samenwerking met Nikon.

Op een mooie dag ga ik samen met enkele Zoomers en onder begeleiding van fotograaf Nander de Wijk op stap in het centrum van Amersfoort. De dag staat in het teken van straatfotografie, een type fotografie dat heel anders is dan hoe ik normaal te werk ga. Daarnaast krijgen wij de kans om verschillende camera’s en objectieven uit de Nikon Z-serie te testen.

Nikon Z 6II

Het grootste deel van de dag fotografeer ik met de Nikon Z 6II. Zelf werk ik met een Nikon Z 7 en daardoor gaat het overschakelen gemakkelijk. De camera voelt meteen vertrouwd aan en ligt fijn in de hand. Ook is het toestel mooi in balans met de lenzen die ik test. Voor straatfotografie is het kantelbare lcd-scherm fijn om foto’s vanuit een lager of hoger standpunt te maken. Daarnaast is gezichtsdetectie handig om voorbijgangers vast te leggen. De beeldkwaliteit van de Nikon Z 6II is zeer goed en de foto’s zijn mooi scherp. Ondanks dat deze camera minder megapixels heeft dan de camera waarmee ik normaal werk, merk ik daar bij dit type fotografie niets van.

Nikon Z 9 | f/1.8 | 1/800 sec | ISO 64 | 35mm

Nikon Z 9

Behalve de Nikon Z 6II test ik ook de Nikon Z 9 uit. Er is wel extra uitleg nodig voordat ik van start ga, omdat deze camera veel meer instellingen heeft dan de andere Z-camera’s. Daarnaast is dit toestel een stuk groter en zwaarder dan de overige modellen, maar zodra ik aan het fotograferen ben merk ik daar verder weinig van. De camera ligt dankzij de vormgeving makkelijk in de hand en de plaatsing van de knopjes voelt ook fijn aan, waardoor je niet zo hoeft na te denken over het vasthouden. De Z 9 bevat verschillende instellingen waarmee je een onderwerp moeiteloos kunt herkennen en volgen. Dat is zeker voor straatfotografie erg fijn, omdat je snel kunt schakelen tussen het fotograferen van bijvoorbeeld gebouwen en het vastleggen van onderwerpen die in beweging zijn.
 

Nikon Z 9 | f/1.8 | 1/80 sec | ISO 64 | 35mm

Lastig licht

Het eerste objectief dat ik samen met de Nikon Z 6II uittest is de Nikkor Z 50mm f/1.8 S. De lens heeft een fijn formaat, voelt niet zwaar aan en is mooi in balans met de camera. Ik probeer hem uit onder verschillende lichtsituaties. Want aan het begin van onze stadswandeling is het nog geheel bewolkt, terwijl even later de zon doorbreekt. Daardoor kan ik het objectief ook goed testen met tegenlicht en dit lastige licht blijkt geen enkel probleem te zijn voor de Nikon Z 6 II en de Nikkor Z 50mm f/1.8 S. Vervolgens test ik de lens op verschillende diafragma’s en zelfs op f/1.8 is de foto mooi scherp op de plaatsen waar het scherp hoort te zijn. Dankzij de grote lensopening krijg je een mooie scherptediepte als je iets op de voorgrond plaatst en focust op een onderwerp erachter.

Nikon Z 6II | f/3.5 | 1/800 sec | ISO 50 | 50mm
Nikon Z 6II | f/3.5 | 1/800 sec | ISO 200 | 50mm

Moeiteloos scherpstellen

Dan is het de beurt aan de Nikkor Z 35mm f/1.8 S en dit vind ik een van de fijnste lenzen voor straatfotografie. Hiermee kun je makkelijk uit de voeten in de wat smallere straatjes, waar weinig ruimte is om zelf een stap achteruit te doen. Net als de 50mm voelt deze lens goed en stevig gebouwd aan, terwijl het toch een handzaam formaat heeft. Het enige waar ik later tijdens de nabewerking even op moet letten, is dat er iets meer sprake is van een lichte vertekening van de muren, maar dat is makkelijk te corrigeren. Zowel in bewolkte omstandigheden als bij tegenlicht presteert de lens perfect en gaat het scherpstellen moeiteloos.

Focus vasthouden

De Nikkor Z MC 105mm f/2.8 VR S is eigenlijk een macrolens, maar ik ben nieuwsgierig hoe deze lens presteert bij het maken van niet-macrofoto’s. Wel is het belangrijk om hiervoor de begrenzingsschakelaar uit te zetten. Hij is een stuk groter dan de andere lenzen die ik test, maar voelt toch niet zwaar aan. Met 105mm zijn de mogelijkheden voor straatfotografie in de kleinere straatjes wel beperkter. Want je hebt toch iets meer ruimte nodig om afstand te nemen van je onderwerp. Voor een meer close-upbeeld van overstekende mensen is deze lens dan weer wel erg fijn, omdat je een kleinere scherptediepte creëert dan met een groothoeklens. De lens heeft geen enkele moeite om de focus vast te houden bij het volgen van mensen die mij op een afstandje passeren.

Nikon Z 6II | f/3.2 | 1/500 sec | ISO 125 | 105mm

Groot zoombereik

Tegen het einde van de dag test ik nog even de Nikkor Z 24-200mm f/4-6.3 VR. Normaal maak ik eigenlijk alleen gebruik van lenzen met een vast brandpunt, maar voor straatfotografie is dit een hele fijne optie voor als je snel wilt kunnen schakelen tussen verschillende onderwerpen. Op het moment van testen gaf de ondergaande zon nog best veel licht. De maximale lensopening van f/4 tot /f6.3 was in dit geval geen probleem, maar ik denk dat je in situaties met minder licht wel snel omhoog moet met de ISO-waarde. Dat maakt deze lens, ondanks het grote zoombereik, toch iets minder veelzijdig.

Ik heb de workshop als een heel leuke en leerzame dag ervaren en het was leerzaam om fotograaf Nander bezig te zien in de stad, waar zijn oog zoal op valt en welke hoeken hij uitkiest. Daarnaast was het heel leuk om andere apparatuur te gebruiken dan ik gewend ben en die ik misschien anders niet zou uitkiezen. Ik denk dat ik na vandaag zeker nog weleens zelf op stap ga om op straat te fotograferen!

Lees meer reviews: