Panasonic Lumix S 26mm F8 - Zo basic als maar kan

17 juli 2024 08:01
17 juli 2024 08:00
Redactie Zoom.nl

De nieuwe Panasonic Lumix S 26mm F8 is een rechttoe rechtaan groothoekobjectief dat zijn bestaansrecht ontleend aan het motto ‘less is more’. Je richt, stelt scherp (of niet) en maakt een foto. Hoe werkt dat in de praktijk?

De Lumix 26mm F8 is een vreemde eend in de bijt van het L-vatting-objectievenprogramma. Geen sophisticated AF-functies, beeldstabilisatie of instelbaar diafragma … niet eens een filterdraad. De nieuwe 26mm-lens is zo basic als maar kan: een pancake-‘prime’ met louter handmatige scherpstelling en een vast diafragma van F 8. Het diafragma is vóór het optische systeem geplaatst en bestaat uit een zwart plaatje met een volmaakt cirkelvormige opening in het midden voor een mooie bokeh. Een beetje zoals in de oertijd het diafragma van een boxcameraatje.

De optische constructie is echter geavanceerder dan de simpele meniscuslensjes van toen. Vijf lenselementen in vijf groepen zorgen volgens Panasonic voor een geoptimaliseerde lensconfiguratie. Daaronder ook één UED-lenselement om chromatische aberratie te voorkomen. En al geeft Panasonic aan dat dit objectief niet stof- en spatwaterdicht is, toch bevindt zich aan de voorkant een beschermelement. Panasonic geeft zelf aan dat je het objectief ook kunt gebruiken als bodydop; daarom ontbreekt een lensdop.

-S7plfs17R4OI-4XTYALIjA

Scherpgesteld met het oneindig-tekentje tegenover de streep geeft een uitstekend resultaat.

PANASONIC S9 · ISO 100 · F 8 · 1/250 SEC · 26 MM

Beeldkwaliteit

De bediening is wennen als je gewoonlijk AF gebruikt. Scherpstellen doe je met een smalle, geribbelde ring, die een slag heeft van 3,3 centimeter tussen oneindig en de kortste instelafstand van 25 centimeter. Dankzij de grote beeldhoek en het kleine diafragma is eigenlijk vrijwel alles tot aan de horizon scherp als je op oneindig instelt: je richt de camera, drukt af en hebt een foto.

-eBz9ufpITX-tW3LoGS1d2Q

De kortste instelafstand is 25 centimeter, maar dan moet je wel focus peaking gebruiken om niet verkeerd te zitten. En ja: er is een keer koffie over het toetsenbord gegaan …

Er zit echter een addertje onder het gras. De scherpstelring draait door oneindig heen, waardoor je toch onscherpe foto’s kunt krijgen. Draai je het oneindig-tekentje (de liggende 8) tegenover de streep op de objectiefbehuizing, dan is-ie ingesteld op oneindig. Draai je de ring tot het einde van de slag (wat heel gemakkelijk gaat), dan ben je er voorbij. Volgens Panasonic is dit bewust, omdat ieder objectief een net even andere oneindig-instelling kan hebben. Bij AF-objectieven is dit normaal om de AF-motor niet met een klap vast te laten lopen op oneindig, maar hier vormt het een risico, omdat je de ring makkelijk te ver draait. Je moet dus goed weten om te gaan met de ‘focus peaking’ van je camera om geen missers te produceren. Als-ie goed scherpgesteld is, levert deze pancake gelukkig een prima beeldkwaliteit met geringe vertekening.

Conclusie

Dit nieuwe Panasonic-objectief is een leuk gadget voor wie zin heeft om eens out of the box te fotograferen en daarvoor een paar honderd euro overheeft. Kritiekpunt is de oneindig-instelling, die wat ons betreft gewoon op het aanslagpunt had mogen zitten in plaats van vlak ervoor.


Score: 7


Voor- en nadelen

➕ prima beeldkwaliteit

➕ simpel in gebruik

➖ scherpstelring draait door oneindig

➖ wel heel erg basic


Specificaties

model Panasonic Lumix S 26mm F8

prijs € 239,-

leverancier Panasonic Nederland, www.panasonic.com/nl

brandpuntsafstand 26 mm

lichtsterkte F 8

aantal diafragmalamellen nvt (vast rond diafragma)

objectiefconstructie5 elementen in 5 groepen

optische beeldstabilisatie nee

scherpstellen handmatig

gemaakt voor sensorformaat fullframe

beschikbare vattingen L-vatting

gewicht/afmetingen 58 gram/18,1x67,1 mm