Tips - Hoe geef je een prijs aan je fotografie?

18 februari 2025 09:45
18 februari 2025 09:45
Redactie Zoom.nl

De knoop is doorgehakt: je begint je eigen fotografiebedrijf. Je bent inmiddels bij de KvK geweest en de eerste aanvraag voor een opdracht komt binnen. Dan kom je waarschijnlijk ook al direct een struikelblok tegen. Wat moet je immers vragen voor die opdracht en welke prijzen ga je hanteren? In geven we je tips voor het bepalen van de juiste prijs voor jouw fotografie.

Als je je eigen fotografiebedrijf gaat beginnen, zijn er behoorlijk wat dingen waar je aan moet denken. Zo moet je aan de slag met marketing, maar moet je natuurlijk ook de prijs van je fotografie bepalen. In deze serie proberen we je op verschillende gebieden te helpen met het opstarten van je fotografiebedrijf. Benieuwd naar de andere artikelen? Die kun je hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Professioneel fotograaf worden!

Een prijs bepalen kan lastig zijn

Hoe bepaal je een prijs voor jouw fotografie? Die vraag stelden we ook in het Zoom.nl Forum. Daaruit bleek dat veel mensen het lastig vinden om een goede prijs te vinden. Forumlid darka heeft al wat meer ervaring en schrijft: ‘Ik heb voor mezelf een redelijk uurtarief bepaald en probeer dat middels een berekening terug te halen in een opdracht of wanneer ik een enkele afdruk op foto of plexi verkoop. Ik sta meer op diverse markten en merk dat ik daar zeker aanloop heb en dat mensen later terugkomen om een afdruk te bestellen of een shoot in te plannen.’

©Eva Bos

Foto: Boske

Welke kosten maak je?

Voordat je aan de slag gaat met het bepalen van je prijs, is het slim om op een rijtje te zetten welke kosten je allemaal maakt. Hierbij denk je al snel aan reiskosten, maar dat zijn zeker niet de enige kosten. Verder moet je namelijk ook aan onkosten denken, zoals eten en drinken en eventueel sales en marketing. Ook materiaalkosten kunnen niet ontbreken, daaronder valt natuurlijk je camera, maar ook objectieven, statieven, tassen en programma’s zoals Lightroom en Photoshop. Het geld voor alle kosten die je maakt, moet je natuurlijk ook ergens vandaan halen. Je bepaalt je prijs dus ook op basis van de kosten die jij maakt.

Je prijs vergelijken met anderen

Een goede manier om een idee te krijgen van de prijs die je kunt vragen, is andere fotografen vergelijken. Forumlid stefankoem legt het goed uit: ‘Voor de prijzen veel gezocht naar wat anderen vragen (en welke kwaliteit je daarvoor terugkrijgt), en advies van anderen gezocht.’ Door fotografen in je eigen branche met elkaar te vergelijken op kwaliteit, prijs en ervaring, krijg je zelf ook een idee van de prijs die je kunt vragen. 

Foto: Jeertje

Verschillende soorten tarieven

Veel fotografen werken met een uurtarief. Niet zo gek, met een uurtarief kun je over het algemeen het beste uit de voeten. Dat betekent niet dat een uurtarief altijd het handigst is om te kiezen. Soms kun je beter werken met een projectprijs of zelfs een dagprijs. Het is dan ook vaak handig om voor jezelf een standaard, maar flexibel tarief in te stellen. Zo kun je wel op je site een prijs aangeven en krijgen klanten een idee van wat je vraagt, maar kun je bij klussen die afwijken van de standaard prijs flexibel zijn.

Wat zijn gemiddelde uurtarieven?

Tast je nog steeds in het duister? We hebben een lijstje met gemiddelde uurtarieven voor je opgesteld, zodat je een beetje houvast hebt. Ga niet blindelings aan de slag met deze tarieven. Kijk of de prijs die je in gedachten had bij je past en doe eventueel verder onderzoek. De KvK heeft hier een handig blog en zelfs een rekentool voor.