Tips - Fotografeer je huisdier in de studio!
Voordat je daadwerkelijk gaat fotograferen, zijn er een paar hulpmiddelen die je in huis moet hebben. We zetten de voorbereidingen op een rij die je moet treffen voor een succesvolle shoot. Daarna leggen we uit wat de do’s en don’ts zijn bij het fotograferen van honden in de studio (Foto: Annette Hagemeijer).
Voorbereiding
In principe gelden deze punten zowel bij het fotograferen van je eigen hond als de viervoeter van een ander.
Uitlaten
Zorg dat de hond is uitgelaten voordat de shoot begint! Fotografeer je de hond van een ander? Vraag het baasje dan of hij dat van te voren doet zodat jij je tijd volop kunt gebruiken.
Water
Zet een bak water neer. Zeker als een shoot wat langer duurt en de studio door de lampen wat opwarmt, krijgt een hond dorst. Serveer dus niet alleen de baasjes een drankje, maar zorg ook voor een dorstlesser voor de hond.
Schoonmaakspullen
Zorg voor genoeg schoonmaakdoekjes en/of keukenpapier. Op meerdere momenten is het handig om wat snelle schoonmaakspullen paraat te hebben. Wanneer een hond heeft gedronken, kan het bijvoorbeeld nodig zijn de snuit even schoon te vegen. Bovendien kan een hond gaan hijgen en kwijlen als hij moe is of het warm krijgt. Tot slot kun je ook eventuele (water)sporen of haren van de ondergrond poetsen zodat je beeld niet vervuild raakt.
Tip: let tussen het fotograferen door goed op. Honden verliezen ook tijdens de shoot haren, dus kijk regelmatig even of je iets moet wegvegen. Dat scheelt je veel gepruts in de nabewerking.
Leg ook een handdoek en een borstel klaar. Als het geregend heeft en een dier natte poten heeft, maak je die schoon voordat de hond de studio binnenkomt. Natte poten op het papier geven nare vlekken op je papier!
Schoon?
Check voordat je gaat fotograferen of de ogen van de hond schoon zijn. Let ook tijdens het fotograferen op, want soms worden ze toch weer vies en moet je even de traantjes of de troep wegvegen. Dat geldt ook voor kwijl, dus houd de rol keukenpapier paraat!
Do’s en Don’ts
Na de nodige voorbereidingen is het tijd om van start te gaan. De hond is uitgelaten, schoon en droog, maar hoe zorg je dat hij ook op zijn leukst voor de camera verschijnt?
Wat werkt wel en niet?
Zoals al eerder gezegd, zorg je voor assistentie. Omdat je in je beeld contact wilt maken met het dier, gaat je aandacht naar de ogen. Meestal wil je vanaf ooghoogte van het dier fotograferen, dus stel daar je opstelling op af. Ga dus op de grond liggen of zitten. Is een hond echt heel klein? Zet hem dan op een verhoging.
Foto: Annette Hagemeijer
Wat ga je doen?
Bedenk van tevoren hoe je de hond in beeld wilt brengen. Ga je voor een fris portret, of wil je juist wat meer beweging en speelsheid in beeld? Overleg dit ook met het baasje van het huisdier.
© All Nature Photography
Foto: AllNaturePhotography
Aandacht trekken met geluidjes
Omdat je oogcontact wilt met de hond, is het zaak dat je zijn aandacht trekt. Gekke geluidjes werken vaak goed, zeker als ze door een assistent vlak achter jou worden gemaakt. Piepjes of een ritselend zakje waar wat lekkers in zit, zorgen voor een alerte blik, een dichte bek en opstaande oren.
Behalve zelf geluidjes maken, kun je een app gebruiken, zoals ook fotografe Annette Hagemeijer doet. Er bestaan verschillende apps, maar allemaal hebben ze het woord ‘Sound’ in de titel, bijvoorbeeld Squeaky Toy Sounds, Dog Sounds, Bell Sounds, Bird Sounds, Kitten Sounds, High Frequency Sounds. In deze apps vind je talloze geluidjes, waaronder het door Annette veelgebruikte ‘miauw’-geluid. “Als ik dat geluid laat horen bij een hondenshoot, gaan meestal eerst de oren omhoog en volgen daarna de ogen. Dat is precies de tijd die ik nodig heb om een foto te maken.”
Foto: Annette Hagemeijer
Aandacht trekken met woorden
Veel honden hebben specifieke woorden of fluitgeluiden die hun aandacht triggeren. Baasjes weten vaak zelf heel goed welke woorden ‘werken’ en welke niet. Let op: het werkt averechts als je de naam van het dier noemt, omdat het dan geneigd is gelijk overeind te komen en naar je toe te komen. Ook woorden als ‘(we gaan) uit!’ of ‘buiten’ leveren zo’n reactie op.
Pauzes nemen
Aan het gedrag van een hond kun je zien of hij op zijn gemak is. Kruipt de hond ineen of hangt de staart tussen de achterpoten, dan is dit een teken van angst. Voor jou is dit dus een signaal om te stoppen met waar je mee bezig bent en de hond tot rust te laten komen. Regelmatig een pauze inlassen werkt sowieso heel goed: een hond heeft dat nodig om later weer braaf mee te doen. Bovendien krijgt hij het door de lampen warm, waardoor hij gaat hijgen en zijn tong uit zijn bek laat hangen. Soms kun je met wat geluidjes of fluitjes nog even de aandacht pakken, maar vaak is het tijd om even een rustmoment in te lassen. Wanneer dat moment is aangebroken, verschilt per hond. Goed blijven observeren dus.
© Patrick Reymer
Foto: EyesOnPat
Belonen
Belonen werkt! Wanneer je een hond een commando geeft of dat laat geven, maak je eerst snel een serie foto’s. Direct daarna beloon je de hond door hem met wat lekkers of wat speelgoed te geven en even vrijaf te geven van het commando. Op deze manier houd je de shoot ook voor de hond leuk en blijft hij ook gemotiveerd om commando’s op te volgen.
Trucjes uitlokken
Vraag ook even aan het baasje of een hond bepaalde trucjes kan. Extra leuk om dat ook vast te leggen in je shoot.
Er zijn ook honden die heel leuk/goed op eten reageren, labradors bijvoorbeeld. Een goedgevulde snoeptrommel is bij deze dieren dus zeker aan te bevelen. Wat voor de meeste honden geldt is dat ze dol zijn op pindakaas. Zin in een lief en grappig beeld als variatie? Smeer eens een klodder pindakaas op de neus van de hond en fotografeer hoe hij dat aflikt.