Zo fotografeer je de Melkweg

25 juni 2024 10:15
4 juli 2024 09:03
Tess Mutsters

De Melkweg fotograferen is iets dat ieder jaar in het voorjaar en in de zomer weer terugkomt. Het is absoluut niet makkelijk om een goed beeld te maken van de Melkweg en voor velen is het te technisch om er überhaupt aan te beginnen. Zonde, want de eerste stappen om de Melkweg vast te leggen, zijn helemaal niet zo lastig. In dit artikel geven we je een simpele handleiding.

Foto: avdmeulen

Vanaf mei is het eerste stukje van de Melkweg alweer te zien in Nederland en vanaf dat moment komt hij langzaamaan steeds verder bovenaan de hemel te staan. Later zakt hij natuurlijk weer naar beneden. In dit artikel geven we je een simpele handleiding en wat handige tips. Wil je wat dieper op de stof ingaan? Lees dan dit artikel waarin we je alles uitleggen! Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Lente.

De beste tijd om de Melkweg te fotograferen

Vanaf mei kun je het eerste stukje van de Melkweg dus al fotograferen in Nederland. Grofweg tot eind mei kun je de Melkweg goed fotograferen. Daarna worden de dagen snel langer en gaan we richting de langste dag van het jaar. De nachten worden daardoor bijna niet meer volledig donker en dat maakt het fotograferen van de Melkweg een stuk lastiger. Vanaf half/eind juli worden de nachten weer wat donkerder en breekt er een langere periode aan waarin je de Melkweg kunt fotograferen. Dan kun je hem zelfs tot oktober vastleggen, al is de beste periode augustus en september.

De juiste apparatuur

Ga je de Melkweg fotograferen, dan kun je echt niet zonder statief. Door je camera op een statief te zetten voorkom je bewegingsonscherpte en heb je de tijd om je compositie te bepalen. Het liefst werk je ook met een afstandsbediening of timer, zodat je ook niet te maken krijgt met bewegingsonscherpte van de aanraking. Verder is een lichtsterke lens erg belangrijk. Je wil immers zo veel mogelijk licht vangen, gebruik dus het liefst een objectief met een diafragma van f/2.8 of lager.

De perfecte omstandigheden om de Melkweg te fotograferen

Natuurlijk heb je ook goede weersomstandigheden nodig om de Melkweg te fotograferen. Is het bijvoorbeeld erg bewolkt, dan kun je de Melkweg natuurlijk niet zien. Daarbij wil je natuurlijk zo weinig mogelijk lichtvervuiling. Dat is afhankelijk van de locatie, maar ook van de maan. Check dus voordat je op pad gaat de maanstand. Hoe minder zichtbaar de maan is, hoe beter.

Check ook de video: How It's Made - De Melkweg fotograferen met Jeroen

Je camera instellen

Het kan best even puzzelen zijn om je camera op de juiste manier in te stellen. Natuurlijk moet je eerst de goede compositie vinden. Daarna ga je je camera scherpstellen. Sommige objectieven hebben een stand ‘oneindig’, deze kun je gebruiken om scherp te stellen op de sterren. Wil je zeker weten dat je beeld super scherp is, dan kun je het beste gebruik maken van je LCD scherm. Zoom hierop in op de helderste ster en stel hier handmatig op scherp.

Je wil kiezen voor een zo lang mogelijke sluitertijd, zodat je zo veel mogelijk licht vangt. Maak je je sluitertijd echter té lang, dan vangt je camera de draaiing van de aarde en dan worden de sterren alsnog onscherp (je krijgt dan te maken met star trails). Daarom maak je gebruik van de regel van 500. Hierbij wordt rekening gehouden met de brandpuntsafstand van je lens en met een eventuele cropfactor van je sensor.

Maximale sluitertijd = 500 / (brandpuntsafstand x cropfactor)

-TB1lE50LSqCNG4rFiLdUoA

Foto: Corne102

Een goede locatie kiezen

Als je de Melkweg wil fotograferen, kun je dat beter niet in de stad doen (al kun je met moderne apparatuur en bewerkingsprogramma’s veel bereiken). Over het algemeen is hier namelijk veel te veel lichtvervuiling. Je kunt dan beter op zoek gaan naar een locatie met zo weinig mogelijk lichtvervuiling. Vaak is dat een natuurgebied, of een gebied buiten de stad. Nederland heeft verder twee Dark Sky Parken; de Boschplaat op Terschelling en het Lauwersmeer. Deze twee locaties zijn benoemd door de International Dark Sky Association en hier kun je dus met de minste lichtvervuiling fotograferen.

De Melkweg vinden

Natuurlijk moet je de Melkweg ook kunnen vinden. Het is niet altijd even makkelijk om hem met het blote oog te zien, daarom kan een app handig zijn om je hierbij te helpen. Veel fotografen maken gebruik van de app Photopills, maar je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld de app Planets. Beide apps geven je inzicht in waar de Melkweg op dat moment precies staat + inzicht over andere planeten en hemellichamen.

-P-djRiyPQu-WZG3kPzt3zA

Foto: sven483