Upload jouw foto's
Panasonic Lumix G9 getest: review Menno Mollema © panasonic - menno - 3

22 oktober 2018, 09:01

Tijdens een workshop natuurfotografie kregen tien Zoomers de mogelijkheid om de Panasonic Lumix G9 te testen in natuurpark Dwingelderveld. We begonnen met een korte presentatie over de Panasonic camera. Daarna startte de presentatie van Harmen Piekema, de workshopgever. Hieronder deelt Menno zijn ervaringen met de camera.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Tien Panasonic Lumix G9 liggen klaar als we een eetgelegenheid in Dwingeloo binnen komen. Zeven vrouwen en drie mannen durven het aan deze systeemcamera tijdens een Nature Walk te testen. Door de droogte is het heidegebied Dwingelderveld minder uitdagend, maar dankzij de mooie luchten, prachtige paddenstoelen en de reflecties bij het Smitsveen valt er genoeg te fotograferen.

Mijn Motivatie

Op mijn 13e kreeg ik een Agfa Isoly en toen ik ging werken ben ik op spiegelreflex overgegaan. Als wandelaar en fietser wil ik geen zware apparatuur bij me hebben. Daarom ben ik in het digitale tijdperk op een bridgecamera overgegaan. Toch blijft het verlangen naar een toestel met meer mogelijkheden kriebelen. Dat is de reden, dat ik me voor deze Nature Walk opgegeven heb.

Inleiding

Bart Derkx van Panasonic noemt de voordelen van deze camera en legt een paar dingen, zoals Focus tracking en High Resolution modus, uit, om straks te kunnen toepassen. Met High Resolution modus kun je opnames van wel 80 megapixels maken. We zullen met natuurfotograaf Harmen Piekema op stap gaan. Hij stelt zich voor en legt uit waarom hij zijn beroep van neuropsycholoog opgegeven heeft om beroepsfotograaf te worden. Als neuropsycholoog zit je vaak achter een bureau en Harmen is graag in de vrije natuur. Ik heb met hem ook gemeen dat we beiden graag reizen. Hij laat enkele prachtige foto's uit zijn geliefde gebieden zien.

Camera

Na een heerlijke pannenkoek gaan we met de Lumix G9 op stap. De camera ligt erg goed in de hand. Met mijn grote vingers kan ik elk knopje bedienen. Meteen valt de duidelijke display op. Wel moet ik aan de touchscreen wennen. Ik kijk graag door het oculair. Met de touchscreen ga je meer via de display fotograferen. Net als anders fotografeer ik in de A-stand. De automatische ISO is daarbij handig. Ook met de Leica 50 - 200 mm is de camera goed te hanteren. Dit is een fijne lens voor zowel portret (50 is bij 35 mm camera:100 mm) als in de natuur. (200 mm is:400 mm). Dankzij de goede stabiliteit kun je hiermee uit de hand fotograferen. Jammer dat er geen roofvogels in de lucht vliegen!
Ik heb later nog met een 200 mm lens met vaste brandpuntafstand gefotografeerd. Als je een zoomlens gewend bent, is dat even wennen. Met de zoom bepaal jij de compositie. Nu moet ik heen en weer lopen om een goede compositie te bereiken.
Bij macro heeft het toestel soms moeite zich scherp te stellen. Vanaf 20 cm moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld een bloemetje te fotograferen. Dat lukte niet altijd. Ook anderen hoor ik hierover. Onderweg ga ik regelmatig door de knieën om een paddenstoel te fotograferen. Ik heb een map met duizenden paddenstoelen. Toch probeer ik elk jaar er betere aan toe te voegen. Het lukt me enkele sfeervolle, een beetje mysterieuze opnames te maken. Ik heb geen statief bij me. Voor focus stacking heb ik er een van iemand geleend. Focus stacking vergt enige oefening, maar het resultaat is geweldig.

Tijdens deze workshop is er geen 12-60 mm lens meegebracht. Met deze lens heeft een scherpstel afstand van minimaal 20 cm wide en 24cm tele.


Gouden uurtje

Bij het Smitsveen hebben we op het gouden uurtje gewacht. Prachtig zoals de zon op het gele verdorde gras schijnt! De ganzen zijn moeilijk te fotograferen. Het is net of ze door hebben, dat we met een fotoshoot bezig zijn. In het donker blijkt het nog moeilijk om onze eetgelegenheid terug te vinden.
Fijn om zo met elkaar een toestel te testen en van elkaar te leren.

Conclusie

De Lumix G9 is een heerlijke camera met veel mogelijkheden, die je je in een paar uur niet allemaal eigen kunt maken. Toch ben ik heel tevreden over de gemaakte foto's.

Over de fotograaf
Menno heeft momenteel een hybride camera, maar overweegt een systeemcamera aan te schaffen.
Bezoek het profiel van Menno op Zoom.nl

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn