Upload jouw foto's
Getest: De Tamron 18-400mm op rondreis door Zuidoost-Azië  © nb, artikel, reis

12 februari 2019, 10:40

Eind 2018, begin 2019 maakt Thijs van den Broek samen met zijn vriendin een backpackreis van bijna twee maanden door Zuidoost-Azië. Tijdens deze reis mag hij de Tamron allround superzoom testen. In deze review lees je zijn bevindingen en laten we je een paar van zijn mooiste foto's zien.

"Het is voor mij een tijd geleden dat ik met een allround lens heb gefotografeerd dus ben ik erg benieuwd naar de prestaties van dit objectief. Het is tevens een mooie kans om de Tamron te vergelijken met mijn groothoeklens (10-22 mm) en telelens (70-200 mm).


Algemene indruk
Een paar dagen voor vertrek ontvang ik het objectief thuis, die ik met interesse meteen uit de verpakking haal. Eén van de eerste dingen die me opvalt is de compactheid van de lens. Dit is ook te merken aan het gewicht, dit valt mij alles mee. De lens is een stuk lichter en korter dan mijn telelens, erg prettig voor op reis. De zoom- en scherpstelringen lopen naadloos over in de strak vormgegeven behuizing. De breedte van de zoom- en scherpstelringen is prettig. De ringen bewegen soepel en zijn ideaal om nauwkeurig handmatig scherp te stellen bij bijvoorbeeld landschapsfotografie. De draairichting is voor mij wel even wennen omdat deze omgekeerd is ten opzichte van mijn andere lenzen. Wat natuurlijk niet over het hoofd gezien kan worden en waar het bij deze lens met name om gaat, is het enorme bereik (18-400 mm, equivalent van 28-640 mm op 35 mm) van de lens. Helemaal ingezoomd verdwijnt de compactheid en heeft het objectief een lengte van 21 cm. In mijn optiek hebben de makers geen concessies gedaan aan de bouw van de lens, deze is zeer degelijk. Dit objectief heeft gunstige eigenschappen voor een allround (reis)lens.


Deze hagedis was net bezig met een snack in de Thaise jungle van Khao Sok, Thailand. Door de 400mm (op APSc effectief 640mm) kon ik hem dichtbij halen zonder te storen.


Design op reis
De lens verdwijnt vrijwel direct in mijn tas want kort na ontvangst stappen we in het vliegtuig naar Azië. De vochtbestendigheid van de lens komt meteen van pas. Alhoewel we Azië buiten het regenseizoen bezoeken, krijgen we het een aantal dagen flink te verduren met tropische regenbuien. De mate van vochtbestendigheid ondervinden we ook bij de verschillende watervallen die we bezoeken. Op de momenten dat je tijdens het reizen de weersomstandigheden niet voor het uitkiezen hebt, is die extra 'vochtbestendige zekerheid' prettig, zeker tijdens (berg)wandelingen, boottripjes en andere excursies. Het voorkomen van de druppels op de lens kan wellicht niet, maar wel blijven druppels vocht op de behuizing liggen en blijven de zoom- en scherpstelringen soepel draaien. Het objectief is naast vochtbestendig ook stofbestendig. De lens is uitgerust met een speciale lenscoating die goed zichtbaar is als je door de zoeker kijkt. De coating zorgt ervoor dat je tijdens zeer zonnige situaties minder snel last hebt van lensflare. Deze coating blijkt voor mij ook een uitkomst tijdens onder andere onze zonnige bergwandelingen in Sa Pa, Vietnam.


Zelfs tegen de zon in zorgt de lenscoating ervoor dat de lensflares minimaal zijn. Vastgelegd tijdens in de buurt van de homestay in de vallei bij Sa Pa, Vietnam.


Het welbekende drukke straatbeeld van Hanoi. Dit is één van de vele vrouwelijke straatverkopers, vastgelegd van bovenaf. De verkopers beginnen zeer vroeg met als doel om eind van de middag al hun koopwaren te hebben verkocht.


Prestaties
Een lens kan nog zo goed gebouwd zijn maar als de beeldkwaliteit niet op orde is dan heb je er natuurlijk helemaal niets aan. Dat is iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken bij deze Tamron want de beeldkwaliteit van de lens is over het hele bereik scherp, zeker gezien het type objectief, van groothoek tot superzoom. Al moet je de beeldkwaliteit natuurlijk niet vergelijken met duurdere of lichtsterkere lenzen. In de groothoekstand is er aan de randen van het beeld wel wat afname in scherpte evenals wat vervorming. De vervorming is eenvoudig te corrigeren in een beeldbewerkingsprogramma zoals Lightroom of Photoshop. De afgeronde diafragmabladen zorgen voor een mooie rustige bokeh.


De afgeronde diafragmabladen zorgen voor een mooie rustige bokeh zoals ook te zien is bij deze foto van een grijze kroonkraan in de Ho Chi Minh City Zoo & Botanical Gardens. Ho Chi Minh, Vietnam.


Groothoekstand met een kleine diafragma levert scherpe foto's op. Dat is ook te zien op de foto van dit uitzicht vanaf één van de grotere tempels, Phimeanakas, in het Angkor Thom complex, Siem Reap, Cambodja.


De ingebouwde scherpstelmotor zorgt ervoor dat scherpstellen vlot, nauwkeurig en geruisloos gebeurt. Zo geruisloos zelfs dat het niet opvalt dat er scherp wordt gesteld. Dankzij de goede beeldstabilisatie is ook met minder gunstige lichtomstandigheden prima foto's te maken. De combinatie van de autofocus en beeldstabilisatie maken het fotograferen bij maximale zoom vanuit de hand zeer aangenaam. De scherpstelafstand van de lens is met 0.45m niet bijzonder maar wel mooi meegenomen voor het maken van macrofoto's. Voor het vastleggen van weidse landschappen grijp ik echter liever naar een wijder objectief vanwege het bereik en de scherpte in de hoeken.


Een reflectie van een spelende Vietnamese jongen aan de rand van een rijstveld vastgelegd tijdens een hike in het gebied rondom Sa Pa in het noorden van Vietnam. Ik moest snel handelen om dit beeld niet te laten schieten, de snelle autofocusmotor bood uitkomst.


Conclusie
Gedurende de reis heb ik de lens intensief ingezet in diverse omgevingen en (weers-)omstandigheden. Ik ben erg verrast door de kracht van deze alleskunner. De combinatie van goede beeldkwaliteit, het enorme bereik, en het strakke design maakt de lens een hele goede allrounder. In de groothoekstand (18mm) kan het voor landschapsfotografen wat krap aanvoelen en is de beeldkwaliteit in de hoeken minder goed dan in zoomstand. Daar staat tegenover dat je er het enorme bereik voor terugkrijgt. In zoomstand presteert het objectief in mijn optiek het best en is ook de beeldkwaliteit in alle hoeken constant. De scherpstelmotor en beeldstabilisatie leveren prima prestaties waardoor er makkelijk uit de hand gefotografeerd kan worden, zelfs in minder goede lichtomstandigheden.


Deze foto van een libelle in de jungle in Khao Sok, Thailand, laat goed zien waar het zoombereik toe in staat is.


Het gewicht van de lens is op geen enkel moment een probleem geweest tijdens onze reis. Op het moment van schrijven is het objectief een stuk scherper geprijsd ten opzichte van de gestelde adviesprijs wat de prijs-kwaliteitverhouding ten goede komt. Al met al levert Tamron een prima allround zoomlens als alternatief voor het meenemen van meerdere lenzen, niet alleen voor de beginnende maar ook de gevorderde fotograaf."


Kleurrijke foto van een markt verkoopster in Hoi An, Vietnam.


Over Thijs
Thijs van den Broek (31) is een gepassioneerd fotograaf en in zijn vrije tijd vaak in de natuur te vinden om diverse prachtige landschappen vast te leggen. Naast landschappen fotografeert hij ook graag mensen en dieren. Reizen is een passie van hem, en ideaal om te combineren met fotografie. Mocht je meer van hem willen zien, dan is hij de vinden op Instagram @htvandenbroek