Upload jouw foto's
Workshop landschapsfotografie met de Panasonic Lumix G9 © artikel, panasonic, sylvester

1 april 2019, 10:00

In februari is Zoom.nl samen met vijf Zoomers op pad geweest naar het Nationaal Park Drents-Friese Wold in Drenthe. Samen met lanschapsfotograaf Marcel Kerdijk, kregen de Zoomers een workshop om hun kennis op het gebied van landschapsfotografie te vergroten. Zo kregen zij verschillende tips en tricks van Marcel en mochten zij deze toepassen op de Panasonic Lumix G9! Benieuwd naar hun ervaringen? Lees dan snel verder.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Fred Bisschop (fredbisschop)
Ik was een van de vijf gelukkigen die de kans kregen om mee te doen aan de workshop landschapsfotografie en de nieuwe Panasonic DC G9 te testen. De camera lijkt op een spiegelreflex, maar het is een systeemcamera met een elektronische zoeker. De camera voelt goed in je handen; niet te zwaar, niet te licht en met een fijne grip. Voor de G9 is een groot aantal objectieven leverbaar. Tijdens de workshop heb ik gebruik gemaakt van een standaardzoomlens, een 8-18mm groothoek (omgerekend 16-36 mm) en een 200mm telelens. Thuis op de computer zie je altijd het beste of de foto's goed zijn geworden of niet.  Mijn indruk is dat de resultaten weinig of niets onderdoen voor mijn eigen full frame spiegelreflex. En, dat is natuurlijk een groot compliment! 


Peter Nolten (pnolten)
Het was een dag met prachtig weer, fel zonlicht en donkere schaduwen, wat een flinke uitdaging was voor de G9. De G9 is mijn eerste kennismaking met een spiegelloze, micro 4/3 camera. Na een korte uitleg over enkele functies en een heerlijke lunch te hebben gehad, werden we losgelaten en was het tijd om te doen wat we het liefst doen: landschapsfotografie. De G9 is een camera waar heel veel mee kan en ik durf te wedden dat als ik langer en vaker met de G9 zou fotograferen, ik beter gewend raak aan de camera en er meer mee kan. Voor een korte fotoshoot is de camera echter te geavanceerd en lastig onder de knie te krijgen. Er zitten heel veel instelmogelijkheden op de camera, de menu's lijken eindeloos.

Remon van der Zwaag (remonvanderzwaag)
De eerste indruk van de camera was goed, hij voelt niet goedkoop aan en ligt goed in de hand. Voor mij had de handgreep iets groter mogen zijn zodat ik niet zo hoef te knijpen. Wat mij erg opviel, was de hoeveelheid draai-druk knoppen die erop zitten. Tijdens het lopen of op een punt waar we allemaal stonden, liep Marcel Kerdijk bij ons langs om tips te geven of om eventueel vragen te beantwoorden over landschapsfotografie. Nadat ik een aantal foto's met de 200mm heb gemaakt, was het de beurt aan de Lumic G fisheye 8 mm f3.5. Wat een leuke lens is dat! Het is naar mijn mening geen landschapsfotografie camera. De reden is, omdat de uiteindelijke kwaliteit van de foto's niet voldoende is en hij mist net even de scherpte als je verder inzoomt.

Deze boom stond prachtig alleen onder een wolkendek met de zon die er net nog door heen schijnt (Leica DG Summilux 12 / f 1.4).Sylvester Danckaarts (sdanckaarts)
Ik ben niet bekend met de camera en zodra ik hem overhandigd krijg, ben ik aangenaam verrast. De mogelijkheden van de camera zijn eindeloos. Er zijn veel menu opties en functies om de camera naar eigen wens in te richten. De hoeveelheid functies en knoppen maakt de camera geschikt voor de gevorderde fotograaf die weet wat hij wil en bekend is met de basis functies van een camera. De knoppen kunnen naar hartenlust aangepast worden naar persoonlijke voorkeur. De camera is weersbestendig en gebouwd voor prestatie onder zware omstandigheden. Tijdens de test dag had ik helaas niet de tijd om alle mogelijkheden uit te proberen, maar voor een eerste kennismaking ben ik zeer tevreden over de Panasonic Lumix DC-G9 qua gebruik én qua prestaties. 

Zandverstuivingen in het Drents-Friese Wold - 1/200, f/9, ISO200Trijntje Medema (angel66)
Op dit moment fotografeer ik met de Panasonic Lumix DMC-G7 systeemcamera. Je kunt wel zeggen dat ik Panasonic fan ben, vooral door het gebruiksgemak van de camera's en de vele mogelijkheden. Over de kwaliteit van de foto's ben ik zeer te spreken. Toen ik het oproepje zag in de Zoom voor deze testdag, heb ik me gelijk opgegeven. Een unieke kans om deze prachtige camera te mogen testen. Ik had de camera al op mijn verlanglijstje staan als mogelijke opvolger voor mijn G7. Ik ben heel enthousiast over de DC-G9, en zie deze ook wel als vervanger voor mijn G7. De camera is razendsnel met veel mogelijkheden. Favoriet was Panasonic Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 Power OIS objectief, bij de schapen heb ik mooie close -up foto's kunnen maken.  Ik ben zeer te spreken over de kwaliteit en lichtsterkte. Mooie scherpte en prachtige kleuren.

Gemaakt met de 200 mm. Geweldige lens voor close-up opnames en dieren in het veld.Basisinstellingen landschapsfotografie
  • Wil jij ook landschapfoto's maken? Denk dan aan de volgende instellingen:
  • Bedenk voor je begint wat voor foto je wilt maken
  • Fotografeer met een statief en timerfunctie
  • Altijd fotograferen in RAW, zodat je achteraf je instellingen, zoals witbalans, nog kunt aanpassen
  • Diafragma tussen f/8 en f/16 voor meeste scherptediepte
  • ISO zo laag mogelijk, om ruis te voorkomen
  • Controleer regelmatig je histogram, om over- of onderbelichting te voorkomen
  • Speel met je belichting door het aanpassen van je sluitertijd

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
angel66 op 5 april 2019 om 16:33

Leuk om mijn eigen review terug te lezen. Het was een super leuke dag met Zoom en Panasonic !
Nogmaals bedankt !