Op reis met de SP 35mm F/1.8 Di VC USD van Tamron

8 mei 2017 12:51
partnerredactie

Edwin Mooijaart is op reis gegaan naar Santorini en mocht daar de SP 35mm F/1.8 Di VC USD testen. "Voorheen was ik vooral op vakantie druk met fotografie maar tegenwoordig zoek ik de mooie momenten en bijzondere omstandigheden op: mist, rijp, dauw, zonsopkomst en -ondergang." Lees hier de gebruikerservaring van Edwin.

Over de lens

Na het openmaken van de verpakking komt er een mooie solide lens tevoorschijn. De lens voelt goed aan en ziet er mooi minimalistisch uit. De schuifjes voor de af/mf en de stabilisatie zijn degelijk uitgevoerd en de afstandsmeter is ook duidelijk.

Ik test de lens op mijn Canon 6D (full frame) body en dat is een fijne combinatie doordat het gewicht mooi in balans is.


Deventer

Ik ga regelmatig naar Deventer om foto's te maken van de skyline van de stad. Deze is vanuit elke hoek al vaak op de foto gezet, maar ik vind het een uitdaging om toch elke keer een andere foto met een andere sfeer in beeld te krijgen.


De Skyline van Deventer wordt mooi verlicht door de laagstaande zon. De kleuren komen mooi over en de foto is superscherp. Settings: 1/25sec, f9, ISO 50.


De Skyline van Deventer vanaf de Wilhelminabrug. Het blauwe uurtje in geeft een mooi contrast met de verlichting en de lucht. Hier hebben de lantaarnpalen een mooi ster effect. Settings: 20sec, f11, ISO100.


Vandaag is het weer wisselvallig en mooie wolken hangen boven de stad. De zon verlicht de skyline mooi met een gouden gloed. Ik wacht tot het donker wordt en wanneer de straatverlichting aan gaat, maak ik nog wat foto's met een lange sluitertijd. De verlichting van de stad geeft een mooi helder 'sterpatroon' en de lantaarnpalen geven hierdoor een mooi effect. Zowel in licht als donker zijn de kleuren prachtig en de foto's superscherp.


De Skyline van Deventer in het blauwe uur. De stad is mooi verlicht en de kleuren zijn mooi helder. Settings: 30sec, f9, ISO400.


Zicht op de Skyline van Deventer bij de aanlegsteiger. Settings: 30sec, f9, ISO400 (meerdere belichtingen).


Santorini

Vervolgens gaat de lens een weekje mee naar het Griekse eiland Santorini.

Doordat er op Santorini weinig lichtvervuiling is en het net nieuwe maan is geweest, leek het me een goed idee om de Melkweg te fotograferen. Dit betekent om 3 uur de wekker zetten en op het strand de Melkweg (en 'Galactic center') op de foto proberen te krijgen. Met de F1.8 en ISO 1600 kreeg ik deze er met een belichting van 10 seconden prima op. Met een langere belichting werd de beweging van de aarde zichtbaar met startrails.

Het viel me op dat de sterren helder en scherp op foto zijn gekomen. Het handmatig focussen ging ook prima.


De Melkweg met het 'Galactic center' zichtbaar. De sterren zijn perfect scherp en mooi helder. Het handmatig focussen ging ook goed. Het was licht bewolkt waardoor wat minder sterren zichtbaar zijn. Op een heldere avond krijg je de Melkweg een stuk beter in beeld. Settings: 10sec, f1.8, ISO1600.


Santorini staat bekend om zijn mooie zonsondergang. Ongeveer twee uur voor zonsondergang zijn de meeste plekken op het uitkijkpunt bezet. Ik maak wat foto's van de zonsondergang en nog wat zodra het wat donkerder wordt en de verlichting één voor één aan gaat.

Na de zonsondergang in Oia (zo heet de plaats in Santorini ) vielen de scherpe foto's me weer op. Ik heb enkele foto's zonder statief gemaakt met wat hogere ISO (400) en een groot diafragma (f2.2). Daarmee was het mogelijk om scherpe foto's te krijgen terwijl de schemering al flink ingezet was.


Het bekende zicht op Oia. De verlichting gaat langzaam aan nadat de zon onder is gegaan. De foto is weer superscherp en de verlichting geeft weer een mooi sterpatroon. Settings: 30sec, f9, ISO100 (meerdere belichtingen).


Een ander bekend uitzicht in Oia. Deze foto is ook uit de hand genomen. Settings: 1/15sec, f3.5, ISO100 .

Macro

De lens kan scherpstellen op een afstand van 20cm. Daardoor kun je ook prima macro shots maken.

Thuis heb ik enkele planten en bloemen op de foto gezet. Door de korte scherpstelafstand en het grote diafragma krijg je een mooie diepte in de foto. De kleuren zijn wederom weer erg mooi.


Macro van een Azale genomen in de tuin. Een mooie kleurencombinatie van de felroze bloemen en het frisgroene nieuwe blad. De onscherpte van de achtergrond geeft een mooi rustig beeld. Settings: 1/60sec, f3.2, ISO100.


Conclusie

De lens is mij goed bevallen. Superscherpe foto's met mooie volle kleuren. Daarnaast is de lens met een brandpunt van 35mm goed bruikbaar in Landschapsfotografie. De focussnelheid is soms wat aan de lage kant maar ik heb daardoor geen foto 'gemist'.

Door het grote diafragma is de lens ook perfect voor straat- en portretfotografie.

Al met al een bijzonder veelzijdige lens.


Over de fotograaf

Edwin Mooijaart woont in Wijhe, een dorp vlakbij Deventer. Edwin: mijn fotografie hobby/passie heeft een sprong gemaakt toen ik van de Canon 600d ben overgestapt naar de Canon 6d. Voorheen was ik vooral op vakantie (de hele dag) druk met fotografie maar tegenwoordig zoek ik de mooie momenten op. Dit betekent dat ik vooral op pad ga bij bijzondere omstandigheden (mist, rijp, dauw, zonsopkomst en ondergang). Veel foto's maak ik met mijn Canon 16-35mm f4 lens dus een Tamron 35mm f1.8 lens testen lag mooi in het bereik waarmee ik veel fotografeer.


Ik geef de lens door aan

Edwin: Ik denk dat het een goede lens is voor een portretfotograaf of iemand die veel straat fotografie doet, omdat die helemaal het grote diafragma optimaal kunnen benutten.


De gebruiksersreview van Edwin is de zesde uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.