Zo steek je een lichtje aan in Photoshop!

20 augustus 2024 09:13
20 augustus 2024 09:52
Redactie Zoom.nl

Als je voertuigen zoals auto's of treinen fotografeert, kan het de levendigheid verhogen als de lichten van dat voertuig aanstaan. In het spoorwegmuseum kan je dat niet zelf even doen, maar in Photoshop wel.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto's.

Watch on YouTube
-L19aMOmyQoufyuHWZxT2EA

© Johan W. Elzenga

Voor

-FOuHDp8FRJu4RXaRrC0rYg

© Johan W. Elzenga

Na

Licht in een nieuwe laag

Bij het fotograferen van voertuigen zoals auto's of treinen, scheelt het een stuk als de koplampen aanstaan. Bij auto's is dat vaak wel te regelen, zeker als je de foto voor de eigenaar maakt. Maar bij oude treinen in een spoorwegmuseum gaat dat wat lastiger. Gelukkig gaat het in Photoshop ook, en heel gemakkelijk. Selecteer een koplamp. Gebruik Selecteren – Transformatie selectie om de selectie netjes aan te sluiten. Maak een nieuwe laag aan en kies Bewerken – Vullen – Kleur. Vul de selectie met een heldere gele kleur. Vervolgens zet je de overvloeimodus van deze laag op Bedekken. Geeft dat geen goed resultaat, dan kan je ook Bleken proberen.

-fOLacKMvTSyyalJ05L0tYQ

Selecteer de lamp, maak een nieuwe laag aan en vul de selectie met een helder gele kleur. Zet de overvloeimodus van die laag op Bedekken.

 

Gloed toevoegen

Je krijgt nu al een aardige lamp, maar die lijkt nog een beetje artificieel omdat er geen gloed vanaf komt. Dat gaan we doen met een kopie van de laag. Hef de selectie op en maak een kopie van de laag. Kies vervolgens Filter – Vervagen – Gaussiaans vervagen. De kunst is nu om een waarde te vinden die voldoende het effect van uitstraling geeft. Daarvoor heb je een vrij hoge waarde nodig, maar als je een té hoge waarde kiest dan verdwijnt het hele effect weer. Afhankelijk van de grootte van de lamp in pixels kom je waarschijnlijk ergen tussen de 25 en 50 pixels uit. Het totale effect zal daardoor wel heel erg subtiel worden, zo subtiel dat het nauwelijks zichtbaar is.

-E4q38HEaRri1G16vheyzUQ

Maak een kopie van de laag en vervaag die met Gaussiaans vervagen zodat je een gloed krijgt. Die gloed zal nog wel te subtiel zijn.

Kopiëren, groeperen en weer kopiëren

Om de gloed te versterken maak je gewoon een of meer kopieën van die laag. In dit voorbeeld geeft drie kopieën het effect dat we willen. De eerste lamp is nu aangestoken. Je zou dit hele proces nu kunnen herhalen voor de tweede lamp, maar dat is niet nodig. Selecteer alle 'lamp-lagen' en druk op Ctrl-G (Macintosh Cmd-G) om ze te groeperen. Vervolgens maak je een kopie van die groep en die sleep je naar de andere lamp. Vanwege het perspectief zal je alleen nog de totale groep via Bewerken – Transformeren waarschijnlijk een beetje kleiner moeten maken. Houd de Shift-toets daarbij ingedrukt als je ook de verhoudingen moet aanpassen (dat geldt in paragraaf 1 ook voor het transformeren van de selectie).

-VoO6VW3ESy6ymjzpFKzcag

Kopieer de laag met de gloed één of twee keer om het effect te versterken. Daarna groepeer je de lagen, zodat je de andere lamp kunt aansteken met een kopie van die groep.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was de Quickstart uit Zoom editie 08 2024 over bewerken in Photoshop.

Wil je veel meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.