Gebruikersreview Esther - Workshop Low Key fotografie met Godox en Serge Duursma

1 december 2023 12:49
partnerredactie

Mooie portretten maken in haar fotostudio vindt Esther Bloemraad het allerleukste om te doen. Ze is een van de vijf Zoomers die een workshop Low Key fotografie mag volgen van fotograaf Serge Duursma en die is georganiseerd door Zoom.nl en Godox. Een dag lang leert zij in een fotostudio alles over lichtgebruik, flitsers en lichtvormers.

#brandedcontent - In samenwerking met Godox. Met dank aan Esther Bloemraad.

De workshop Low Key fotografie wordt gegeven in Studio C Photography van Celina Dorrestein in Zeist. Na een heerlijke kop koffie en kennismaken met de andere fotografen, laat Serge Duursma aan de hand van eigen foto’s zien wat Low Key foto’s zijn, welke apparatuur je ervoor nodig hebt en bespreekt hij de verschillende Godox-flitsers waar wij later vandaag mee aan het werk mogen.

Low Key en flitsers

Na deze uitleg gaan we naar een gedeelte van de fotostudio waar geen daglicht is. Serge heeft het prachtige model Ilse meegenomen en samen met haar maakt hij een aantal Low Key foto’s met de Godox AD100 Pro. Zelf heb ik naast twee studioflitsers van Godox ook twee Godox Speedlite V1 flitsers en het is goed om te horen dat de AD100 Pro in sterkte vrijwel gelijk is aan de V1.

Mijn eigen Speedlite V1 flitsers heb ik nog nooit los van mijn camera gebruikt. Serge laat zien hoe je deze flitser met een S Bracket van Godox gemakkelijk op een statief plaatst, zodat je ook deze voor bijvoorbeeld Low Key foto’s kunt gebruiken.

1/125 sec | f/8 | ISO 100 | 111mm
1/125 sec | f/8 | ISO 100 | 111mm

Striplight en grid

Serge maakt een aantal foto’s en samen bekijken we het resultaat op de laptop. Heel leerzaam om te zien wat een kleine verplaatsing van de flitser of aanpassing van het flitsvermogen doet met het licht in een foto. Ook goed om te ervaren wat de invloed van het plaatsen van een grid op de flitser is.

Na foto’s te hebben gemaakt met de Godox AD100 Pro stapt Serge over op de Godox AD300 Pro. Die gebruikt hij in een Godox Striplight Softbox. Voor mij is dit heel fijn en leerzaam, omdat ik zelf ook een striplight heb en deze nu vooral inzet als rimlicht. Door te ervaren dat een striplight ook heel mooi samen met een grid gebruikt kan worden voor Low Key foto’s, leer ik weer nieuwe mogelijkheden.

Zelf aan de slag

Na de duidelijke uitleg van Serge gaan we zelf aan de slag. Omdat er één model is, maken we alle vijf om de beurt foto’s om te ervaren wat het licht doet in Low Key foto’s. Eerst in de setting zoals Serge die zojuist heeft neergezet met de Godox AD300 Pro en een striplight en later ook met eigen inbreng van flitsers en diffusors. Zelf heb ik in mijn fotostudio geen Godox Beauty Dish en dit is dan ook de uitgelezen kans om hiermee te experimenteren. Samen met Serge kom ik tot de conclusie dat ik meer een type ben voor wat zachter licht, in plaats van het harde licht van een beauty dish.

Door hier een wit doek voor te houden wordt het licht wel iets zachter. In combinatie met een extra Godox AD100 Pro achter het model geeft dit een mooi effect. De AD100 Pro voegt aan de niet-belichte kant een mooi lichtstreepje toe, precies langs de contouren van het model. Hierbij leer ik dat het goed is om een gele kleuren-gel voor de AD100 Pro te plaatsen om de kleuren van de twee flitsers gelijk te trekken.

1/125 sec | f/8 | ISO 100 | 79mm
1/125 sec | f/8 | ISO 100 | 70mm

Leerzaam en zeer inspirerend

Door zelf veel te shooten en te variëren met de aanwezige flitsers leer ik ook meer over mijn eigen Godox X Pro Transmitter. Heel fijn om te ervaren dat de verschillende flitsers zowel op hetzelfde als op verschillende kanalen gebruikt kunnen worden, zodat je snel kunt wisselen als je ze niet op hetzelfde moment wilt gebruiken. Ook goed om te weten dat de batterijen van de AD-flitsers lang meegaan. Dit heb ik zelf ook ervaren met mijn eigen Godox V1 Speedlites tijdens het fotograferen van bruiloften.

Uitbreiden

Met Serge bespreek ik nog even wat voor mij handig is om aan te schaffen naast de Godox-flitsers die ik al heb. Zeker voor shoots op locatie is de Godox AD300 Pro eigenlijk wel een must. Makkelijk om mee te nemen en qua afmeting gelijk aan een 70-200 lens. Dus de AD300 Pro staat nu op mijn wensenlijstje!

Door de workshop heb ik een veel beter beeld gekregen van wat een grid met het flitslicht doet. Ik heb grids in mijn studio, maar gebruikte deze eigenlijk nooit. Vanaf nu ga ik dat zeker doen. Ook de invloed van een kleuren-gel op flitslicht is mij nu heel duidelijk geworden. Serge heeft goed laten zien dat je met een gel de kleurtemperatuur verandert om deze beter overeen te laten komen met het licht van de hoofdflitser.

1/125 sec | f/8 | ISO 100 | 70mm

Smaakt naar meer

Na een superleuke, inspirerende en leerzame dag ga ik met een hoofd vol ideeën, wensen en mooie foto’s terug naar huis. Wat is Low Key een fantastische manier van fotograferen. Ik ga hier zeker heel veel mee doen! Zoom.nl, Godox, Serge Duursma, Celina Dorrestein en de andere fotografen reuze bedankt voor deze leerzame en gezellige dag. Ook Ilse heel erg bedankt voor jouw geduld tijdens de uren waarin je voor onze camera’s hebt gestaan en gezeten. Heel erg leuk dat ik deel mocht nemen aan deze workshop!

Lees meer reviews