Gebruikersreview Muriël - Workshop Low Key fotografie met Godox en Serge Duursma

1 december 2023 14:25
partnerredactie

Muriël Mulder legt graag momenten vast die mooie herinneringen worden. Ze fotografeert het liefst mensen en wil hierbij echt de persoon vastleggen. Muriël is een van de vijf Zoomers die een workshop Low Key fotografie mag volgen van fotograaf Serge Duursma en die is georganiseerd door Zoom.nl en Godox. Een dag lang leert zij in een fotostudio alles over lichtgebruik, flitsers en lichtvormers.

#brandedcontent - In samenwerking met Godox. Met dank aan Muriël Mulder.

Serge Duursma begint de workshop met uitleg over de apparatuur die je nodig hebt voor het maken van Low Key foto’s. Per situatie vertelt hij welke flitser het beste werkt en welke lichtvormers je kunt gebruiken. Vervolgens gaan we met deze informatie aan de slag in de studio. We proberen verschillende opstellingen, flitsers en lichtvormers uit. Bij elke opstelling kijken we goed wat het effect is van de sterkte van het flitslicht en wat de lichtvormer met dat licht doet.

Licht en compact

In de workshop komen alle flitsers van Godox aan bod. Zo is de Godox AD100 Pro licht en compact en dus ideaal om zo in je tas mee te nemen. Heel handig als je een keer op locatie wilt fotograferen en het omgevingslicht net niet voldoende is. Ook voor Low Key is dit “ukkie” goed te gebruiken, zolang de lichtvormer maar niet al te groot is. Voor het zwaardere werk, qua vermogen of lichtvormers, kun je overstappen op de Godox AD300 Pro of de Godox AD400 Pro.

1/160 sec | f/8 | ISO 100 | 144mm

Eenvoudig in gebruik

Alle flitsers zijn makkelijk te gebruiken en de lichtvormers draai je er eenvoudig op of af. Verder voelt het allemaal heel stevig aan. Ik werk zelf vaak met een beauty dish of een softbox en daarom is het leerzaam om vandaag ook met andere lichtvormers te experimenteren. Voor Low Key vind ik persoonlijk de striplight softbox van Godox heel mooi, omdat je hiermee de volledige lengte van het lichaam mooi kunt uitlichten. Serge geeft ook handige tips voor als je een gedeelte van je onderwerp juist niet wilt verlichten en verder is de uitleg over het gebruik van de verschillende grids heel nuttig.

1/160 sec | f/8 | ISO 100 | 161mm

Trigger

Voor elk cameramerk is er een trigger (transmitter) voor de Godox flitsers. Je bevestigt de trigger heel eenvoudig op je camera en kunt vervolgens met alle lampen werken. Handig en zonder kabels waarover je kunt struikelen. Ditzelfde geldt trouwens ook voor de flitsers, want alle flitsers die we gebruiken werken op een accu. Dus nergens geen kabels meer en de accu’s gaan ook nog eens lang mee.

1/160 sec | f/8 | ISO 100 | 144mm

Inspirerend

Serge beschikt over enorm veel kennis, waardoor hij snel kan schakelen als wij vragen hebben of als we een bepaald effect willen creëren. Tijdens de workshop geeft hij advies over de apparatuur en accessoires van Godox, informatie die ik meteen online opsla. Ik doe dan ook veel inspiratie op en mijn wensenlijstje qua lichtvormers en apparatuur is vandaag alleen maar langer geworden. Gelukkig hoef je voor Godox apparatuur geen tweede lening af te sluiten, ik vind de prijs-kwaliteitverhouding erg goed.

1/160 sec | f/11 | ISO 100 | 129mm

Spelen met licht

Wat wij tijdens de workshop doen is nog maar een fractie van wat je allemaal kunt creëren door te spelen met flitslicht. Model Ilse neemt vol geduld alle door ons gevraagde poses aan en daardoor kunnen wij leuk spelen met licht, schaduw en vormen. Vooral de vormen van haar gezicht komen hierbij heel mooi uit, maar ook de zachte schaduwen van schouders en sleutelbeen zijn leuk om mee te experimenteren. Low Key fotografie is echt kunst en heel leuk om te doen. Ik geef dit zeker een vervolg in mijn eigen studio.

Lees meer reviews