Gekromde tekst toevoegen in Photoshop

10 september 2024 06:45
4 september 2024 12:26
Redactie Zoom.nl

Als je tekst aan een foto toevoegt, is het soms leuk om die tekst de contouren van een object in de foto te laten volgen. Photoshop heeft daarvoor een ‘verdraai’-mogelijkheid, maar een pad gebruiken werkt veel beter.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto's.

Watch on YouTube
-KHmvV8ORSIyi7bC_Gju4Yw

© Johan W. Elzenga

Voor

-FDuk_CtjT3Czk7PEnQTl1A

© Johan W. Elzenga

Na

Tekst verdraaien

Tekst vervormen om die rond een object te laten lopen, kan een leuk effect geven voor bijvoorbeeld een titeldia van een diashow. Hier willen we de tekst ‘Ballonvaart in Afrika’ rond de bovenkant van de ballon laten krommen. De eerste mogelijkheid is om eerst de tekst in te typen en dan bovenaan op het knopje Verdraaide tekst maken te klikken. Je krijgt dan een dialoogvenster waarin je een flink aantal mogelijkheden hebt. Daarnaast kun je nog wat aanpassingen doen via Horizontale of Verticale vervorming. Het grote nadeel hiervan is dat je beperkt bent tot de voorinstellingen, en die niet kunt verfijnen zodat het object echt mooi gevolgd wordt. Bovendien raakt de tekst zelf ook vervormd, zelfs als je die vervorming-schuifjes niet gebruikt.

-DJgFqT27SZa1LszapWZoGQ

Als je een tekst hebt toegevoegd, kun je die vervormen door te klikken op Verdraaide tekst maken. De mogelijkheid tot verfijnen is echter beperkt en de tekst raakt vervormd.

Pad maken

Wil je de tekst echt mooi rond het object laten krommen, dan moet je het anders aanpakken en de tekst op een pad zetten. Kies het Krommingspen-gereedschap; dat is het gemakkelijkste pengereedschap. Klik nu links halverwege op de rand van de ballon, en dan een beetje hoger. In eerste instantie trekt Photoshop een rechte lijn tussen beide punten, maar als je op een derde punt klikt, snapt Photoshop hoe de curve moet gaan lopen en wordt de lijn krom. Zo maak je heel gemakkelijk een pad dat precies langs de ballon loopt, ook als die niet perfect rond is. Uiteraard kun je ook het gewone pengereedschap gebruiken als je daar ervaring mee hebt, maar dit is wel zo gemakkelijk. Na afloop kun je nog steeds ieder punt iets opschuiven en/of de kromming iets veranderen als dat nodig is.

-bdIUH35WQH22CXfDeNvu5w

Maak een pad dat precies langs de bovenrand van de ballon loopt. Dat gaat het simpelst met de Krommingspen, waarbij je alleen maar een serie punten op de rand van de ballon hoeft aan te klikken.

Tekst op pad typen

Selecteer nu het Tekst-gereedschap en kies voor Tekst centreren[MOU1] . Plaats de cursor op het pad, precies midden bovenaan de ballon. Je ziet de cursor iets veranderen, in een T met een gegolfd lijntje eronder. Als je nu zou gaan typen, komt de tekst exact op de rand van de ballon te staan, alsof de letters letterlijk aan de ballon geplakt zitten. Dat is niet zo mooi; je wilt waarschijnlijk wat ruimte vrijhouden. Je zou het pad dus eerst iets kunnen opschuiven en groter maken om zo die ruimte te creëren, maar dat is helemaal niet nodig. In plaats daarvan verschuif je je gewoon de basislijn van de tekst een paar punten. Dat kun je doen voordat je begint te typen, maar ook nadat je de tekst al getypt hebt, om nog beter te kunnen zien hoe ver de tekst van de ballonrand af komt. In dat geval moet je de tekst wel even helemaal selecteren, anders verschuift alleen de basislijn van nieuwe tekst.

-KuyNuoVPQJy3OJCpZYjnew

Typ nu je tekst in op het pad. Verschuif de basislijn een paar punten om ervoor te zorgen dat de tekst niet de ballon raakt, maar iets erboven zweeft.


Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 2 van de de Quickstart uit Zoom editie 09 2024 over bewerken in Photoshop.

Wil je meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.