Op papier lijkt de Canon EOS R6 Mark II veel te hebben geërfd van het topmodel, de EOS R3. De sensorresolutie is iets hoger geworden, namelijk 24,2 megapixel vergeleken met de 20 van de R6. Gezien de concurrentie in dezelfde prijsklasse is die bescheiden upgrade niet onbelangrijk.
Qua bouw is de camera vergelijkbaar met z’n voorganger (en andere modellen in de R-serie). De body voelt zeer degelijk aan en ligt stevig in de hand, met veel intuïtieve en aanpasbare knoppen. Uiteraard zijn ook weer twee SD-kaartsloten aanwezig plus een volledig verstelbaar aanraakscherm. De ingebouwde beeldstabilisatie werkt zeer goed en geeft tot acht stops extra marge.
Een belangrijke verbetering zit in de autofocus, die (deels) voortkomt uit de AI-technieken die eerder waren ontwikkeld voor de R3. De al betrouwbare autofocus van de R6 is nu vooral op onderwerpsniveau verder doorontwikkeld. Zo kun je selecteren op voertuig voor motorsport en kunnen bij ‘animal tracking’ meerdere dieren worden herkend, waaronder paarden en zelfs zebra’s. Ook hier zoekt de camera razendsnel naar het oog. Overigens hoef je gelukkig niet telkens het type onderwerp te specificeren: er is een automatische functie waarbij de camera dat zelf herkent.
Snelheid
De R6 Mark II blinkt uit in snelheid en haalt zelfs tot 40 beelden per seconde. Daarvoor is een speciale burstmodus aanwezig, inclusief pre-capture-opties. Deze handige functie werkt alleen met de elektronische sluiter, waardoor toch wat rolling-shutter-effect ontstaat bij snelle bewegingen. Overigens is 12 bps met de mechanische sluiter ook niet bepaald ‘langzaam’ en in de meeste situaties ruimschoots voldoende.
De R6 Mark II is ontwikkeld als echte hybridecamera, die ook op videogebied topprestaties moet leveren. Getuige de optie om via oversampling van een 6K-beeld tot 4K-opnamen (60 fps) te komen. Daarvoor wordt bij de Mark II ook de volledige breedte van de sensor gebruikt, zonder beperking van de opnametijd. Ook zijn er uitgebreide slow-motionopties. Vooral de interne oversampling zorgt voor hele mooie, ruisvrije beelden, met een prima kleurweergave, zoals we van Canon gewend zijn. Mocht je het nóg serieuzer willen aanpakken, dan kun je met een externe recorder in 6K ProRes RAW opnemen.
Conclusie
De Canon EOS R6 Mark II is echt een hybride-werkpaard: snel, betrouwbaar en imposante specs. Dat rechtvaardigt ook de prijs. Of de upgrade van de R6 loont, hangt af van je eisen qua snelheid en/of uitgebreidere videofuncties, aangezien de nieuwkomer op andere gebieden vergelijkbaar presteert. De R6 Mark II is ook een hele goede optie als back-up voor een duurdere R3 of R5.