Zo werk je met de Puntkleur tool in Photoshop

10 september 2024 06:45
4 september 2024 12:31
Redactie Zoom.nl

Om een kleurzweem te verwijderen gebruik je meestal Kleurtoon/verzadiging, maar dat vereist soms wel een goed masker. Het nieuwe Puntkleur heeft dat vaak niet (of veel minder) nodig.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto's.

Watch on YouTube
-PaK4YimsRNy6T3L3xp0mSQ

© Johan W. Elzenga

Voor

-RtvdFyu0R-2JXr7eKRHPdg

© Johan W. Elzenga

Na

Kleurtoon/verzadiging

Een best wel lastig probleem bij met name interieurfotografie is menglicht. Je gebruikt kunstlichtbronnen in de kamer voor de sfeer en stelt daarop je witbalans in, maar daglicht dat van buiten komt, wordt dan heel erg blauw. Deze blauwe zweem verwijderen is niet altijd even eenvoudig. Dat geldt met name als er ook blauwe voorwerpen zijn, zoals hier de blauwe gordijnen en de sprei op het bed. Zonder een goed masker zou je al die blauwe kleuren verwijderen als je Kleurtoon/verzadiging gebruikt en de blauwe tinten flink minder verzadiging geeft. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Wat we in de voorbeeldfoto vooral willen verwijderen, is de blauwe kleur van de vitrages.

-eVSUaaJnS7C3L154KG33xw

De blauwe zweem van invallend licht verwijderen lukt met Kleurtoon/verzadiging. Maar dan moet je wel een masker maken om te voorkomen dat ook de blauwe gordijnen, stoel en sprei hun kleur verliezen.

Puntkleur

Een alternatieve methode, waarmee je zeer selectief slechts één bepaalde kleurtint kunt bewerken, is Puntkleur: een onderdeel van Camera Raw en dus ook het Camera Raw-filter. Hiermee kun je de blauwe kleur van de vitrages selecteren, zonder dat je ook de wat meer verzadigde en donkerdere kleur blauw van de gordijnen selecteert. Een beetje overlap zal er vaak wel blijven, maar dat vereist een veel minder complex masker. Zet eerst de achtergrond om in een slim object (Filter / Omzetten voor slimme filters), zodat het Camera Raw-filter een slim filter wordt (en meteen een masker heeft). Kies Filter / Camera Raw-filter, ga naar Puntkleur en klik met het pipet op de vitrages. Onder Bereik kun je met de schuifjes Kleurtoonbereik, Verzadigingsbereik en Luminantiebereik nu heel precies bepalen welke kleur blauw wél moet worden geselecteerd en welke niet. In dit voorbeeld beperken we sterk verzadigd blauw en donker blauw, zodat de gordijnen vrijwel geheel buiten de selectie vallen.

-Dpn-M4owROWkL6eHQ4NN6A

Met Puntkleur in het Camera Raw-filter kun je veel nauwkeuriger één tint blauw selecteren, zodat de vitrages wél worden geselecteerd en de gordijnen (vrijwel) niet.

Maskeren

Schuif nu Verzadiging een flink stuk naar links om de blauwe zweem uit de vitrages te verwijderen. Je kunt eventueel ook nog het Luminantie-schuifje een beetje naar rechts schuiven om ze ook nog iets op te helderen. Klik op OK om het filter toe te passen. Helemaal perfect is het nog niet. De stoel, de kant van de gordijnen waar licht op valt, en het deel van de sprei dat over het voeteneind van het bed valt, hebben allemaal ook wat kleur verloren. Dat valt echter eenvoudig te corrigeren door het masker van het slimme filter te selecteren en dan die delen van de foto met zwart terug te schilderen. Omdat je echt heel nauwkeurig alleen blauw hebt geselecteerd en veranderd, hoeft dit niet erg nauwkeurig te gebeuren. Let alleen op dat je niet de vitrages raakt.

-SHqQomcTQuSEGVKOUscnEw

Verlaag de Verzadiging van de selectie en pas het filter toe. De delen van de foto die onbedoeld toch wat blauw hebben verloren, schilder je eenvoudig terug in het masker van het slimme filter.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 3 van de de Quickstart uit Zoom editie 09 2024 over bewerken in Photoshop.

Wil je meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.