Meld je gratis aan
Macro-objectieven van Nikon getest: Bastian Boogaard © Macro, bastian, Nikon

27 juni 2017, 14:16

De fotografiehobby van Bastian (37 jaar) begon in 2013. Begonnen met een Nikon 1 is hij na een jaar overgestapt op een Nikon D3200. "Mijn interesse voor macro was toen al gewekt. Inmiddels heb ik al veel geleerd over (macro)fotografie, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zo wil ik nog leren om meer gebruik te maken van de omgeving van het onderwerp."

Micro Nikkor 40mm

Eerste indruk
De lens is zeer licht en compact. Ideaal voor alledaagse fotografie en straatfotografie, want je camera valt niet zo op met zo'n compacte lens.


Werkafstand
Door de korte brandpuntsafstand moet je het onderwerp behoorlijk dichtbij benaderen. Nu zijn de tropische vlinders redelijk groot, zodat je al snel een beeldvullende foto hebt. Maar wil je echt 1:1 fotograferen, dan heb je ook wat geluk en geduld nodig. Een kleine vlinder zoals een blauwtje zal zich in de vrije natuur zeker niet zo gemakkelijk laten benaderen tot een paar centimeter.
Voor bloemen is dit uiteraard geen probleem. Je moet er wel rekening mee houden dat je eigen schaduw niet over het onderwerp trekt door de korte afstand.

Focus
De autofocus werkt in goede lichtomstandigheden prima, en krijgt snel het gewenste onderwerp te pakken. In mindere omstandigheden zal hij vaker gaan zoeken. De scherpstelring draait dan vaak in zijn hele bereik, en doet dit ook vrij traag in vergelijking met de andere micro-nikkor lenzen.
Een manier om dit probleem te verminderen, is gebruik te maken van een schakelaartje aan de zijkant van de lens. Als je niet dichtbij hoeft te komen, dan kun je instellen dat de lens alleen vanaf een afstand van 20 centimeter zoekt tot oneindig.
Op korte afstand kun je het beste manueel focussen. Dit gaat goed met de scherpstelring, die wel wat smaller is dan de andere lenzen. Het draaien gaat ook stroever. De autofocus is vrij aanwezig qua geluid.


Scherpte
De scherpte is erg goed, ook bij volle opening. Een enkele keer zie ik wel een paarse gloed op het onderwerp. De bokeh (achtergrondonscherpte) is mooi bij volle opening.

Conclusie
Deze lens presteerde precies zoals ik heb verwacht.
Ik vind dit een prima all-round lens, met de mogelijkheid om soms heel dichtbij je onderwerp te komen. Voor serieuze macrofotografie kan ik de lens niet aanraden vanwege de korte werkafstand. In zijn algemeen kan ik de lens aanraden voor fotografen die willen werken met een standaard primelens, die af en toe erg dichtbij een statisch onderwerp willen komen.


Cijfer: 8

Micro Nikkor 60mm

Eerste indruk
Een mooi compact vormgegeven lens die stevig aanvoelt. Door het kleine formaat is mijn camera gemakkelijk hanteerbaar. De brandpuntsafstand is wel kort voor een macrolens. Mijn verwachting is dan ook dat ik met deze lens vlinders lastig zal kunnen fotograferen, omdat ik te dichtbij moet komen.


Werkafstand
Ondanks de relatief korte brandpuntsafstand, heb ik voor mijn gevoel een voldoende werkafstand om close-ups en macro's te maken. Dit scheelt waarschijnlijk wel omdat ik met een DX-lens werk. Ik heb ook geen last van mijn eigen schaduw als ik op 1:1 wil fotograferen. Bijna alle vlinders blijven gewoon zitten wanneer ik dichtbij kom, dus vind ik deze lens goed bruikbaar voor het fotograferen van vlinders en andere insecten.

Focus
De autofocus werkt snel, is stil en is vrijwel altijd in 1 keer raak. Het fijne aan deze lens is dat de autofocus intern is. Hierdoor wordt de lens ook niet verlengd, wat ten goede komt van de werkafstand. Deze lens heeft geen VR, maar ik heb niet het idee dat ik dit nodig had.
Ook het manueel focussen werkt goed met deze lens. De focusring draait soepel, en is breed genoeg om een goede grip te houden.


Scherpte
De scherpte van deze lens is fenomenaal. Zowel bij open diafragma als gesloten diafragma kan ik het onderwerp haarscherp op de foto krijgen. De bokeh van deze lens is mooi zacht.

Conclusie
Mijn verwachting over deze lens was dat ik last zou krijgen van een korte werkafstand.
Ondanks de korte brandpuntsafstand heb ik geen last gehad van mijn eigen schaduw, en kon ik genoeg afstand houden om vlinders mooi beeldvullend op de foto te krijgen.
Deze lens is zeer geschikt voor fotografen met een DX-camera die een volgende stap willen maken in macrofotografie. Door de cropfactor wordt de werkafstand vergroot. Ook wordt de lens hiermee geschikt voor portretfoto's. Mede door de fraaie bokeh die deze lens produceert is dit dus ook een aanrader voor (beginnende) portretfotografen met een DX-lens.


Cijfer: 9

Micro nikkor 85mm

Eerste indruk
Een toegankelijke macro-lens die door gewicht en formaat gemakkelijk in gebruik lijkt. Met een maximaal diafragma van 3.5 lijkt deze lens minder lichtsterk dan de andere micro-nikkor lenzen. Ik verwacht dan ook problemen bij omgevingen met weinig licht.


Gewicht
Na het testen van het 105mm zwaargewicht, ruilde ik met een mede-zoomer voor de 85mm. Voor mijn gevoel bijna net zo licht als de 40mm, wat voor mij als een pluspunt voelt. Wellicht komt dit omdat de bouwkwaliteit goedkoper is, en er minder glas gebruikt wordt voor deze lens.


Werkafstand
Ik vind het belangrijk om ruim afstand te kunnen houden van het onderwerp, zodat ik goed gebruik kan maken van het aanwezige licht. En om een insect niet te kunnen verjagen. Met deze lens kan ik voldoende afstand houden. Als ik in volledige macrostand fotografeer, houd ik een afstand van 15 centimeter, dit is prima werkbaar!

Focus
Deze lens is vrij vlot met de autofocus. Ik merkte wel dat de autofocus heel soms wat haperde.
Manueel focussen gaat prima met de brede focusring, die draait heel soepel.


VR
Deze lens heeft vibration reduction. Een extraatje als je in donkere situaties met een langere sluitertijd wil of moet werken. Je hebt wat minder snel een statief nodig. Voor het echte macro werk heeft VR minder zin, omdat je dan vaak manueel focust. De vr werkte voor mij prima bij foto's waar ik wat meer afstand nam.


Scherpte
Deze lens produceert, net als de andere micro-nikkor lenzen, goed scherpe foto's. Ik was in staat om op korte afstand scherpe foto's te nemen. De bokeh vind ik bij deze lens ook erg mooi, en blijft mooi bij een dichter diafragma. Vanwege de op papier lagere lichtsterkte was ik hier vooral nieuwsgierig naar, en ik ben aangenaam verrast.

Conclusie
Mijn verwachting over deze lens was dat ik last zou krijgen van de verminderde lichtsterkte. Dit heb ik gelukkig niet ervaren. De brandpuntsafstand zal hierin wel geholpen hebben, ik kan genoeg afstand houden met deze lens om gebruik te maken van het omgevingslicht.
Deze lens biedt het comfort van de 40mm en benadert de werkafstand van de 105mm. Wat mij betreft een goede alleskunner!


Cijfer: 8

Micro nikkor 105MM

Eerste indruk
De lens straalt veel kwaliteit uit, door de goede bouwkwaliteit en het formaat. Ik heb al veel positieve verhalen gehoord over deze lens. Mijn verwachting is dan ook dat deze lens mij het meest zal bevallen.


Gewicht
Na de test van de 40mm ging ik over op de 105mm. Wat een verschil! De lens is veel zwaarder dan de 40mm. Dit heeft uiteraard te maken met het extra glaswerk wat in de lens verscholen zit. Het gewicht zal voor een aantal fotografen een nadeel zijn, maar weegt voor mij niet op tegen de voordelen van deze lens.


Werkafstand
Door de korte tele-afstand heb ik veel ruimte om mee te werken. Als ik 1:1 wil fotograferen, dan heb ik nog steeds een werkafstand van zo'n 15 centimeter. Dit werkt veel prettiger dan de 40mm, waarbij ik hooguit 3 centimeter hebt.

Focus
De autofocus is erg snel. Schakelen tussen diverse onderwerpen gaat ook erg snel.
Manueel focussen gaat soepel. De draairing heeft wel een erg groot bereik. Op die manier duurt het soms even voordat je de juiste focus hebt. De focusring is lekker groot, en werkt erg prettig.

VR
Deze lens heeft vibration reduction. Een groot pluspunt voor mij, want ik probeer bij macrofotografie ook wat meer van de omgeving van het onderwerp te laten zien. Door de VR kun je een langere sluitertijd gebruiken als je dit wilt. De VR geeft heel soms wel een hinderlijke tik, waarbij het beeld in de zoeker verspringt. Er is ook een optie "Active VR", die heb ik niet gebruikt, want dit wordt alleen gebruikt bij regelmatige trilling.


Scherpte
De lens geeft erg scherpe opnamen. De onscherpte in de achtergrond is mooi zacht en geeft mooie bokeh. Zowel bij grote als kleine diafragmastanden waren de foto's mooi scherp.

Conclusie
Mijn hooggespannen verwachting heeft deze lens volledig waargemaakt.
Een uitstekende lens die door zijn formaat en brandpuntsafstand een echte dedicated macrolens is.
Iedereen die serieus aan de slag wil als macrofotograaf kan deze lens aanschaffen.


Cijfer: 9

Eindconclusie

Voor mij is de winnaar van de testdag de 105mm. Voor echte macrofotografie is dit de lens die het beste presteert op scherpte, mogelijkheden en snelheid.
Een zeer goed alternatief (zeker voor dx-gebruikers!) vind ik de 60mm. Deze heeft mij aangenaam verrast.