Architectuurfotografie - spelen met lijnen

8 mei 2024 10:38
redactiezoomnl

Fotografeer je architectuur, dan kun je jouw camera exact waterpas zetten zodat alle verticale en horizontale lijnen exact recht lopen en je perspectivische vervorming voorkomt. Of je kiest ervoor om hier expres van af te wijken, door te spelen met lijnen om spannende en krachtige composities te maken.

Laat jouw foto’s opvallen tussen al die andere platen door een krachtige compositie. Je leert hier alles over in de Cursus Krachtige Composities.

Richt je camera maar eens omhoog terwijl je midden voor een gebouw staat. Vanaf dat moment lopen de buitenste verticale lijnen het sterkst naar elkaar toe, terwijl de lijn in het midden wel verticaal blijft. Dit werkt vooral goed met hoogbouw. Draai je de camera vervolgens schuin tot één gevelzijde rechtop komt te staan? Nu verlopen alle overige lijnen extra snel richting de andere zijde. Ook als je er niet midden voor staat. Dat geeft zelfs wat extra dieptewerking. En zoom gerust in om delen van het pand weg te laten tot alleen nog een dynamische lijnenspel overblijft.

Lijncombinaties

Heeft het ene gevelelement horizontale lijnen en een paneel ernaast verticale of diagonale lijnen? Ga er recht voor staan en zoom in om ze half om half in beeld te nemen. Of plaats de scheiding op ongeveer een derde van het beeld om het ene gedeelte meer nadruk te geven. Dat geeft een sterk grafisch beeld. Horizontale en verticale lijnen stralen hierbij meer rust uit dan wanneer er (ook) schuine lijnen te zien zijn.

Let daarom vooral op markante details en kijk niet alleen naar het grote geheel, ze zijn echt overal te vinden. Glazen panelen bieden misschien een uniek kijkje op een ander deel van het gebouw, waardoor je mooie dubbelbeelden kunt maken. Net als doorkijkjes en transparante overkappingen.

Daarentegen kun je op een binnenplaats met je supergroothoek de lijnen van de panden voor, naast en achter in één foto combineren.

Let vooral op de details, echt overal zijn mooie lijnen te vinden.
Ruurd Willem Wagenaar
Sony A7R · ISO 100 · F 8 · 1/30 SEC · 85 MM

Draaien maar

Door je camera te verdraaien, verschijnt ineens een heel ander lijnenspel waarmee je de foto dynamischer maakt. Richt de camera bijvoorbeeld eens op een hoekpunt van het gebouw, voor naar twee kanten verlopende gevellijnen. Dat kan zowel een binnenhoek als een buitenhoek zijn. Draai eventueel je camera een stukje om de vlakverdeling diagonaal in beeld te plaatsen.

Zoek een hoekpunt op en draai je camera schuin voor een dynamisch beeld.
Bob Oudmaijer (oudmaijer)
Panasonic FZ150 · ISO 100 · F 3,6 · 1/100 SEC · 12 MM

Ook curven en welvingen zijn ideaal om als inleidende lijnen te gebruiken. Je kunt die vanuit een hoekpunt met een mooie boog het beeld in laten lopen. Richt je camera gerust omhoog en houd het toestel weer lekker schuin om een zo fraai mogelijke boog te krijgen. Door expres asymmetrisch te gaan staan, dus niet precies in het midden van de gevel, komen eventuele horizontale lijnen ook weer schuin op de foto te staan en krijg je een verloop richting de verte.

Curven maken het beeld intrigerend om naar te kijken. Hier is een telelens gebruikt om vormen en lijnen extra uit te vergroten.
Damian Thomas (amazin-photography)
Canon 6D · ISO 320 · F 10 · 10 SEC · 109 MM

Extra lijnen

Een andere manier om met lijnen te spelen, is door objecten in de directe omgeving in je foto op te nemen. Je kunt de richting van dat object samen laten vallen met gevellijnen zodat ze elkaar versterken. Of juist de richting laten afwijken om spanning op te roepen. Hier kun je onder andere lantaarns en andere palen voor gebruiken, omdat die doorgaans kaarsrecht staan en dus gegarandeerd parallel aan een gevellijn lopen. Zo’n paal kun je naast de gevel positioneren met wat lucht er omheen, of laten overlappen met het pand door het tussen twee verticale gevellijnen te plaatsen. Ook de gevellijn van een naastgelegen pand langs de fotorand meenemen versterkt het lijnenspel.

Betrek af en toe ook lijnen in de omgeving bij architectuurfoto’s.
Henk Siteur
Canon 700D · ISO 200 · F 8 · 1/200 SEC · 135 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Krachtige Composities in Zoom Academy. Hierin leer je allerlei technieken die je kunnen helpen om een krachtige foto te schieten.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over het gebruiken van een goede voorgrond
  • De lijnen die je in je compositie kunt gebruiken
  • Hoe je alle klassieke compositieregels toepast
  • Stap voor stap meer zicht krijgen op het samenstellen van composities onder verschillende omstandigheden

Bekijk hier de volledige Cursus Krachtige Composities.