Hasselblad XCD 2,5/25V

8 mei 2024 05:32
redactiezoomnl

Speciaal voor liefhebbers van astro- en nachtfotografie heeft middenformaatcamerafabrikant Hasselblad de eigen objectievenlijn uitgebreid met een nieuwe ultragroothoek: de XCD 2,5/25V.

De typeaanduiding laat doorschemeren dat het een objectief betreft met een brandpuntsafstand van 25 mm en een grootste diafragmaopening van F 2,5. Vanwege het grotere sensorformaat is dit objectief vergelijkbaar met een 20mm-lens voor fullframe-camera’s. De optische constructie bestaat uit 13 elementen in 10 groepen. Vier asferische en drie ED-elementen moeten ertoe bijdragen dat het objectief moeiteloos met de 100 megapixels van de actuele camerabody’s uit de voeten kan. 

Dankzij de ingebouwde centraalsluiter kan bij alle sluitertijden worden geflitst, tot en met 1/4000 seconde. Een lineaire stappenmotor zorgt voor een vlotte en nauwkeurige scherpstelling. Overschakelen tussen automatische en handmatige scherpstelling gebeurt door de scherpstelring van je af te duwen of naar je toe te trekken. Behalve een nauwkeurige afstandsschaal is ook een handige scherptediepteschaal aanwezig. De kortste instelafstand is 25 centimeter, zodat ook close-ups mogelijk zijn, en de filtermaat is 72 mm. Het objectief is 105 millimeter lang en weegt zonder lensdoppen en zonnekap een kleine 600 gram.

Prijs en beschikbaarheid

De Hasselblad XCD 2,5/25V is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 4.199,- inclusief btw.

www.hasselblad.com

www.transcontinenta.nl