Upload jouw foto's
De Tamron 18-400mm op rondreis door Amerika © Marlies van Zetten, reisfotograaf 1, Valley of fire

22 mei 2018, 14:53

Marlies van Zetten fotografeert op reis graag met een all-round objectief, zodat ze niet de hele tijd in de weer is om van lens te wisselen. Ze is dan ook heel erg benieuwd naar de mogelijkheden van de Tamron 18-400 f3,5-6,3 Di II VC HLD en test deze tijdens haar rondreis door het Westen van de USA.

"In het dagelijks leven fotografeer ik met een full-frame camera met lichtsterke lens. Maar op vakantie neem ik altijd mijn cropcamera mee (Canon 60D). Deze keuze heb ik bewust gemaakt omdat deze camera lichter en compacter is. Het objectief dat ik normaal gebruik op reis is een 18-200mm objectief. Redelijk all-round, compact en je hoeft geen lenzen te wisselen (heel handig). Ik was daarom heel benieuwd naar de mogelijkheden van de Tamron 18-400 f3,5-6,3 Di II VC HLD.


Eind april/begin mei van dit jaar heb ik samen met mijn man en kinderen een rondreis door het westen van Amerika gemaakt. Super leuk dat ik de kans kreeg om de Tamron 18-400mm te testen. Wat me meteen opvalt aan het Tamron objectief is dat hij erg degelijk oogt en ondanks zijn grote bereik redelijk 'compact' is. Ik heb er bewust voor gekozen om alleen dit objectief mee te nemen om zo de veelzijdigheid te kunnen testen. Alle foto's genomen zonder statief.


Wat een mega bereik heeft dit objectief! Vooral voor het fotograferen van bloemen en (kleine) dieren is dit ideaal want je hoeft niet heel dichtbij te komen om een mooie foto te kunnen maken. Onder normale lichtomstandigheden en zelfs in de schemer, kun je in volledige zoom makkelijk uit de hand fotograferen (mede door de stabilisatie). Met volledige zoom verandert je objectief wel van een compact objectief in een flink kanon, zeker met de bijgeleverde zonnekap. De draairichting van de zoom is wel even wennen, deze is bij mijn andere objectieven de andere kant op. Maar ook dat went binnen no-time. De afgeronde diafragmabladen zorgen voor een mooi rustig en diffuus bokeh.


Een detailfoto van een bloem op een cactus. Genomen met 400mm zoom.


De stabilisatie is erg krachtig. Op 1/500 krijg ik met gemak een scherpe foto in tele-stand.
In de schemer lukken foto's in groothoekstand nog prima op 1/30 met ingeschakelde stabilisatie (Vibrance Compensation). Waar ik wel aan moet wennen is dat het 'woekerbeeld' ook stabiliseert (en dan lijkt het alsof je frame 'zakt' in de zoeker). Maar ook dat went en valt uiteindelijk niet meer op.

Dankzij de nieuwe Tamron HLD scherpstelmotor verloopt het scherpstellen in alle standen snel en bijna geruisloos, je hoort wel dat de motor zijn werk doet maar het is totaal niet storend en het valt nauwelijks op.

De frontlens heeft een goede coating. Ik houd van spelen met tegenlicht en heb veel foto's tegen de zon in en bij ondergaande zon gemaakt. Sommige van deze foto's hebben wel wat lensflare, maar dat vind ik persoonlijk niet storend.


Santa Monica.


Spelen met tegenlicht.


Het objectief is zoals gezegd redelijk compact (11 cm). Ik had hem de hele reis op mijn body geschroefd en droeg hem aan mijn schouder of veilig in een compacte stevige rugtas. Dit was fijn omdat je niet met verschillende lenzen hoeft te slepen en in stoffige omgevingen niet van lens hoeft te wisselen. Op het objectief zit een vergrendeling zodat de lens niet spontaan kan uitschuiven, handig als hij om je nek hangt. Maar zelfs al 'lock' je hem niet, dan zal hij niet snel uitschuiven.
Het feit dat de Tamron spatwaterdicht is, vind ik heel fijn. In Monument Valley en in the Valley of Fire was het heel stoffig en winderig. En in las Vegas regende het een beetje. Dit heeft me niet belemmerd om mooie foto's te kunnen maken.


Valley of fire: mooi lijnenspel!Monument Valley Navajo Tribal Park: zo groots en uitgestrekt!


In Las Vegas regent het zelden. Deze avond wel, vandaar de reflectie op straat. De lens kon prima tegen een paar spatjes regen. (ISO 800)


Het is echt een all-round lens. Door het grote zoombereik heb ik uitgestrekte landschappen gefotografeerd, maar ook kleine diertjes, dorpjes, auto's en portretten.


Autosloop: een wahalla om foto's te maken!

Conclusie

Ik zou dit objectief zeker aanraden vanwege de veelzijdigheid: het zoombereik is gigantisch. Verder is het objectief compact en robuust, je hebt echt wat in handen; echt een degelijke lens met een professionele look & feel. Bovendien is hij vochtbestendig.
De beeldkwalitieit vind ik echt goed. In groothoekstand schiet je dankzij de goede stabilisatie snel scherpe foto's en in de zoomstand ben ik ook tevreden over het resultaat.


Ik had geen grote issues met het objectief. Het was wel wennen aan de draairichting en het woekerbeeld. Maar dat went snel.
Verder vind ik hem niet superlicht maar het is heel goed te doen. In volle lengte is het objectief 21 cm (inclusief zonnekap 25cm).


Route 66: het oudste en meeste bekende motel aan de route 66 waar vroeger veel filmsterren hebben overnacht.


Bryce Canyon: de hoodoo rotsen zijn prachtig, Queens Garden Trail


Antelope Canyon is een natuurlijke kloof. Door de kleur van de rotsen en het zand en de mooie lichtinval krijg je een prachtig beeld. Alle details zijn goed zichtbaar (ISO 400).


Over de beeldkwaliteit ben ik zeer tevreden. Natuurlijk moet je het niet gaan vergelijken met een professionele lichtsterke lens. Maar als allrounder doet ie het prima. Bij het gebruik van de groothoek zie je soms dat de scherpte langs de kant wat afneemt. En met name bij de groothoekbeelden zie je ook wat tonvorming terug. Dat is eenvoudig aan te passen met lenscorrectie in Lightroom. Maar de kwaliteit is over het algemeen gewoon heel goed. Zeker door de fantastische stabilisatie maak je ook in de telestand hele mooie foto's.


De Tamron 18-400 is geschikt voor amateur en semi-professionele fotografen. Door zijn veelzijdigheid, grote zoombereik en degelijkheid is het in mijn ogen de ultieme vakantie lens!"


Over Marlies
Marlies van Zetten (41 jaar) is getrouwd en heeft twee kinderen (11 en 9 jaar). Ze heeft een achtergrond in het duurzaam toerisme en een passie voor reizen en natuur. Sinds een aantal jaar heeft ze zich volledig toegelegd op fotografie. Ze fotografeert met name huwelijken en doet veel familie-shoots maar wil zich in de toekomst meer gaan richten op lifestyle en documentaire-fotografie.
Naast fotografie zet ze me ook in voor natuur en natuurbehoud en is dan ook vaak in de natuur te vinden met haar camera. Mocht je haar willen volgen, dan is ze te vinden op Instagram als mvzphotography.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn