Upload jouw foto's
In actie met de Tamron 100-400mm © Tamron, hondenfotografie, behind the scenes

19 juli 2018, 16:15

Vier Zoomers mochten onlangs de 100-400mm F4.5-6.3 Di VC USD van Tamron testen. Jennifer, Patrick, Louise en Walter maakten onder leiding van ervaren hondenfotograaf Rick Letterboer spectaculaire actiefoto's van honden. Op een mooie open plek in het bos konden verschillende Australian Shepherds van hondenschool Happy Tails naar volle lust rennen, springen en frisbees vangen, terwijl de deelnemers hen met het Tamron ultra-telezoom objectief vastlegden.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.Jennifer Timmers
"Op het eerste gezicht is het al een mooie lens en erg licht in gewicht, waardoor hij makkelijk in de hand vast te houden is. De foto's heb ik in de AF-stand (autofocus) gemaakt, voor een beginnend fotograaf zoals ik erg handig omdat het handmatig scherpstellen in MF-functie wat moeilijk is. Op deze lens zijn twee VC-functies (beeldstabilisatie) aanwezig, ik heb voor de actiefoto's gebruikgemaakt van de tweede stand: VC panoramische stand. Beide functies zijn erg makkelijk in te stellen op de lens zelf en staan duidelijk aangegeven. Fijn om zo te kunnen vertrouwen op de kwaliteit van je lens. De tips van Rick en het oefenen met de timing hebben mij veel gebracht, hier kan ik thuis verder mee aan de slag!" De hele review van Jennifer lees je hier.


Foto: Jennifer Timmers


Patrick Reymer
"Het objectief heeft een degelijke en professionele bouwkwaliteit en een mooie afwerking. De knoppen werken goed en zitten op de juiste plek. Vanwege het regenachtige weer kunnen we de fluorine coating en de waterafstotende afdichtingen goed uitproberen: ik ervaar ondanks de regenval geen technische storingen. Door de hoge snelheid van de honden is het - zowel voor mij als voor de lens - een pittige uitdaging. Het prachtige samenspel van hond en mens is echt supergaaf om te zien. Al snel moet ik hoog in de iso om de hoge sluitertijd die nodig is te kunnen halen. Niet alleen door het donkere weer, maar ook door de lens, die bij een beetje zoomen al over de F 5,6 heen schiet. Bij het openen van de raw-bestanden werd ik verrast door de scherpte van de beelden. Zelfs bij de grootste opening en in alle zoom-standen is het beeld in het midden scherp. Door de negen diafragmabladen krijg je een fraaie bokeh." De hele review van Patrick lees je hier.[Fotobijschrift]
Foto: Patrick Reymer


Louise Schippers
"Met zijn fysieke lengte van slechts 196,5 mm is deze lens makkelijk mee te nemen in mijn fototas. Op de locatie aangekomen hoor ik de honden al blaffen, ze hebben er net als ik zin in! In het begin is het voor mij even zoeken met welk bereik ik het best kan fotograferen, de honden springen best wel hoog waardoor ze in het begin niet helemaal op de foto komen. Je moet een lens toch leren aanvoelen, maar dat duurt met deze lens niet lang!
Door zijn lage gewicht lukt het me om vier uur lang uit de hand te fotograferen en door de snelle, nauwkeurige focus, de wendbaarheid van de honden goed te volgen. De lens is voorzien van een ultrastille autofocusmotor en beeldstabilisator, waardoor hij ook nog eens stil is tijdens het gebruik. Een andere fijne bijkomstigheid vind ik de zeer korte minimale scherpstelafstand van 1,5 meter. In de 400mm-stand kun je daarmee prachtige close-up-foto's maken."


Foto: Louise Schippers


Walter Sterkenburg
"De Limiter-stand stelt de grens van de autofocus standaard op zeven meter. Dit zorgt ervoor dat de AF sneller is bij grotere afstanden, omdat hij dan geen rekening houdt met onderwerpen die dichter bij staan (bijvoorbeeld een tak of een grasspriet waardoor de AF in de war kan raken). We krijgen diverse honden voor de camera die razendsnel bewegen, waardoor we het uiterste van het AF systeem vragen. Mede door de donkere weersomstandigheden (bewolkt en af en toe regen) moet ik de iso-waarde flink opschroeven (tot 1600) om op acceptabele sluitertijden te komen en de rennende honden scherp in beeld te krijgen. Ondanks de hoge iso-waarde zijn de beelden erg scherp. Zowel bij 100 mm als bij 400 mm met maximaal diafragma levert het objectief scherpe en heldere beelden. Ook bij close-up-opnames met 400 mm op F 6,3 levert dit scherpe en gedetailleerde beelden op. Het bereik van het objectief en de scherpte van de beelden die je over het hele bereik hebt, hebben mij positief verrast." De hele review van Walter lees je hier.Foto: Walter Sterkenburg

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn