Upload jouw foto's
Portretfotografie met de Tamron SP 24-70mm  © nb, artikel, portret

20 augustus 2018, 00:00

Professioneel model Dian Biemans en het prachtige interieur van Loft in Arnhem vormden een perfecte setting om onlangs de Tamron SP 24-70mm te testen. Onder leiding van fotograaf Leonie van der Locht-Huijbers leerden de deelnemers alle mogelijkheden van deze lichtsterke Tamron reportagezoom kennen én toepassen tijdens een workshop portret- en lifestylefotografie.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Christa van Gend
"Wanneer ik met tegenlicht foto's van het model maak, blijft de autofocus goed en snel zijn werk doen - zowel bij 24mm als bij 70mm. Ook zijn de foto's mooi van kleur en contrast. In de nabewerking hoef ik alleen wat ruis weg te werken. Dus op dat punt ben ik erg tevreden over deze lens. Verder is hij stevig gebouwd en draaien de ringen lekker soepel." De hele review van Christa lees je hier.


Foto: Christa van Gend


Djûra Schra
"Wat een mooi lichtsterk zoomobjectief! Door het bereik is de lens zeer fijn voor verschillende soorten fotografie. Het diafragma is over het hele bereik f/2.8, waardoor je zowel op 24mm als op 70mm schitterende foto's met een onscherpe achtergrond kunt maken. Ook heeft het diafragma grote voordelen wanneer je binnen fotografeert, zoals tijdens de testdag. Doordat de lens zo lichtsterk is, kun je de ISO ook binnen vrij laag houden. Vooral de bokeh van de lens spreekt me aan. Hierdoor kun je heel mooie portretten en close-ups maken." De hele review van Djûra lees je hier.


Foto: Djûra Schra


Ilya de Milde
"Het is altijd leuk en leerzaam om ervaringen met andere fotografen te delen. Het maken van de lifestylebeelden vind ik aanvankelijk lastiger dan gedacht, maar de tips en ervaringen van Leonie op dit vlak geven nieuwe inzichten en inspiratie. Het design van de lens vind ik geweldig; de degelijkheid en kwaliteit stralen ervan af. De scherpstelling is erg snel en accuraat. De natuurgetrouwe kleuren vind ik een bijzonder kenmerk. Dat zie ik vooral bij de nabewerking; ik hoef er vrijwel niets aan te doen." De hele review van Ilya lees je hier.


Foto: Ilya de Milde


Maaike Baggerman
"De scherptediepte van deze lens is fantastisch en zorgen ervoor dat het model goed uit de foto springt. Een groot voordeel vind ik de veelzijdigheid, waardoor wisselen van lens niet meer nodig is. Wat vooral opvalt aan het objectief, is de megasnelle autofocus. Dat is tijdens de shoot niet direct nodig omdat het model in alle rust poseert, maar ik kan me voorstellen dat zoiets tijdens een lifestyleshoot of bijvoorbeeld een trouwreportage zeker van meerwaarde kan zijn. De sterke beeldstabilisatie zorgt er daarbij voor dat je langer uit de hand kunt fotograferen, mocht een langere sluitertijd nodig zijn." De hele review van Maaike lees je hier.


Foto: Maaike Baggerman


Roel Metsemakers
"Met name in de range van 50 tot 70mm geeft de lens een mooie bokeh. Hierdoor kun je je onderwerp goed isoleren van de achtergrond. Het is met de Tamron dan ook heerlijk fotograferen op deze locatie, waar veel natuurlijk licht binnenvalt, waardoor snelle sluitertijden mogelijk zijn bij diafragma's variërend van f/2.8 tot f/4 in combinatie met een lage ISO-waarde. De scherpte die deze lens biedt in combinatie met de mooie bokeh en de snelle autofocus, maakt deze lens wat mij betreft bij uitstek geschikt voor lifestyle- en portretfotografie." De hele review van Roel lees je hier.


Foto: Roel Metsemakers

Behind the scenesHet interieur van Loft in Arnhem vormde het decor voor de workshop.


Leonie van der Locht-Huijbers geeft de deelnemers tips en trics om in het vervolg nog betere portret- en lifestylefoto's te maken.


Tips van Leonie, eigenaar MUPH Branding Photography- "Modellen zijn zich bewust van hoe ze ongeveer over komen, maar vanuit jouw standpunt kan het er toch raar uit zien. Communiceer daarom met je model over waar je naartoe wilt met je beeld. Laat dit eventueel met een foto op je camera zien om het te verduidelijken."


- "Een model luistert naar wanneer jouw camera 'klikt' en zoekt dan weer naar een nieuwe houding. Maak dus niet te snel achter elkaar foto's, maar wacht op het moment. Bekijk ook niet oneindig je beeld. Check je licht en instellingen, en als alles klopt, geef je aan dat je er klaar voor bent en maak je een serie. Als je na elke foto je beeld bekijkt, gaat de 'flow' uit de fotoshoot, en dat gaat ten koste van de kracht in je beeld."


- "Geef je model een compliment als je blij wordt van wat hij of zij doet. Voor hen is het ook fijn om te weten waar jij enthousiast van wordt. Zo kunnen ze daar weer op variëren. O, en een overkill aan complimenten is ook niet nodig."


- "Let op details. Voegen details niets toe - bijvoorbeeld in de achtergrond - haal ze dan weg. Dat geldt voor zowel modelfotografie als lifestylebeelden. Daar waar je op scherpstelt, daar moet je aandacht voor je foto ook naartoe gaan. Is dat niet het geval, haal het dan uit je setting."Wil je meer weten over Leonie? Neem dan een kijkje op haar website.


Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
adrie op 3 oktober 2018 om 10:45

Hoi, het valt me op, dat (deze) portretfotografen bijna niets schrijven over het technische aspect van deze G2 uitvoering.
Met name de uitgebreide AF fine tuning mogelijkheden door middel van Tamron's docking station.
Met de eerste versie Tamron 24-70, die ik alleen maar in de camera (Nikon D850) kon fine tunen, bleef ik een lichte onscherpte houden op 70 mm.
Met deze G2 uitvoering, kon ik deze lens op 4 brandpunt afstanden (24, 35, 50 en 70 mm) en 3 doelafstanden (1.25 mtr, 3 mtr en oneindig), dus 12 plekken in de lens, AF Fine Tunen.
Met het gevolg dat ik nu overal ragscherpe resultaten kan hebben.
Toch ook wel heel belangrijk bij portretfotografie...
Ten opzichte van de eerste Tamron versie is de AF snelheid ook sneller en evenaart deze zijn peperdure en nog grotere, zwaardere Nikon concurrent.