Upload jouw foto's
Review: trouwfotografie met Nikon objectieven © Sannaz Maghaddam

24 oktober 2018, 13:01

Op een mooie nazomerdag kregen vijf getalenteerde Zoomers de kans om een echte bruiloft te fotograferen. Zij werden hierbij gecoacht door gerenommeerd trouwfotografe Isabelle Hattink en mochten een aantal Nikon objectieven testen die erg geschikt zijn voor trouwreportages. Hieronder deelt Sannaz haar ervaringen en foto's van deze dag.


Lees hier wat dit betekent.

De objectieven die Sannaz getest heeft:
AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR
AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED

Mijn ervaring van de workshop

Hoe bijzonder is het om tijdens een echte bruiloft gecoacht te worden door een van de beste bruidsfotografen die er zijn! Mijn doel was om zoveel mogelijk van de denkwijze en inzichten van Isabelle mee te pikken. En het feit dat ik alles meteen in praktijk kon brengen en er tegelijkertijd leuke foto's aan zou overhouden, was een grote bonus. De samenwerking tussen de andere fotograferen was ook erg aangenaam. Het was erg leuk om deze vrouwen te ontmoeten en ervaringen te delen.

ISO 100, 24-70mm, 35mm, f3.2, 1/1000

ISO 100, 24-70mm, 62mm, f/2.8, 1/400

Mijn bevindingen van de NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Look en Feel
Dit is een erg veelzijdig objectief. Het objectief is iets zwaarder dan ik dacht en voelt heel robuust aan. Door de interne focus roteert de voorkant van het objectief niet. Zelf vind ik dat prettiger werken en is ideaal voor het gebruik van verschillende filters. De focusring is aan de voorkant geplaatst, wat het makkelijk maakt om met de wijsvinger en duim handmatig te focussen. De zonnekap is voorzien van een vergrendelmechanisme wat voor een stevige en veilige verbinding zorgt. De zonnekap is groot waardoor je weinig tot geen last hebt van lens flare. Bovendien is het een goede bescherming van het glas.

Kwaliteit
Het 24-70mm objectief is zeer scherp bij een klein diafragma. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor architectuur- en landschapsfotografie. Voor portretten pak ik toch liever een 85mm of een 70-200mm. De bokeh op deze objectieven is mooier dan van de 24-70mm f/2.8. Het contrast en de kleuren vind ik wel prachtig. De autofocus in dit objectief stelt ook zeker niet teleur. Het is consistent snel in verschillende lichtomstandigheden. Ik merk wel enige vervorming en vignettering op de foto's, maar dat is met Lightroom snel op te lossen. Normaal laat ik de vignettering staan, maar bij dit objectief vind ik soms het verloop te duidelijk zichtbaar. Afhankelijk van de foto haal ik het soms toch liever weg en maak ik mijn eigen vignet om de aandacht te focussen op een bepaald onderwerp.

ISO 500, 24-70mm, 24mm, f/2.8, 1/160

ISO 500, 24-70mm, 24mm, f/2.8, 1/160

In praktijk
Gedurende de dag heb ik dit objectief het meest gebruikt. Het begon in de woonkamer, tijdens de voorbereidingen. Op 24mm kon ik hele leuke sfeerfoto's maken met de hele kamer in beeld. Door de harde lichtinval van de zon is elk stofdeeltje in de lucht zelfs zichtbaar, wat voor een leuk effect kan zorgen. Ik moest wel wennen aan de plaatsing van de zoomring, maar dat komt omdat deze anders is dan op mijn eigen objectief.

Conclusie
Ik heb deze NIKKOR 24-70mm f/2.8 een beetje vergeleken met mijn eigen 24-70mm, en nu ik dit objectief in de praktijk heb mogen testen moet ik zeggen dat ik wel begin te twijfelen of ik niet beter voor deze NIKKOR had kunnen kiezen. Het scherpstellen en de kleuren vind ik heel mooi. De vervorming is wel aanwezig, maar voor een zoomobjectief presteert deze nog zeker meer dan voldoende.

Mijn bevindingen van de NIKKOR 28mm f/1.4E ED

Look en Feel
De 28mm f/1.4E ED is iets groter en zwaarder dan zijn voorganger (f/1.4D). Maar nog steeds erg licht vergeleken met een zoomobjectief. Dit objectief ligt lekker in mijn hand en voelt degelijk aan. Het is zoals we van Nikon's prime objectieven gewend zijn.

Kwaliteit
Als bruidsfotograaf wil ik graag een groothoekobjectief gebruiken om wat dichterbij de acties en emoties te komen. Ik wil soms een verhaal vertellen door zoveel mogelijk van een ruimte te laten zien en vaak zijn de ruimtes niet heel groot. In dat geval is een 28mm de 'sweet spot'. Ook voor landschap- en stadsfotografie is dit objectief geschikt, alhoewel 24mm mij ook interessant lijkt hiervoor. De 28mm f/1.4 toont verbluffend scherpe beelden van rand tot rand. Er is zeer weinig vervorming of aberratie zichtbaar. Wel zie ik vignettering, wat soms mooi kan zijn.

ISO 125, 28mm, f/4.5, 1/1250

Bij groothoeklenzen denk ik niet meteen aan portretfotografie. Maar door de mooie bokeh, prachtig vervaagde achtergronden en minimale scherptediepte, kan ik het objectief ook voor portretten gebruiken. Dit objectief presteert uitstekend in verschillende omgevingen en lichtomstandigheden.

In praktijk
Ik heb een aantal groepsfoto's kunnen maken met dit objectief. We stonden op een balkon met weinig ruimte. De groep bestond uit 13 man en met een afstand van 1,5 meter paste iedereen in mijn compositie, zonder veel vertekening. Met f/6.3 is iedereen scherp, afgezien van een persoon die net een kleine stap voor iedereen stond. De snelle autofocus stelt in deze situatie niet teleur. Wat mooi is, is de scherpte van de foto's.

ISO 100, 28mm, f/6.3, 1/2000

Conclusie
Dit objectief levert uitstekend werk bij bruiloften, portretten en het fotograferen bij weinig licht. Het snel scherpstellen is in situaties zoals een bruiloft een vereiste. Er is enige vertekening zichtbaar op de foto's, maar die is minimaal. Wat mij ook overtuigt van de kwaliteit van dit objectief is de scherpte. Ik geloof dat deze 28mm f/1.4 veel fotografen uit verschillende genres blij kan maken.

ISO 125, 24-70mm, 24mm, f/4.0, 1/1000

Wil je lezen welke feedback Sannaz en de andere deelnemers op hun foto's hebben gekregen van trouwfotografe Isabelle Hattink? Klik dan hier!

Over Sannaz Moghaddam

Sannaz was altijd diegene die met elke gelegenheid een camera meenam. In 2009 kocht ze haar eerste spiegelreflexcamera en sindsdien is zij dagelijks bezig met fotografie. Sinds begin 2018 heeft ze besloten om met haar kantoorbaan als IT'er te stoppen en fulltime te gaan fotograferen. Haar interesse ligt vooral bij het fotograferen van mensen. En dan met name hun karakters en emoties.

Wil je meer werk zien van Sannaz? Neem dan een kijkje op haar Zoom.nl profiel.
Nog niet uitgekeken? Dan kun je ook nog terecht op haar website.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn