Upload jouw foto's
Nikon objectieven getest tijdens bruiloft  © Ilona Veldhoven

23 oktober 2018, 09:02

Op een mooie nazomerdag kregen vijf getalenteerde Zoomers de kans om een echte bruiloft te fotograferen. Zij werden hierbij gecoacht door gerenommeerd trouwfotografe Isabelle Hattink en mochten een aantal Nikon objectieven testen die erg geschikt zijn voor trouwreportages. Hieronder deelt Ilona haar ervaringen en foto's van deze dag.


Lees hier wat dit betekent.

De objectieven die Ilona getest heeft:
AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR
AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Workshop

Super enthousiast was ik toen ik gebeld werd door Zoom.nl dat ik geselecteerd was als een van de vijf fotografen die de workshop trouwfotografie mocht volgen tijdens een echte bruiloft in samenwerking met Nikon. Met Isabelle Hattink als coach, een van de beste trouwfotografen van Nederland!Isabelle Hattink heeft mij deze dag geleerd om niet alleen naar de actie te kijken, maar naar de emotie want die is interessant. De tijd nemen en rust vinden om een moment uit te fotograferen zodat je het beste plaatje naar boven haalt. Je moet niet bang zijn om daardoor een ander moment te missen. Je kan niet overal tegelijk zijn, maar als je dan ergens bent pak dan je rust om de beste foto te maken. De dag zat vol emotie en liefde voor familie en vrienden die we met een journalistieke aanpak hebben vastgelegd met de verschillende objectieven van Nikon die we mochten testen.

AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

De dag is voor de fotografen opgedeeld in een aantal gebeurtenissen zodat niet alle fotografen tegelijk fotograferen. Zo heeft het bruidspaar niet het gevoel omringd te worden door paparazzi. Samen met twee andere spontane en talentvolle fotografen mag ik als eerste de voorbereidingen van de bruid fotograferen. Hiervoor kies ik het 35mm objectief. Daar heb ik veel goede verhalen over gelezen van andere trouwfotografen, maar zelf heb ik er nog niet eerder mee gefotografeerd. Dit objectief is super fijn om mee te nemen want hij voelt prettig aan, is licht van gewicht en klein van formaat. Ik ben erg benieuwd naar de bokeh en hoe de lichtsterkte uitpakt bij dit objectief met een vast brandpunt.

Technisch
Dit 35mm objectief biedt de mogelijkheid om automatisch of handmatig scherp te stellen. Zelf gebruik ik vrijwel altijd automatische focus dus stel ik het objectief vandaag ook zo in. Ik merk dat de focus snel en stil is in combinatie met mijn Nikon D750. Ook bij weinig licht verloopt het scherpstellen zeer prettig, dankzij de hoge lichtsterkte van het objectief. De woonkamer waar wij de voorbereidingen van de bruid fotograferen is vrij donker. Het is fijn om dan met een objectief te werken die dit aankan zoals de 35mm f/1.4. Het objectief vertoont weinig vervorming en nagenoeg geen vignettering.

Ervaring
Dit 35mm objectief is zeker een toevoeging voor het fotograferen van bruiloften. Het is even wennen als je een zoomobjectief gewend bent om dan met een objectief te werken met een vast brandpunt, maar ik ben heel blij met de lichtsterkte en de bokeh. Je wordt door dit objectief meer in beweging gebracht waardoor je ook meer connectie maakt met de mensen die je fotografeert. Dankzij de universele beeldhoek en korte scherpstelafstand is dit objectief geschikt voor een breed scala van onderwerpen zoals bruiloften, landschappen, portretten en close-ups met veel creatieve mogelijkheden.AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Tijdens de receptie mag ik opnieuw foto's maken en kies ik voor de 24-70mm. Hij is wel wat zwaarder dan de 35mm, maar ik kan weer zoomen! Het objectief voelt heel degelijk aan. Wat mij gelijk opvalt is dat de zonnekap op een andere manier op het objectief zit vastgeklikt, waardoor hij er niet snel af zal vallen. Ook de ruimte waar de receptie gegeven wordt is wat donker met een paar lastige lichtvlakken. Als het goed is zou dit met de lichtsterkte van dit objectief ook geen probleem moeten zijn.

Technisch
Ook bij dit objectief kies ik voor autofocus. Deze is snel, zeker voor een zoom, maar niet uitzonderlijk in vergelijking met een vast brandpunt objectief zoals de 35mm. Het objectief kan de vrij donkere ruimte inderdaad met gemak aan door de hoge lichtsterkte. Ik heb zowel de extreme hoeken getest als de zoom en het objectief vertoont geen grote lensfouten. Helemaal vertekeningsvrij is deze niet, maar dit is voor een zoomobjectief eigenlijk normaal en eenvoudig te corrigeren in de nabewerking.

Ervaring
Deze Nikon 24-70mm is vooral bedoeld voor fotografen die niet van objectief willen wisselen tijdens het fotograferen. Het objectief heeft zeer goede optische eigenschappen, een snelle autofocus, uitstekende beeldstabilisatie en hoge lichtsterkte. Dit is een objectief die je echt overal mee naartoe kunt nemen.

Conclusie
Ik vond het super fijn dat we verschillende objectieven hebben getest tijdens de workshop. Hoe veel en goed er ook over een objectief geschreven wordt, jij moet er uiteindelijk foto's mee maken. Mijn favoriet van de dag is toch wel het 24-70mm zoomobjectief, maar ik zou wel graag de 35mm erbij willen hebben. Zeker voor mooie detailfoto's!
Ik heb deze dag veel geleerd wat ik weer mee kan nemen in mijn stijl van fotografie.

Wil je lezen welke feedback Ilona en de andere deelnemers op hun foto's hebben gekregen van trouwfotografe Isabelle Hattink? Klik dan hier!

Over Ilona Veldhoven

Ilona is gek op het achtervolgen van mooi licht, avonturen beleven en verhalen maken met haar camera. Liefde vastleggen, puur en ongedwongen als een herinnering voor morgen. Zij is gek op reizen en sleept haar 'soul mate' en camera overal mee naartoe. Zij is een dromer die altijd denkt aan het volgende avontuur en blij wordt van een mooie herinnering. Familie en vrienden zorgen voor een heleboel geluksmomentjes in haar leven; het liefst in combinatie met een zomerse avond, lekker eten, dansen en wijn. Haar liefde voor ondernemen en fotograferen hebben haar gebracht waar zij nu is en wie weet waar dit haar nog meer heen brengt.

Wil je meer foto's zien van Ilona? Neem dan een kijkje op haar Zoom.nl profiel.
Nog niet uitgekeken? Dan kun je ook nog terecht op haar website.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn