5 fotolocaties om zeevonk te fotograferen

6 juni 2021 08:26
redactiezoomnl

Zeevonk, het is een prachtig natuurlijk verschijnsel dat menig fotograaf ooit eens vast hoopt te leggen. Om je daar een beetje bij te helpen geven we je in dit artikel wat fotolocaties om zeevonk te fotograferen, een aantal tips om het te spotten en wat tips om het vast te leggen.

Zeevonk is een bolvormig, eencellig organisme. Dit organisme geeft licht als het heftig wordt bewogen, dankzij een chemische reactie die ontstaat door de beweging. Het oplichten van de cellen is bedoeld om vijanden af te schrikken. Wanneer je zeevonk kunt zien en hoe je het fotografeert, lees je hieronder. Meer informatie over de zeevonk zelf, lees je op deze website.

Let op de stroming

Voordat we beginnen met het geven van tips, willen we je eerst even waarschuwen. Hoewel de zee erg rustig kan lijken, is er op sommige dagen sprake van een sterke onderstroming. Deze stroming kan erg onverwacht en ook erg gevaarlijk zijn. Let dus altijd goed op en ga het liefst niet verder dan je knieën het water in.

Het weer is belangrijk

Bij het spotten van zeevonk, is het weer de belangrijkste factor. Bij onstuimig weer zakt de zeevonk namelijk dieper onder water, waardoor het oplichten niet meer te zien is. Een relatief rustige zee is dus erg belangrijk.

Verder is warm weer belangrijk. De temperatuur ligt komende week regelmatig boven de 20 graden. Samen met een rustige zee zorgt dit ervoor dat de zeevonk richting de kust verplaatst, waardoor de kans dus groot is dat je het kunt zien. Wetenschappers weten niet precies waar het door komt, maar bij de zoetwater afwatering bij Katwijk aan Zee wordt vaak zeevonk gezien. De kans is groot dat dit komt omdat er veel voedingsstoffen door die afwatering worden aangevoerd.

Ook de maan is belangrijk als je zeevonk wilt gaan spotten. Een nacht of avond met weinig maanlicht is het beste. Momenteel wordt de maan weer langzaam kleiner en komende week zullen er wat meer wolken aan de hemel staan. Een goede kans op zeevonk dus.

Foto: fred-stevenson

Je moet er naar op zoek

Je kunt dus, aan de hand van weersvoorspellingen, enigszins achterhalen of het een goede avond is om zeevonk te spotten of niet. Toch geeft dat geen volledige zekerheid voor het zien van zeevonk. Dit is namelijk niet te voorspellen. Het is dus belangrijk dat je simpelweg gewoon op zoek gaat. Ook moet je geduld hebben. Waar om 11 uur ‘s avonds misschien nog niets te zien is in de zee, kan het om 1 uur ‘s nachts opeens blauw zien van de zeevonk. Een handige manier om in de gaten te houden waar de zeevonk is opgedoken is op de Facebook pagina Zeevonk Alert. Lukt het op de ene locatie niet? Ga dan naar een andere locatie, door af en toe te verplaatsen heb je de meeste kans op succes.

Foto: fdmafotografie

Fotolocaties voor zeevonk

Het is dus niet te voorspellen waar de zeevonk zal opduiken. Eén ding is in ieder geval wel zeker en dat is dat de zeevonk in de Noordzee te zien is. De afgelopen dagen werd zeevonk op een aantal locaties veel waargenomen. Deze fotolocaties schrijven we hieronder even voor je uit en brengen we naderhand even voor je in kaart. Natuurlijk zijn er nog veel meer locaties waar je kans hebt om zeevonk te spotten, denk bijvoorbeeld aan Scheveningen. Op vrijwel ieder strand aan de Noordzee loop je de kans dit natuurverschijnsel te zien!

1. Katwijk aan Zee

We schreven het hierboven al even, bij Katwijk aan Zee wordt regelmatig zeevonk gespot. Het is dan ook zeker de moeite om je zoektocht hier te beginnen. Het strand is centraal gelegen en goed bereikbaar, waardoor je er ook ‘s avonds gemakkelijk kunt komen.

Foto: in2picturesnature

2. 's Gravenzande

Op zo’n 10 minuten fietsen van ‘s Gravenzande vind je het strand van ‘s Gravenzande. Het is een breed, lang strand waar de afgelopen dagen behoorlijk wat zeevonk werd gespot. Zeker de moeite waard om eens te gaan kijken dus!

3. Palendorp Petten

Palendorp Petten is ook overdag al een enorm populaire locatie voor fotografen. De zee die tussen de palen doorstroomt geeft een prachtig, rustgevend beeld. Ook ‘s avonds en ‘s nachts kan deze locatie geweldig zijn om te fotograferen als er zeevonk in het water zit. De blauwe gloed geeft iets magisch aan de locatie.

zeevonk
Foto: TvtVeer

4. Terschelling

Ook op de Waddeneilanden heb je natuurlijk de kans om zeevonk te zien. Een paar weken geleden was de kans om het noorderlicht in Nederland te zien ook erg groot en toen was er de kans om twee prachtige natuurverschijnselen samen vast te leggen. Heel bijzonder!

5. Zandvoort

Ook bij het strand van Zandvoort is de afgelopen dagen zeevonk gespot. Vanuit Amsterdam sta je binnen een half uur op het strand, dat jaarlijks enorm veel mensen trekt. Je kunt hier ook vaak heerlijk surfen, en wanneer de zeevonk actief is, is het er ook ‘s nachts prachtig.

Foto: Erik1234 - ISO 3200 · ƒ/5 · 4/5s · 29mm

De locaties voor zeevonk op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar bovenstaande locaties te vinden zijn, hebben we alle fotolocaties ook nog even voor je in kaart gebracht!

Tips om zeevonk te fotograferen

Zeevonk geeft een zacht, blauwachtig licht als het beweegt. Om ervoor te zorgen dat je de zeevonk ook echt vast kunt leggen, kun je niet zomaar een foto maken, daar komen wat instellingen en technieken bij kijken. Hieronder geven we je een aantal tips voor het fotograferen van zeevonk. Wil je meer lezen over fotograferen in het donker? In dit artikel geven we je 7 tips voor het fotograferen bij weinig licht.

Neem een statief mee

Het blauwe licht van zeevonk is niet enorm sterk, we werken daarom met lange sluitertijden (daarover hieronder meer). Om dan onscherpte te voorkomen, is een statief een must. Het liefst heb je ook een afstandsbediening of knop waarmee je de camera niet aan hoeft te raken om af te drukken. Zo vermijd je alle bewegingsonscherpte. 

Foto: Corne102

Kies voor een lichtsterke lens

Als je in het donker gaat fotograferen, is een lichtsterke lens erg belangrijk. Het liefst gebruik je een lens met een vast diafragma van f2.8, of zelfs f1.4. Zo vangt je camera zo veel mogelijk licht en kun je ervoor zorgen dat je beeldkwaliteit optimaal blijft bij deze donkere omstandigheden.

Foto: RemonvanderZwaag

Instellingen

We hebben het al over een aantal instellingen gehad. In zulke donkere omstandigheden, kan het instellen van je camera best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je kiest voor een lange sluitertijd. Dat is ook waarom je je statief bij hebt. Waarschijnlijk kun je toe met een sluitertijd van 2 tot 5 seconden, maar als er weinig zeevonk is, heb je misschien wat meer nodig. Je diafragma zet je zo ver mogelijk open, dat zorgt ervoor dat je zo veel mogelijk licht vangt.

Wat betreft je iso, is het belangrijk dat je daar even wat mee uitprobeert. Afhankelijk van de hoeveelheid zeevonk en het verdere omgevingslicht zul je je iso wat hoger moeten zetten. Met iso 100 kom je vaak niet toe, dat is niet erg, je camera is erop gebouwd om ook in donkere omstandigheden mooie foto’s te maken. Het is daarom belangrijk dat je de grenzen van je camera kent en dat je weet bij welk iso getal te veel ruis in de foto verschijnt. Probeer je iso in ieder geval altijd zo laag mogelijk te houden, daarmee voorkom je ruis in de foto.

Foto: Corne102

Scherpstellen met een zaklamp

Wat ook problemen kan opleveren bij het fotograferen in het donker, is het scherpstellen. Je kunt het beste handmatig scherpstellen op een stilstaand onderwerp en daarna de foto maken. Als het je niet lukt om op een goed punt scherp te stellen, is het verstandig om met een zaklampje even bij te lichten, zodat je camera wat meer houvast heeft. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen!

Foto: inabert - ISO 1600 · ƒ/2.8 · 20s · 31mm

Niet flitsen en in RAW fotograferen

Soms kan het gebruik van een flitser het gebrek aan licht oplossen. In het geval van het fotograferen van zeevonk kun je dit echter beter niet doen. Je moet het een beetje vergelijken met het noorderlicht. Het gebruik van een flitser, zal het licht van de zeevonk juist wegnemen. Daarbij zal het licht van de flitser weerkaatsen op de zee.

Het wordt vaak gezegd, maar als je zeevonk gaat fotograferen is het slim om in RAW te fotograferen. Dit zorgt er namelijk voor dat je al het licht en kleur dat je hebt opgevangen goed naar boven kunt halen in de nabewerking. Wil je alles leren over fotograferen in RAW? Wij maakten de Zoom Academy cursus Fotograferen in RAW.

Foto: jolandaout - ISO 400 · ƒ/8 · 182s · 28mm

Bekijk de video!

Heb je toch nog wat meer uitleg nodig over fotograferen in het donker, of vind je het prettig om de theorie via een video uitgelegd te krijgen? In de video hieronder leggen we je kort uit hoe je het beste in het donker fotografeert.

Inspiratie nodig?

Het is tijd om op pad te gaan. Ben je van plan om vanavond zeevonk te gaan fotograferen, maar heb je nog wat inspiratie nodig voordat je op pad gaat? In de galerij Zeevonk verzamelden we de mooiste foto’s van zeevonk. Klik op onderstaande foto om naar de galerij te gaan.

Klik op de foto om naar de galerij te gaan