5 tips om de Melkweg te fotograferen

23 juli 2024 08:51
23 juli 2024 08:51
Tess Mutsters

Het is dé periode voor het fotograferen van de Melkweg. Bij het fotograferen van de Melkweg komt best wat kijken, het is dan ook belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. In dit artikel geven we je vijf handige tips voor het fotograferen van de Melkweg. Zo heb je in ieder geval een goede basis om mee aan de slag te gaan!

Foto: Stephanvtz - ISO 3200 · ƒ/2.8 · 270s · 14mm

Eind juli en heel augustus en september zijn perfecte maanden om de Melkweg te fotograferen. Dat kan wel behoorlijk een uitdaging zijn. Wil je meer leren over het fotograferen van de nachtelijke hemel? Volg dan de Zoom Academy cursus Sterrenfotografie! Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Zomer.

1. De juiste locatie

De juiste locatie voor het fotograferen van de Melkweg is enorm belangrijk. Natuurlijk kun je midden in een grote stad een poging wagen, maar de kans dat je dan iets te zien krijgt is niet zo groot. In steden is simpelweg te veel lichtvervuiling. Door heel Nederland is de hoeveelheid lichtvervuiling erg groot, daarom is het niet gemakkelijk om in Nederland de Melkweg mooi te fotograferen. Toch zijn er een aantal fotolocaties waar het nog wel goed kan. Verder is het overigens ook belangrijk dat je goed op het weer let. Bij veel bewolking kun je de Melkweg natuurlijk ook niet zien.

2. Gebruik een statief

Ga je de Melkweg fotograferen, dan is een statief natuurlijk onmisbaar. Een statief zorgt er niet alleen voor dat je rustig je compositie kunt samenstellen. Het gebruik van een statief is vooral erg belangrijk om met lange sluitertijden te kunnen werken. Zo kun je namelijk bewegingsonscherpte voorkomen. 

Watch on YouTube

3. Scherpstellen op de Melkweg

Ook scherpstellen kan een flinke uitdaging zijn. De autofocus van je camera werkt in deze donkere omstandigheden niet. Je moet dus waarschijnlijk handmatig scherpstellen. Sommige objectieven hebben een stand oneindig. Je kunt je objectief ongeveer op deze stand zetten om scherp te stellen op de sterren. Vertrouw hier niet blind op, want meestal geeft deze stand niet de perfecte scherpte. Verder kun je inzoomen op je LCD scherm op de helderste ster. Als je deze groot in beeld hebt, kun je hierop scherpstellen en vervolgens de foto maken.

4. De juiste instellingen

Fotografeer sowieso in RAW. Zo kun je later de sterren en kleuren in je beeld nog wat ophalen. Verder zijn je instellingen natuurlijk afhankelijk van de situatie. Toch kunnen we er wel een aantal dingen over zeggen. Kies voor een zo groot mogelijk diafragma. Zo kan je camera namelijk zo veel mogelijk licht vangen. Verder zet je je sluitertijd waarschijnlijk zo lang mogelijk. Hoe lang dit precies is hangt af van, onder andere, je objectief en je brandpuntsafstand. Als je sluitertijd te lang is krijg je namelijk te maken met bewegingsonscherpte door de draaiing van de aarde. Je ISO kun je het beste als laatste instellen, afhankelijk van de rest van je instellingen.

5. De Melkweg vinden

Als laatste is het ook handig dat je de Melkweg kunt vinden. Op erg mooie en donkere nachten zul je hem misschien met het blote oog kunnen spotten. Is dat niet het geval, dan kun je een app gebruiken om je in de juiste richting te wijzen. Apps zoals Planets of PhotoPills kunnen je hier goed bij helpen.

-eMhqPIXeSQGJCZ81E3jvcw

© Esther Groot