5 praktische tips voor de mooiste paddenstoelfoto's

20 september 2022 10:08
redactiezoomnl

Paddenstoelen zijn onlosmakelijk verbonden met bos én met de herfst. Paddenstoelen leven immers van de afbraak van dood materiaal, en met al die afgevallen bladeren is er tijdens de herfst materiaal genoeg.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Bosfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het maken van de beste bosfoto’s en nog veel meer.

Hoewel paddenstoelen niet het favoriete onderwerp van elke fotograaf zijn, kunnen ze met hun fascinerende vormen en kleuren toch prachtige beelden opleveren. Hier lees je vijf praktische tips.

Fotografeer de paddenstoel vanaf een laag standpunt.

Monique van Genderen (in2picturesnature)
Canon 5D III · ISO 400 · F 5,6 · 1/2000 SEC · 400 MM

Tip 1 - Het juiste onderwerp

Niet alle paddenstoelen leveren mooie plaatjes op. Ga dus op zoek naar een fotogeniek exemplaar dat gemakkelijk te benaderen is. Een paddenstoel die laag bij de grond staat, verborgen tussen de wortels van een boom, is moeilijk goed in beeld te brengen. Een exemplaar dat wat hoger staat op een boomstronk of een dode tak is toegankelijker, en dus gemakkelijker vanuit verschillende posities te fotograferen. Bovendien heb je zo minder snel last van storende elementen in de achtergrond en kun je het beeld rustiger houden.

Kies het juiste onderwerp en houd de achtergrond rustig. Niet elke paddenstoel laat zich even mooi in beeld brengen.

Cemal Kazankaya (cemalkazankaya)
Nikon D500 · ISO 200 · F 5 · 1/250 SEC · 105 MM

Tip 2 - Kleurrijke voor- of achtergrond

Om het onderwerp volledig tot z’n recht te laten komen, kun je het beste op zoek gaan naar een kleurrijke voor- en/of achtergrond. Een opname van een paddenstoel spreekt immers het meest aan als die foto ook de prachtige herfstkleuren in beeld brengt. Lukt het niet meteen om die kleuren terug te vinden in de gekozen setting? Plaats dan zelf enkele gekleurde herfstblaadjes voor en achter de paddenstoel om je eigen herfstscène te creëren.

Tip 3 - Lage diafragmawaarde

De diafragmawaarde en de bijbehorende scherptediepte zijn belangrijk om een mooie bokeh te verkrijgen. Daaronder wordt de weergave van onscherpe beeldpartijen verstaan, met name van lichtvlekken buiten het scherptevlak. Hoewel je doorgaans veel scherptediepte wilt om het onderwerp volledig scherp in beeld te brengen, werk je bij macrofotografie met een beperkte scherptediepte (een grote diafragmaopening en dus een lage diafragmawaarde, bijvoorbeeld F 2,8) om een fraaie bokeh te realiseren. Voor- en achtergrond blijven op die manier mooi zacht, zodat het onderwerp alle aandacht krijgt. Bovendien ontstaan vaak interessante kleurvlakken en sfeervolle lichtcirkels in de achtergrond.

Tip 4 - Experimenteer met (tegen)licht

Sommige paddenstoelen laat zich ook goed fotograferen in tegenlicht. De vaak gefotografeerde porseleinzwam – die je meestal vindt op dode beukentakken of beukenstammen – is hiervoor een dankbaar onderwerp. Deze slijmerige paddenstoel is half doorzichtig en licht mooi op wanneer de zon door z’n hoed schijnt. Is er weinig natuurlijk licht aanwezig? Gebruik dan een klein ledlampje voor een vergelijkbaar effect.

Tip 5 - Gebruik de groothoek

Ook met een groothoeklens bereik je leuke effecten bij het fotograferen van paddenstoelen. Plaats je camera op de grond, dicht bij het onderwerp, en toon de paddenstoel wat meer in z’n natuurlijke leefomgeving. Een camera met kantelbaar scherm is hierbij extra handig. Gebruik de live-view-functie om de compositie en scherpte te bepalen.

Gebruik je creativiteit, zoals hier een pittenzak is gebruikt om de camera laag op de grond neer te zetten.

Carolien Gruijs (kantjesmilou)
Sony A77 II · ISO 320 · F 2,8 · 1/200 SEC · 90 MM

Nabewerking

Een macrofoto heeft meestal weinig nabewerking nodig. In tegenstelling tot landschapsfoto’s zijn er immers geen imposante wolkenluchten die geaccentueerd kunnen worden of extreme (licht)contrasten die je in balans moet brengen. Naast de standaardbewerkingen die je bij elke raw-opname doet, zoals het optimaliseren van kleur en contrast, kun je ook de kleurtinten individueel accentueren. Maak hiervoor gebruik van het eerdergenoemde HSL-paneel in Lightroom of Photoshop’s Camera Raw, waarbij je de Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie (helderheid) van elke individuele kleur kunt aanpassen. Zo kun je ervoor kiezen om bepaalde kleuren extra aan te zetten. Ook experimenteren met de witbalans (WB in Lightroom) loont de moeite. Zo kun je bijvoorbeeld een veel koelere witbalans instellen om de duistere sfeer van het bos extra te benadrukken.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Bosfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de vier seizoenen in het bos
  • Het dynamisch bereik kennen van je camera
  • De beste locaties voor de mooiste bossen
  • Alle mooie details die in het bos te vinden zijn

Bekijk hier de volledige Cursus Bosfotografie.