6 fotolocaties aan het Markermeer

21 juli 2021 13:22
TessMutsters

Het Markermeer is een prachtig meer dat grenst aan het IJsselmeer. Jaarlijks trekt het enorm veel mensen die er komen varen en recreëren, maar ook voor fotografen is het een populaire locatie. Aan en bij het Markermeer kun je namelijk enorm veel prachtige fotolocaties vinden.

In het artikel hieronder geven we je een aantal fotolocaties aan het Markermeer. We vertellen je wat over deze locaties en brengen ze voor je in kaart. Helemaal onderaan het artikel geven we je nog een paar tips voor het fotograferen van water. Ga je dus binnenkort een eindje varen, of ben je in de buurt van het Markermeer? Dan is het zeker de moeite om onderstaande locaties te bezoeken!

Over het Markermeer

Het Markermeer is vernoemd naar Marken, een voormalig eiland van het meer. Oorspronkelijk maakte het meer uit van de Zuiderzee. Later werd de Afsluitdijk aangelegd, waardoor het IJsselmeer ontstond. Vervolgens werd de Houtribdijk aangelegd. Hierdoor werd het Markermeer gescheiden van het IJsselmeer. Men was eerst van plan om het Markermeer in te polderen, maar dat zou grote ecologische gevolgen gehad hebben en daarom bestaat het meer nog steeds. Het meer is ongeveer 700 vierkante kilometer groot en langs de kust zijn tal van leuke dorpjes en stadjes te vinden. Het meer huisvest ook een groot aantal vogelsoorten.

1. Marken

De locatie waar het Markermeer naar vernoemd is, moet natuurlijk genoemd worden in een lijst als deze. Misschien wel een van de bekendste vuurtorens van Nederland staat in Marken, deze wordt het Paard van Marken genoemd. De vuurtoren staat op een stuk land dat in een prachtige lijn naar de toren loopt, waardoor dit stuk land vaak als lijn richting de toren wordt gebruikt in een foto. Aan de Rozewerf in Marken vind je nog een ander, prachtig foto onderwerp. Hier kun je namelijk de ijsbrekers van Marken vinden en ook deze zijn prachtig om vast te leggen.

Foto: richard33 - ISO 100 · ƒ/10 · 15s · 16mm

2. Marker Wadden

De Marker Wadden is de naam voor een cluster van vijf nieuwe eilanden die aan het randje van het Markermeer zijn aangelegd. Deze eilanden zijn onbewoond, al kun je er wel een nachtje slapen. De eilanden zijn aangelegd als natuurgebied, dat het Markermeer moet zuiveren. Het gebied wordt vaak omschreven als de wadden in het klein en dat is helemaal niet zo gek. Er is misschien geen sprake van eb en vloed, maar het is wel een schitterend natuurgebied dat nu al bezocht wordt door een enorm groot aantal vogelsoorten.

Foto: FrankNeefjes - ISO 50 · ƒ/8 · 1/200s · 17mm

3. Hoorn

Hoorn is een geweldig leuk havenstadje aan het Markermeer. Het stadje staat nog bomvol oude havenhuisjes. Deze huisjes geven het stadje, met hun prachtige, oude architectuur, een fijne, gezellige sfeer en het is dan ook een genot om alleen al door het centrum van het stadje te wandelen. De huisjes zijn dus zeker de moeite waard om vast te leggen, maar ook de vuurtoren van Hoorn is erg leuk om te fotograferen. Dit is niet de standaard vuurtoren die je gewend bent, maar één met een meer open architectuur. Juist dat maakt hem erg leuk om vast te leggen.

Foto: Arnoud78 - ISO 100 · ƒ/16 · 1/5s · 10mm

4. Lelystad

Lelystad is natuurlijk een prachtige, relatief nieuwe stad. De stad ligt gedeeltelijk langs het Markermeer, maar ook gedeeltelijk langs het IJsselmeer. Naast de mooie, moderne architectuur die hier vast te leggen is, het kunstwerk ‘Exposure’ van Antony Gormley ook zeker een aanrader om vast te leggen. Het stalen, open kunstwerk vormt een mooi contrast met de schitterende, natuurlijke omgeving. 

Foto: keers4 - ISO 2000 · ƒ/5.6 · 15s · 17mm

5. Monnickendam

Monnickendam is als Volendam, maar dan wat minder druk. Het is een prachtig, oud havenstadje dat net als Hoorn erg gezellig aandoet. Toch heeft Monnickendam een compleet andere sfeer dan Hoorn. Ook in dit stadje zijn een aantal mooie bezienswaardigheden te vinden. Naast de mooie huisjes, is de houten ophaalbrug in de haven een mooi onderwerp om vast te leggen. 

Foto: leanderfrancis - ISO 100 · ƒ/7.1 · 21mm

6. Vissersnetten

Op verschillende locaties in het Markermeer kun je vissersnetten vinden. Deze worden uitgezet door beroepsvissers en staan niet altijd op dezelfde plek. Dit is dan ook een onderwerp dat je niet op het kaartje hieronder tegen zult komen. Bij het zoeken naar de visnetten is het een kwestie van een beetje geluk hebben. Je kunt natuurlijk ook een hoop rondvragen. Op de Visserijkaart van provincie Flevoland kun je zien waar vissen is toegestaan, op de verboden plekken hoef je dan in ieder geval niet te zoeken.

Foto: xsgraphicdesign - ISO 100 · ƒ/7.1 · 30s · 25mm

De fotolocaties aan het Markermeer op de kaart

Benieuwd waar je alle bovenstaande fotolocaties kunt vinden? Wij hebben ze hieronder voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de details te bekijken.

Tips voor het fotograferen van water

Als je locaties aan het Markermeer gaat bezoeken, krijg je automatisch te maken met water. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij daarom drie tips voor je opgesteld voor het fotograferen van water. Op zoek naar meer tips? Lees dan: Tien tips voor het fotograferen van water.

Een lange sluitertijd

Als je water gaat fotograferen, is de kans groot dat je op zoek bent naar dat prachtige, zachte aanzicht waarbij het lijkt alsof het water van zijde is. Dat effect krijg je wanneer je bewegend water fotografeert met een lange sluitertijd. Een beeld met dergelijk water geeft je foto een rustieke, ontspannende sfeer.

Lees ook: In 7 stappen een foto met lange sluitertijd

Foto: Fotografiecor - ISO 50 · 30s

Kies een polarisatiefilter

Water kan behoorlijk spiegelen en wanneer je dat wilt voorkomen is er slechts één manier om dat goed op te lossen: het gebruiken van een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter laat het licht van maar één kant binnen, waardoor het licht dat vanuit andere hoeken aankomt, niet op je beeld verschijnt. Zo kun je dus spiegeling uit je beeld blokken. 

Foto: wendy1985 - ISO 100 · ƒ/14 · 13s · 18mm

Weerspiegelingen

Weerspiegelingen kunnen natuurlijk ook juist heel erg leuk zijn in een foto. Zo kun je bijvoorbeeld je boot, of een rij huisjes goed terug laten komen in je foto. Een weerspiegeling kan op die manier voor een extra speciaal effect in je foto zorgen. 

Foto: marcojongsma

Bekijk de video!

Wil je meer leren over het fotograferen met een polarisatiefilter? Bekijk dan onderstaande video! Landschapsfotograaf Harmen Piekema laat hier het polarisatiefilter aan je zien en leert je ermee werken.

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort naar het Markermeer, maar heb je nog wat inspiratie nodig? Wij maakten een galerij met de mooiste foto’s van het Markermeer. Bekijk de galerij door op de titel te klikken, of op de foto hieronder.

Klik op de foto om naar de galerij te gaan