6 tips voor nachtfotografie in de stad

14 december 2023 12:47
TessMutsters

Als het donker wordt, gaan de meeste fotografen naar binnen. Om goed te fotograferen heb je immers licht nodig. Op sommige plekken, zoals bijvoorbeeld in de stad, begint het dan echter pas echt interessant te worden. Verlichte gebouwen, langsrazende auto’s met verlichting aan en, in deze tijd van het jaar, kerstverlichting die aan gaat. Genoeg reden dus om ook in het donker eens op pad te gaan en aan de slag te gaan met nachtfotografie.

De kortste dag van het jaar nadert en daarmee ook de winter. Dit is dé perfecte periode voor nachtfotografie in de stad. Overal hangt kerstverlichting en om in het donker te fotograferen hoef je, door de korte dagen, niet belachelijk laat op pad te gaan. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de herfst!

De juiste locatie voor nachtfotografie

Je kunt eigenlijk vrijwel overal aan de slag gaan met nachtfotografie, maar om een echt stedelijk beeld te krijgen, is een grotere stad wel wat geschikter. Hier zijn simpelweg veel meer lichten te vinden. Er rijden meer auto’s, er staan meer, hogere en vaak ook interessantere gebouwen, er is meer leven op straat en er hangt meer kerstverlichting. 

nachtfotografie
Foto: Twentefotograaf - ISO 400 · ƒ/5.6 · 1/8s · 28mm

Wat te fotograferen in het donker?

Je kunt van alles fotograferen als je aan de slag gaat met nachtfotografie in de stad. Denk bijvoorbeeld aan een mooie skyline, het liefst aan het water. Verlichte gebouwen, waarvan de lampjes ook nog eens tegen het water weerkaatsen, staan prachtig op beeld. Ook kun je aan de slag met het fotograferen van lichtstrepen, door met een lange sluitertijd passerende auto’s te fotograferen. Denk verder aan straatfotografie of architectuurfotografie.

nachtfotografie
Foto: ChrisRijnbeek - ISO 500 · ƒ/4 · 2s · 21mm

De beste instellingen voor nachtfotografie

Nachtfotografie in de stad is niet de makkelijkste opgave als je aan instellingen denkt. Zoals we eerder immers al schreven, je hebt licht nodig voor fotografie. Natuurlijk kun je flitsen, maar dat geeft niet altijd het gewenste effect. Daarom is een statief vaak onmisbaar bij nachtfotografie. Zo kun je met een langere sluitertijd werken, zonder dat je te maken krijgt met bewegingsonscherpte.

Verder zijn je instellingen behoorlijk afhankelijk van wat je wilt bereiken met je foto. Als je zo veel mogelijk licht wilt vangen, kun je je diafragma zo ver mogelijk open draaien. Het kan echter ook mooi zijn om je diafragma wat verder dicht te schroeven, waardoor de lichtbronnen een stervorm krijgen. Je iso pas je verder aan op de rest van je instellingen, deze probeer je natuurlijk zo laag mogelijk te houden.

Tekst gaat verder na de video.

Witbalans

Het vinden van de juiste witbalans is lastig, zéker in het geval van nachtfotografie. Gebruik je de automatische witbalans, dan wordt de foto al snel te warm. Dat zorgt voor nogal een viezige aanblik van je foto. Het kan dan ook even puzzelen zijn wat de beste instelling voor je witbalans is. Het is dan ook altijd slim om te fotograferen in RAW. Fotografeer je in RAW dan behoud je veel meer details in je foto’s. Je kunt je foto zo veel beter bewerken én je kunt de witbalans naderhand nog volledig aanpassen.

nachtfotografie
Foto: marielledevalk - ISO 3200 · ƒ/8 · 2 1/2s · 31mm

Scherpstellen

In het donker is scherpstellen een flinke uitdaging. De meeste camera’s lukt het niet om automatisch scherp te stellen in het donker, ze hebben voldoende licht nodig om de juiste focus te vinden. Dat betekent dat je aan de slag moet met handmatig scherpstellen. De beste manier om dat te doen, is het LCD scherm op je camera gebruiken. Op je scherm zoom je in op je onderwerp, waarna je handmatig probeert scherp te stellen op het onderwerp. Omdat je op je scherm hebt ingezoomd op het onderwerp, kun je goed zien of je foto ook echt scherp zal worden.

nachtfotografie
Foto: Bramphotography - ISO 1600 · ƒ/1.4 · 1/125s · 56mm

Contrasten bij nachtfotografie

Bij nachtfotografie krijg je te maken met grote contrasten, zeker in de stad. Je het de felle lichten van gebouwen, auto’s en straatlantaarns en door het ontbreken van daglicht heb je ook enorm donkere hoeken. De sleutel zit hem in het vinden van de balans. Het beste kun je de foto zó belichten dat de hooglichten nét niet overbelicht zijn. Als het goed gaat, zit er dan genoeg licht in je schaduwen om de details nog wat op te halen. In de nabewerking kun je je hooglichten dan terug halen en je schaduwen oplichten.

Een andere techniek is het maken van een HDR foto. Je maakt dan meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp, met verschillende belichtingen. Deze foto’s voeg je dan later tijdens de nabewerking bij elkaar samen. Zo kun je zowel je schaduwen als je hooglichten perfect belichten.

nachtfotografie
Foto: niels_dam - ISO 100 · ƒ/8 · 1/15s · 38mm