7 dierentuinen die perfect zijn voor wildlifefotografie

23 mei 2021 08:14
redactiezoomnl

Nederland heeft behoorlijk wat dierentuinen en er is er dus altijd wel eentje in de buurt waar je gemakkelijk een bezoekje aan kunt brengen. Maar welke dierentuinen zijn eigenlijk de fijnste om de dieren goed vast te kunnen leggen? Wij zochten het voor je uit en maakten een lijstje van dierentuinen die perfect zijn voor wildlife fotografie!

De dierentuinen zijn weer open, maar nog niet helemaal. Zo moeten de overdekte gedeeltes van de parken nog even gesloten blijven. Gelukkig zijn de meeste verblijven van dierentuinen buiten en kunnen we weer heerlijk op pad. Houd bij een bezoek aan de dierentuin wel de coronamaatregelen in acht. Houd voldoende afstand, draag een mondkapje waar gevraagd en blijf veilig.

In het artikel hieronder hebben we alle dierentuinen voor je beschreven. Daaronder hebben we ze voor je in een kaartje gebracht en onder dat kaartje geven we je nog een aantal tips voor het fotograferen in dierentuinen. Zo weet je zeker dat je helemaal klaar bent om op pad te gaan!

1. Gaia Zoo

Gaia Zoo in Limburg is een vak apart wat dierentuinen betreft. De verblijven van de dieren zijn ruim ingericht, maar op zo’n manier dat je de dieren eigenlijk altijd kunt zien. De verblijven lijken erg natuurlijk en vaak kun je gemakkelijk langs of over de hekken fotograferen, waardoor de dieren in een natuurlijke omgeving rond lijken te lopen. De dierentuin is populair en is dan ook al een aantal keer door de ANWB bekroond als ‘Leukste Uitje van Nederland’. De dierentuin heeft zo’n 150 verschillende soorten dieren en is een van de weinige parken in Nederland waar je ook de grijze wolf kunt vinden. 

Foto: franspelzer - ISO 320 · ƒ/2.8 · 1/1250s · 200mm

2. Burgers Zoo

Burgers Zoo in Arnhem is een prachtige dierentuin die al een flinke tijd bestaat, maar zeker niet in de tijd stil is blijven staan. De dierentuin heeft mooie verblijven en een hoop dieren. Wat het park voornamelijk zo leuk maakt, zijn de verschillende tentoonstellingen. Het park is namelijk opgedeeld in ecosystemen. Een aantal van deze tentoonstellingen zijn overdekt en dus helaas nog niet geopend, maar zodra dat ook weer toegestaan is, is Burgers Zoo zeker een aanrader!

Foto: Vriendje70 - ISO 3200 · ƒ/2.8 · 1/200s · 200mm

3. Wildlands

Wildlands in Emmen is een dierentuin en avonturenpark in één. De dierentuin is relatief nieuw, enorm groot en je vindt er maar liefst dik 200 wilde diersoorten! Ook Wildlands is opgedeeld in verschillende tentoonstellingen, zodat je in een dag langs de noordpool en over de savanne kunt wandelen. Het voordeel van nieuwere, modernere dierenparken, is dat er vaak weinig hekken, ruime verblijven en veel natuurlijke achtergrond is. Perfect voor dierentuinfotografie dus!

Foto: Bianca Schmidt - ISO 1600 · ƒ/5.6 · 1/320s · 85mm

4. Safaripark Beekse Bergen

Ook Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek heeft een uniek dierentuin concept. In de Beekse Bergen kun je namelijk met je auto langs verschillende wilde dieren rijden. Zo rijd je langs leeuwen, cheeta’s en giraffen. Het park heeft meer dan 100 verschillende diersoorten en huisvest sinds kort de zwarte neushoorn. Dat de dierentuin zowel met de auto als te voet te verkennen is zorgt ook voor een nadeel, namelijk dat je al snel auto’s of mensen in beeld hebt. Toch kun je dat met een beetje oefening goed vermijden, om vervolgens de dieren prachtig op de foto te zetten.

Foto: corinnec - ISO 400 · ƒ/3.2 · 1/2500s · 300mm

5. Apenheul

In de Apenheul in Apeldoorn vind je, zoals de naam al zegt, heel veel apen. De dierentuin heeft zo’n 300 apen, waarvan 35 verschillende soorten. Het leuke van de Apenheul is dat veel apensoorten gewoon los rondlopen. Jij loopt via paden tussen de apen door. Geen hekken, geen beperkte verblijfsruimte. Ook de apen die niet los lopen hebben ruime verblijven, zonder echte hekken. Om apen te fotograferen is de Apenheul dan ook de perfecte plek. 

Foto: AndyvdSteen - ISO 400 · ƒ/4 · 1/400s · 240mm

6. Vogelpark Avifauna

Vogels kun je naar hartenlust fotograferen in Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Je vindt er onder andere gieren, uilen, pelikanen en flamingo’s. Er zijn dagelijks demonstraties met de vogels en je kunt tussen de kleine vogels door lopen. 

Foto: Amsterdamned_zoom - ISO 400 · ƒ/5.6 · 1/100s · 60mm

7. Ouwehands Dierenpark

De dierentuin waar de pandaberen worden gehuisvest, kunnen we natuurlijk niet overslaan in dit lijstje. Dit is de enige dierentuin in Nederland waar pandaberen te vinden zijn. De dieren zijn door China voor een aantal jaren uitgeleend aan Nederland en vorig jaar werd er een jong geboren. De dierentuin biedt dus een unieke kans om deze beersoort te fotograferen, maar huisvest verder nog een groot aantal dieren. 

Foto: LisaAnn91

Dierentuinen op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je alle dierentuinen straks gemakkelijk weet te vinden, hebben we ze even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes voor de beschrijving, de website en het adres.

Tips voor het fotograferen in dierentuinen

Het fotograferen van wilde dieren kan behoorlijk lastig zijn. Ook in de dierentuin, waar ze vaak vlak voor je staan, is het niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten als je in de dierentuin op pad gaat. Hieronder geven we je een aantal tips, zodat je zeker weet dat je goed voorbereid op pad gaat. Wil je nog wat meer tips lezen? Die vind je in het artikel ‘Dierentuin fotografie tips - geduld is een schone zaak’.

dierentuinen
Foto: Bianca Schmidt - ISO 800 · ƒ/8 · 1/80s · 600mm

Kom met een plan

Als je gaat fotograferen in een dierentuin, is het belangrijk dat je een plan hebt. Welke dieren wil je graag op de foto zetten? Maak daar een lijstje van en kijk op de plattegrond waar je die dieren kunt vinden. Je kunt die plattegrond eventueel zelfs uitprinten.

Verder is het ook belangrijk dat je op het juiste tijdstip. Een bewolkte dag, het licht is dan namelijk wat zachter en egaler. Vlak na openingstijd is het licht vaak het mooist. De dieren zijn dan vaak ook het actiefst en er zijn nog niet zo veel bezoekers. Kijk ook naar de voerschema’s. Als je de tijgers wilt fotograferen is het handig om ruim voordat ze eten krijgen te arriveren. Vaak worden ze dan al rustig wakker en zijn ze actiever. Daarbij sta je er dan vervolgens goed voor klaar als het eten de hokken in wordt geworpen.

Foto: daleyvandesande - ISO 400 · ƒ/6.3 · 1/400s · 400mm

Let op je achtergrond

Natuurlijk is het allerbelangrijkste om het dier mooi op de foto te krijgen, maar de rest van de foto is ook zeker niet onbelangrijk. Als er een duidelijk hekwerk, of bezoekers op de achtergrond van de foto staan, kan dat heel erg storend zijn. Daarbij is het dan duidelijk te zien dat je het dier niet in het wild hebt gefotografeerd. Zijn de hekken niet te vermijden? Fotografeer dan bijvoorbeeld met een klein diafragmagetal, of maak close-ups. Zo kun je prachtige foto’s maken, zonder last te hebben van de hekken.

Michael1972 - ISO 200 · ƒ/5.6 · 1/500s · 400mm

Zorg voor scherp beeld

Dierentuindieren zijn relatief lui, ze zijn niet enorm actief, maar als ze dan actief zijn, wil je ze natuurlijk scherp vastleggen. Het is dan belangrijk dat je klaarstaat en dat je de beweging goed vast kunt leggen. Maak dus gebruik van een hoge sluitertijd. Om ervoor te zorgen dat je de dieren goed in beeld hebt, is het trouwens ook handig om een telelens te gebruiken. Zo haal je de dieren een stuk dichter bij.

Foto: gtiemens - ISO 6400 · ƒ/6.3 · 1/500s · 552mm

Bekijk de video!

Wil je nog meer weten over dieren fotograferen in de dierentuin? Wij gingen een dagje mee met zoomer Arjan Vennema, hij is eigenaar van de fotoafdeling in Burgers Zoo en laat zien hoe hij te werk gaat als fotograaf in de dierentuin. De video bekijk je hieronder!

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort naar de dierentuin, maar heb je eerst nog wat inspiratie nodig? Wij stelden een galerij met prachtige dierentuin foto’s voor je samen. Klik op de foto hieronder om die galerij te bekijken.

Klik op de afbeelding om naar de galerij te gaan