Bruggen fotograferen - De Oversteek in Nijmegen

28 augustus 2023 06:07
redactiezoomnl

De Oversteek is een vrij nieuwe boogbrug in Nijmegen over de rivier de Waal, en opende in 2013 voor verkeer. De brug is ontworpen door architect Chris Poulissen en constructeur Laurent Ney, en het is de grootste boogbrug in Europa met enkelvoudige boog. Kenmerkend aan de brug zijn de verlichte korte bogen, én 48 paar lantaarnpalen op de brug, die elke avond vlak na elkaar aan gaan (van zuid naar noord), als eerbetoon aan de 48 soldaten die in de oorlog op 20 september 1944 werden gedood. De naam De Oversteek is dan ook een eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen.

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Deze fotografen leggen bij hun foto uit waarom ze deze locatie, compositie en standpunt kozen. Ook vertellen ze over hun instellingen, de bewerking en geeft elk van hen jou een tip als je hier ook wilt gaan fotograferen.

Jeroen Stroes

Jeroen Stroes (jeroenstroesphotography)
Canon 70D · ISO 125 · F 8 · 15 SEC · 50 MM

Locatie

Ik heb De Oversteek op deze mooie avond gefotografeerd doordat er veel oranje in de lucht was. De avond hiervoor had ik al een fraai gekleurde zonsondergang gezien, en het weer was nu nagenoeg gelijk. Ik had al van andere foto’s gezien dat de lampen oranje kleuren, dus ik vond deze lichtcombinatie mooi om te proberen.

Ik heb voor deze compositie gekozen om de kromming van de brug vast te leggen, en omdat de zon dan recht voor mij zou ondergaan, zodat ik de mooie kleuren in de lucht kon vastleggen.

Instellingen

De foto is gemaakt met de Canon 70D en een 18-135mm-lens op de 50mm-stand. Ik fotografeerde met F8 en heb 15 seconden lang belicht.

Bewerking

In de nabewerking heb ik weinig gedaan, alleen het contrast versterkt en de foto verscherpt.

Tips voor andere fotografen

  • Ga met hoogwater op een windstille dag, als er bijna geen stroming is. Dan reflecteert de verlichting namelijk mooi over het water.
  • En als je de brug met zonsondergang wilt vastleggen: hoe meer zomer, des te later de zon ondergaat en hoe verder de zon al over de brug heen is.

Paul de Vos

Paul de Vos (pauldv)
Leica Q2 · ISO 100 · F 16 · 10 SEC · 28 MM

Locatie

Ik heb deze brug al eens eerder gefotografeerd maar dan vanaf de andere zijde van de brug, met hoogwater. De compositie die ik dit keer heb gemaakt, is alleen mogelijk als de brug in onderhoud is en het verkeer dus gestremd is. Ik koos hier voor een laag standpunt om zowel de weg als ook de brug goed uit te laten komen. De brug (het hoofdonderwerp) neemt 2/3 deel van het beeld in beslag, en de weg 1/3 deel.

Ik heb ervoor gekozen om tijdens het blauwe uurtje te fotograferen, zodat zowel de lichten van de brug, als ook nog iets van de wolkenstructuren zichtbaar waren.

Instellingen

De foto is gemaakt met een Leica Q2-camera (fullframe 47 megapixel), met een vaste 28 mm F 1,7 Summilux-lens. Ik heb ook een statief gebruikt, nodig vanwege de lange belichtingstijden. Het is een HDR van drie foto’s, gemaakt met 10, 15 en 20 seconden bij iso 100 en F 16.

Bewerking

De losse foto’s met verschillende belichtingen heb ik eerst samengevoegd in Lightroom. Vervolgens heb ik de zwarte tinten, witte tinten, schaduwen en hooglichten gefinetuned. Daarna heb de foto naar Luminair Neo geëxporteerd en van daaruit een ‘'teale-orange’ LUT-filter toegevoegd. Als laatste de foto nog rechtgezet en uitgesneden.

Tip voor andere fotografen

Deze brug is geopend in 2013 en het groot onderhoud was in 2022. Bij benadering kun je dan zeggen dat de brug wellicht elke 9 jaar in onderhoud gaat. Houd dus rond 2030 - 2033 de lokale Nijmeegse media goed in de gaten om de brug zonder verkeer te kunnen fotograferen.

Herman de Raaf

Herman de Raaf (hermanderaaf)
Canon 6D · ISO 100 · F 11 · 1 SEC · 52 MM

Locatie

Deze locatie heb ik uitgekozen omdat ik dit een mooie brug vindt. Met name als het water hoog staat heb je een mooie spiegeling. Ik heb deze compositie gemaakt omdat het water helaas niet zo hoog stond als ik had gewenst, en ik iets anders moest bedenken. Daarom heb ik gekozen voor de herhaling van de verlichte pijlers, met de eerste groot in beeld met nog net de verlichting erop.

Ik heb deze foto wel gepland: dat houdt voor mij in dat ik het tijdstip van zonsondergang en het blauwe uurtje eerst uitzoek. Op Google Maps kijk ik waar ik moet zijn en probeer de dichtstbijzijnde parkeergelegenheid te vinden. Ik plan nog wat extra tijd in voor de eventuele loopafstanden. Ten tijde van deze foto was een deel van de weg wegens wegwerkzaamheden afgesloten en moest ik langer lopen. De extra tijd kwam dus goed van pas.

Instellingen

De foto is gemaakt met een Canon 6D en een Tamron 24-70 F 2,8. Ik heb de foto gemaakt vanaf statief, wat ook wel nodig was, want het is een HDR uit drie foto’s. Ik kies er in het blauwe uurtje meestal voor om een HDR-foto te maken, omdat je dan een groter dynamisch bereik kunt vastleggen. De gemiddelde belichtingstijd van de drie foto’s is 1 seconde. De verdere instellingen zijn F 11 en iso 100, met een brandpunt van 52 mm.

Bewerking

De foto is een beetje bewerkt in Lightroom. Hierbij heb ik met name de lucht iets meer op kleur gebracht.

Tips voor andere fotografen

  • Als tip wil ik meegeven om met hoogwater te gaan om de spiegeling optimaal vast te leggen. Dat kan mooi met een langere sluitertijd (wellicht dan wel met een ND-filter).
  • En, wat ik hier niet helemaal goed heb gedaan, is dat de tweede en derde lamp op de brug er helaas niet op staan. Dat zou ik denk ik een volgende keer anders doen.

Antoine van de Laar

Antoine van de Laar (vdlaarfotografie)
Nikon Z 6 · ISO 100 · F 16 · 107 SEC · 62 MM

Locatie

Ik had weleens een foto van deze brug online gezien met een lagere waterstand. Mijn plan was om dit shot te maken met een hoge waterstand, waardoor de hele brug in het water staat en er meer reflectie zichtbaar zou zijn.

Toen ik op deze locatie was, vond ik het mooi om een laag standpunt in te nemen, zodat de brug groter lijkt. Ook zag ik vanaf de rechterbovenhoek een mooie krommende lijn naar de brug toe, waardoor je blik de foto in wordt getrokken. Verder is er achter de brug vrij veel verstorend beeld, dus heb ik ervoor gezorgd dat die storende elementen achter de pilaren vallen. Het enige jammere zijn de begroeiingen in het water, maar goed dat is natuur en was er nu eenmaal ter plaatse.

Instellingen

De foto is gemaakt met de Nikon Z 6, die heeft minder megapixels dan gemiddeld, en daardoor ook weinig ruis. Als objectief had ik de Nikkor Z 24-70 F 4 S, op de 62mm-stand. Ik koos voor F 16 omdat ik mooie stervorming in de lichten wilde, en fotografeerde 107 seconden lang, zodat het water mooi blad werd.

Bewerking

De bewerking van deze foto is minimaal geweest. Ik heb met name de verlichting onder de brug iets minder geel en iets meer oranje aangezet.

Tips voor andere fotografen

  • Zelf vind ik het mooi om de brug met hoog water te schieten. Persoonlijk vind ik het blauwe uurtje erg mooi maar een mooie maan of gekleurde wolken kan ook een interessant beeld geven.
  • Op locatie zou ik adviseren de stroommasten (die doemen soms tussen de bogen door op) uit beeld te houden door deze achter een boog te situeren.

Zoom Academy

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Je leert zoal:

  • De basistechnieken voor architectuur
  • Veel tips uit de praktijk
  • Kijken naar voorbeelden van anderen
  • Alles over apparatuur, instellingen en locaties

Dat wil je toch? In deze inspiratiecursus leer je alles over Architectuurfotografie!