Bruidsfotografie: tips uit de praktijk!

28 maart 2023 10:57
redactiezoomnl

Toen Marc Roos afstudeerde aan de Fotovakschool, had hij zich nog zo voorgenomen om geen bruidshoots te doen. Maar nu de eerste bruidshoot erop zit, is hij totaal van mening veranderd. Hij deelt zijn ervaringen en geeft tips.

Eind juni deed ik mijn eerste bruiloftshoot. Omdat het bekenden van mij zijn, was ik er de hele dag bij: van kwart over acht ’s ochtends tot half twee ‘s nachts om precies te zijn. Uiteraard is dat normaalgesproken bij een betaalde opdracht niet gangbaar. Traditioneel doet de bruiloftsfotograaf de reportage, de ceremonie en de receptie. Soms wordt de ochtend erbij gepakt om de voorbereidingen van de bruid vast te leggen.

Ik werd gelijk in het diepe gegooid, want er werd veel van mij gevraagd: portretfotografie, groepsfotografie en reportagefotografie. Sommige fotografen kiezen ervoor om de trouwringen met een macro-objectief te fotograferen, dan ben je ook nog eens macrofotograaf.

Voorbereiding

De voorbereiding voor deze shoot was voor mij erg belangrijk. Ik las de Zoom.nl-editie van maart 2013 over bruidsfotografie en bekeek sites met trouwfoto’s. Ik verdiepte me ook in de trouwetiquette: wie staat aan welke kant tijdens de ceremonie bijvoorbeeld en hoe gaat het aansnijden van de taart? Daarnaast bedacht ik welke spullen ik moest meenemen en hoe ik mijn dag moest plannen.

Het belangrijkste is natuurlijk de wens van het bruidspaar. Over het algemeen weet de fotograaf veel meer over fotografie dan het bruidspaar, dus jij als fotograaf neemt ze aan de hand en legt uit wat er mogelijk is. Bespreek van tevoren of je alleen de foto's levert of dat je ook een album maakt. En belangrijk voor jezelf: vraag of je de foto's mag gebruiken voor eigen publicaties.

Van tevoren heb ik de locaties bezocht, wat ik elke bruiloftsfotograaf aanraad. Je hebt maar één kans om het goed te doen en je wilt niet verrast worden. Maar laat jezelf daar overigens niet door verkrampen. Voor mij waren de locaties: het Waalstrand bij Nijmegen en Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther. Bij het kasteel heb ik iemand van de brasserie om een rondleiding gevraagd. Het personeel was enorm vriendelijk, geïnteresseerd en behulpzaam.

De dag

De ochtend van de bruiloft was ik vroeg aanwezig bij de aanstaande bruid. Ik had een lijstje gemaakt van wat ik per dagdeel wilde fotograferen. Zo wilde ik de ringen in de ochtend doen, omdat daar later geen tijd meer voor was. Bovendien moest voor de foto die ik daarvoor in gedachten had de zon nog relatief laag staan.

Je voelt de spanning: van de ouders, van de ceremoniemeester en van de bruid uiteraard. Ik heb me zoveel mogelijk onzichtbaar gemaakt en heb verschillende momenten vastgelegd. Er zijn natuurlijk een paar foto’s die je echt moet maken. De bruid met haar ouders is er zo één, maar ook de komst van de aanstaande bruidegom en diens ouders wil je vastleggen.

Vervolgens zijn we naar de locatie voor de reportage gereden, in dit geval het Waalstrandje in Nijmegen. We begonnen met regen, maar hebben toch alles erop gekregen. Tijdens de shoot, die soms geforceerd overkomt op het bruidspaar, heb ik een aantal keer tussendoor foto’s laten zien om ze wat meer ontspannen te krijgen. Dat werkte prima. De schoonzus van de bruid was aanwezig, wat ik erg handig vond. Zij hielp de bruid met de jurk en ik had een extra paar handen en ogen. Alvast een tip: zorg dat je een persoon extra bij de reportage hebt.

Na de reportage zijn we naar de trouwlocatie gereden: Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther. Een schitterende locatie, waar we ook nog wat foto's voor de reportage hebben genomen.

Het gebouw van de plechtigheid had ik dus al eens bekeken. Omdat er weinig licht was, heb ik gewerkt met een lichtsterk objectief, een 50 mm F 1.8. Hiermee heb ik prima alles kunnen vastleggen. Zorg er overigens voor dat je tijdens het uitwisselen van de ringen en de kus buiten beeld blijft. Het gaat uiteraard om het bruidspaar en niet om de fotograaf.

Die dag heb ik nog foto's gemaakt van het aansnijden van de taart, het feliciteren van het bruidspaar, de band en natuurlijk de foto's met familie en vrienden. Vaak is de fotograaf al weg na de receptie, maar ik heb ook nog foto's gemaakt tijdens het diner en het feest. 

Oplevering

Met de foto's maken op de dag zelf ben je er nog niet. Sterker nog, de selectie en bewerkingen kostten mij bijna net zoveel tijd als de dag zelf. Houd hier dus rekening mee als je een opdracht voor een bruiloft accepteert.

Ik heb er bij deze opdracht bewust voor gekozen niet het maken van een album aan te bieden. Ik vind dit een specialisme op zich en de vormgeving van zo’n album is heel persoonlijk. Wat ik wel met het stel heb afgesproken, is dat ik naast de standaardfoto's een aantal voorbeeldbewerkingen voor ze zou maken. Veel fotografen kiezen voor een eigen stijl en voeren dit door in alle foto's. Ik heb die stijl nog niet gevonden en laat me daardoor dus ook (nog) niet vastleggen. Uiteindelijk koos het stel voor een bepaalde bewerking en die heb ik doorgevoerd op een aantal van hun favoriete foto's die ze later zelf gebruikt hebben voor hun album. Ik bepaal overigens zelf welke foto's ik goed genoeg vind om op te leveren aan het bruidspaar. Ik had er meer dan genoeg en alles hebben ze naar tevredenheid ontvangen. Ik leverde één keer de set in tif-formaat en een volledige set in jpeg. Omdat het bruidspaar bekenden zijn, was ik wat flexibeler met de afspraken over het gebruik van de foto’s. De foto´s blijven mijn eigendom en het bruidspaar heeft gebruiksrecht, dus voor het maken van een album of het printen voor eigen gebruik. Ik heb tevens afgesproken dat ik ze voor commerciële doeleinden mag gebruiken, voor mijn eigen site bijvoorbeeld.

Het is zeker een tip om dit goed af te stemmen en liefst ook schriftelijk vast te leggen, zodat hierover achteraf geen misverstanden ontstaan.

De spullen

Welke apparatuur meegaat naar een bruiloft hangt onder meer van hetweer (wordt het zonnig of niet) en het licht op de locaties. Over het algemeen is het advies om lichtsterke objectieven (vanaf F 2,8) mee te nemen. Denk ook aan een reportageflitser en genoeg geheugenkaartjes. Dit is de lijst van mijn 'bagage':

  • Canon 5D mark III
  • Canon 450D (back-up camera)
  • 17-40 mm objectief F 4
  • 50 mm objectief F 1,8 (aanrader en relatief goedkoop)
  • 85 mm objectief F 1,2
  • 70-200 mm objectief F 4 (niet gebruikt tijdens de dag)
  • reportageflitser
  • drie geheugenkaartjes (16GB)
  • twee accu's per camera
  • ND-filter en polarisatiefilter (beide niet gebruikt)
  • twee uitvouwbare reflectieschermen
  • statief

Checklist

Voor de dag zelf heb ik een checklist gemaakt in excel. De benodigde tijd had ik van tevoren al met het bruidspaar besproken. Zorg dat je ruim de tijd neemt voor een reportage, zodat het geen haastklus wordt. Dit geldt ook voor de groepsfoto's. Hieronder een aantal zaken om sowieso op je checklist te zetten.

1.Vraag hoe laat de bruid en de bruidegom elkaar ontmoeten.

2.Maak in de ochtend de foto's van de ringen, zodat je daar de tijd voor hebt.

3.Zorg dat er iemand van het bruidspaar met je mee kan voor de reportage om te assisteren. Al is het maar om de jurk goed te leggen of te helpen als je een reflectiescherm gebruikt.

4.Zorg dat je alle belangrijke fotografische momenten tijdens de ceremonie in je hoofd hebt en bepaal van tevoren welk objectief (lichtsterkte en brandpunt) je wilt gebruiken voor welke situatie. Niet alleen de getuigen tekenen voor de bruiloft, vergeet ook de ambtenaar niet.

5.Zet ideeën en voorbeeldfoto's op papier of op je tablet/telefoon. Dit werkt prima als je even geen inspiratie meer hebt.

6.Zorg dat je weet wie de ouders, broers en zussen van het bruidspaar zijn voor het fotograferen gedurende de dag.

7.Zorg dat je weet wie de ceremoniemeester is. Laat deze de mensen verzamelen voor de groepsfoto's. In de tussentijd kun jij de instellingen van je camera uitproberen.

8.Maak niet alleen foto's van het bruidspaar zelf. Het bruidspaar wil met jouw foto's de dag kunnen herbeleven en ook zien wat ze niet hebben gezien.

9.Zorg dat je niet teveel opvalt tijdens de dag, maar wees wel assertief genoeg om alle foto's die je wilt maken daadwerkelijk te maken.

10.Wordt er ook gefilmd? Maak goede onderlinge afspraken wie waar staat, dan heb je beiden mooie resultaten.

11.Stel het bruidspaar op z’n gemak en laat af een toe een foto zien om ze dit vertrouwen te geven.

12.En natuurlijk: geniet zelf ook van de dag!