De beste tips om voorjaarsbloeiers te fotograferen

19 maart 2024 17:25
TessMutsters

Volgende week is het zo ver, dan gaat de lente van start! Als je naar buiten kijkt, lijkt het echter al een tijdje lente te zijn. Overal kun je voorjaarsbloeiers zien. Reden genoeg dus om op pad te gaan en die prachtige voorjaarsbloeiers vast te leggen. In dit artikel geven we je daarvoor een aantal tips.

In de lente zijn er enorm veel dingen te fotograferen, maar één van de eerste dingen die je kunt vastleggen, zijn voorjaarsbloeiers. Vandaar ook dat je nu al volop op pad kunt om de lente vast te leggen. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Lente.

Verschillende soorten voorjaarsbloeiers

Er zijn best wat verschillende soorten voorjaarsbloeiers te vinden. Krokussen, sneeuwklokjes, hyacinten, narcissen, blauwe druifjes en tulpen zijn slechts enkele voorbeelden. Het voordeel van dit soort bloeiers is dat je ze in de herfst zelf kunt planten. In het voorjaar kun je ze dan gemakkelijk in je eigen tuin fotograferen. Zo kun je ze een plekje geven in een mooie omgeving, waardoor je ze prachtig op de foto kunt zetten!

voorjaarsbloeiers
Foto: cdgrf - ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/250s · 105mm

De juiste belichting

Ga je aan de slag met macrofotografie, dan wil je hard licht het liefst zo veel mogelijk vermijden. Zo voorkom je lelijke schaduwen en hoge contrasten in je beeld. Voor de beste resultaten zoek je naar diffuus licht, zoals op bewolkte dagen of in de schaduw van bomen. Je kunt ook vroeg op de dag, of wat later op de dag, op pad gaan. Als je fotografeert in fel zonlicht, probeer dan een diffuser te gebruiken om het licht te verzachten en overbelichting te voorkomen. Experimenteer met verschillende composities en standpunten om het licht op zijn mooist uit te laten komen.

Scherpstellen op voorjaarsbloeiers

Scherpstellen kan een uitdaging zijn, je bent immers eigenlijk gewoon aan de slag met macrofotografie. Als je een macrolens hebt, zal dit waarschijnlijk iets gemakkelijker gaan. Het beste kun je gebruik maken van een laag statief, of een kersenpittenzak. Zo kun je je camera wegzetten en op je gemak scherpstellen. Je krijgt dan ook minder snel te maken met bewegingsonscherpte. Zelfs kleine bewegingen kunnen voor onscherp beeld zorgen, zet daarom je sluitertijd niet te lang en probeer winderige dagen te vermijden. Scherpstellen met behulp van het LCD scherm kan je ook helpen, je kunt dan immers je onderwerp wat beter zien.

voorjaarsbloeiers
Foto: MoReCremers - ISO 400 · 3/2500s · 112mm

Een zachte omgeving

Bij het fotograferen van voorjaarsbloeiers wil je het liefste een zachte omgeving vastleggen. Zo weet je zeker dat de focus echt op je onderwerp ligt en dat de foto niet te druk is. Door een groot diafragma te gebruiken, wordt de scherptediepte beperkt, waardoor de bloem scherp blijft terwijl de achtergrond onscherp wordt.

voorjaarsbloeiers
Foto: Aniek24

Een interessante compositie

De compositie is natuurlijk altijd belangrijk, dus ook als je voorjaarsbloeiers gaat fotograferen. Experimenteer met verschillende compositietechnieken, zoals de regel van derden, symmetrie, diagonale lijnen en de gulden snede, om de bloemen op een creatieve en interessante manier vast te leggen. Een goede compositie zorgt ervoor dat je beeld er interessant uitziet en trekt de blik van de kijker. Zo zorg je er dus voor dat er ook echt naar je foto gekeken wordt.

voorjaarsbloeiers
Foto: Pixel-pete - ISO 200 · ƒ/2.8 · 1/640s · 105mm