De beste tips voor fotograferen in de regen ☔

24 oktober 2023 13:36
TessMutsters

Fotograferen in de regen heeft haast iets magisch. Regenachtige dagen hoeven dan ook geen obstakel te zijn voor geweldige foto's. Ontdek hoe je het beste uit dit uitdagende, maar intrigerende fotografische scenario haalt. Deze praktische tips zullen je helpen om de regen in je voordeel te gebruiken en je foto's naar een hoger niveau te tillen.

De herfst staat bekend om haar lange, regenachtige dagen. Toch is er enorm veel te fotograferen tijdens de herfst, waaronder ook die regen zelf! Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de herfst!

1. Bescherm je camera

Tijdens het fotograferen in de regen is het natuurlijk belangrijk dat je je camera goed beschermt. Zo voorkom je dat de camera zelf nat wordt en dat je na de fotosessie een nieuwe camera moet aanschaffen. Je kunt dit het beste doen met een regenhoes. Deze plastic hoezen werken erg fijn en hiermee kun je je camera gemakkelijk beschermen.

Ben je klaar met fotograferen? Dan is het belangrijk dat je condens in en op de camera voorkomt. Vaak is het temperatuurverschil best groot wanneer je uit de regen naar binnen stapt, daarbij zit er veel vocht in de lucht. Doe je camera nog buiten in de tas en rits deze bijna helemaal dicht. Laat de camera vervolgens in de tas acclimatiseren en pak deze er pas na een uurtje weer uit. Zo voorkom je dat de condens direct op je koude camera slaat.

regen
Foto: cunodb - ISO 500 · ƒ/1.8 · 1/200s · 50mm

2. Breng sfeer in je foto

Je zou regen kunnen zien als een transformerende kracht. Het spoelt straten schoon en het geeft een bepaalde sfeer aan een omgeving. Probeer die sfeer dan ook in de foto te vangen. Kleuren en lichten komen vaak sterker uit in de regen, op die manier kun je warmte in je foto brengen. Dat vormt dan weer een mooi contrast tegen de grauwe, grijze en druilerige omgeving.

Mensen lopen ook anders in de regen. Onder een paraplu weggedoken of met hun hoofd naar beneden om hun gezicht tegen de druppels te beschermen. Ook dit kan enorm veel sfeer aan je foto geven.

regen
Foto: PeterNijsen - ISO 800 · ƒ/4 · 1/680s · 90mm

3. Ga voor macro

Kijk eens op een andere manier naar de regen, bijvoorbeeld van heel dichtbij. Fotografeer bijvoorbeeld eens een druppel op een plant van dichtbij, of druppels die in een plas vallen. Je kunt ook het bos in gaan en bijvoorbeeld paddenstoelen in de regen fotograferen. Het natte laagje op de paddenstoelen en de druppels die erop vallen kunnen dan voor een leuk beeld zorgen. Ga je aan de slag met macro dan kun je ook een beetje valsspelen, met een plantenspuit bijvoorbeeld kun je ook het idee van regen wekken.

regen
Foto: Fotografiecor - ISO 400 · ƒ/8 · 1/200s · 90mm

4. Lange of korte sluitertijd

Je instellingen hangen natuurlijk erg af van de situatie. Bij een licht buitje, is de lucht waarschijnlijk nog redelijk helder en heb je nog relatief veel licht. Regent het wat harder, dan is de lucht vaak ook wat donkerder en heb je ook minder licht. Dit heeft natuurlijk invloed op je sluitertijd, je diafragma en je iso. Daarbij hangen je instellingen natuurlijk ook volledig af van wát je precies wilt fotograferen. Gebruik je een korte sluitertijd, dan zie je de regendruppels goed in beeld. Gebruik je een wat langere sluitertijd, dan worden de regendruppels eerder een zachte waas in de foto.

regen
Foto: sjeun - ISO 3200 · ƒ/4.5 · 1/80s · 70mm

5. Gebruik weerspiegelingen

Als het regent, krijg je natuurlijk te maken met reflecties. Op straat of in de natuur ontstaan plassen en zelfs als er geen plassen ontstaan, wordt licht geweerkaatst in de natte straten. Door te spelen met reflecties en weerspiegelingen in je foto’s kun je prachtige, leuke en creatieve foto’s maken. Ga hier dus zeker eens mee aan de slag!

regen
Foto: MaikelClaassenFotografie - ISO 500 · ƒ/2.8 · 1/800s · 35mm