De mooiste herfstportretten: zo pak je dat aan!

20 september 2022 10:22
redactiezoomnl

Voor portretfotografen is de herfst misschien wel de meest opwindende periode van het jaar. Het rijke palet aan bonte kleuren, gecombineerd met het warme najaarslicht, biedt de fotograaf een geweldige variëteit aan kleurrijke achtergronden die geen enkel ander seizoen kan evenaren. Trek dus met je modellen het bos in voor oogverblindende buitenportretten! Je leest hier vijf handige tips.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Bosfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het maken van de beste bosfoto’s en nog veel meer.

Tip 1 - Tegenlicht en lensflare

Een persoon met tegenlicht fotograferen geeft het beeld een dromerige uitstraling en creëert bovendien vaak een mooi effect in de achtergrond. Objectieven reageren echter verschillend op tegenlicht. Voel je dus vrij om te experimenteren. In sommige gevallen zul je het lichaam van het onderwerp willen gebruiken om de zon te blokkeren, terwijl in andere gevallen de sfeer mooier wordt als je de zonnestralen juist het beeld laat binnenvallen.

Met tegenlicht bestaat altijd het risico dat de geportretteerde te donker op de foto komt. In extreme gevallen krijg je een silhouet. Je kunt een belichtingscorrectie toepassen, maar dan loop je weer kans dat de achtergrond uitbleekt. Vaak is het beter het contrast te verlagen met een invulflits (niet te sterk!) of een reflectiescherm. Een reflectiescherm met een warme tint (goudkleurig of ‘sunlight’) zet de herfstsfeer extra kracht bij.

Tegenlicht geeft het beeld een dromerige sfeer en creëert een mooi effect in de achtergrond.

Sakin Ozturk (sakin)
Nikon D750 · ISO 100 · F 2,8 · 1/160 SEC · 122 MM

Tip 2 - Aansnijden

Je hoeft een persoon niet altijd volledig in beeld te brengen. Je kunt je onderwerp ook bewust aansnijden en slechts gedeeltelijk afbeelden. Je denkt daarbij al snel aan alleen hoofd en schouders, maar laat ook eens bijvoorbeeld enkel de voeten of handen zien. Door het onderwerp niet volledig te laten zien, laat je meer aan de verbeelding van de kijker over, wat een beeld net wat mysterieuzer maakt. Bovendien kom je zodoende ook niet in de problemen met de privacywetgeving, waarbij je eerst toestemming moet hebben om een (herkenbaar) portret van iemand te publiceren.

Tip 3 - Brandpuntsafstand en diafragma

Objectieven met een langere brandpuntsafstand, zoals bijvoorbeeld een 70-200mm-telezoom, helpen om de achtergrond rustig te houden en kleuren en highlights te accentueren. In combinatie met een lage diafragmawaarde, zoals F 2,8 of F 4, geef je het onderwerp alle aandacht en kun je een mooie zachte bokeh van bonte herfstkleuren in de achtergrond creëren.

Je hoeft niet ver te rijden voor kleurrijke herfstfoto’s. Een stadspark herbergt vaak een bonte verzameling aan kleuren.

Harriet van den Berg-Stad (fotostad)
Canon 70D · ISO 100 · F 1,8 · 1/320 SEC · 50 MM

Tip 4 - De juiste locatie

De juiste locatie vinden is essentieel voor elke fotoshoot, op elk moment van het jaar. Maar tijdens de herfst ben je natuurlijk op zoek naar de meest sprekende kleuren en texturen. Het goede nieuws is dat je daarvoor helemaal niet ver hoeft te rijden. Een stadspark of arboretum bij jou in de buurt herbergt vaak een bonte verzameling aan kleuren. Denk na over hoe je deze kleuren en texturen in het beeld kunt betrekken voor de kleurrijkste portretfoto’s.

Tip 5 - Bijpassende outfit

De mooiste herfstfoto’s zijn meestal die waar het onderwerp lijkt op te gaan in de omgeving. Kies voor natuurlijke kleuren die passen bij de omgeving en vermijd contrasterende kleuren of opvallende patronen. Vraag je model om een outfit met rode, oranje of gele tinten aan te trekken. Ook accessoires zoals handschoenen, sjaals of mutsen geven het beeld iets extra’s. Hoe realistischer de outfit van je model, hoe gezelliger en authentieker de foto’s.

Kies een outfit die past bij het kleurenpalet van de omgeving.

Jacqueline Uiterloo (jacquelineuiterloo)
Canon 5D III · ISO 320 · F 2,8 · 1/320 SEC · 190 MM

Nabewerking

Een portretfoto bewerken vraagt een iets andere aanpak dan een wildlife-, landschaps- of macrofoto. Uiteraard moet je opnieuw kleur en contrast optimaliseren via de welbekende schuifregelaars, maar in tegenstelling tot bij landschaps- of mistfoto’s zul je zelden het volledige beeld aanpassen, maar eerder werken met lokale touch-ups. De huid van het model kun je bijvoorbeeld zachter maken door lokaal een negatieve Helderheid en Scherpte toe te passen met een Aanpassingspenseel. De ogen van je model wil je net wat extra aandacht geven, en daarvoor kun je dan weer een Radiaalfilter gebruiken. Laat de ogen oplichten en voeg eventueel wat kleurverzadiging toe, zodat de iris extra opvalt. Ten slotte kun je de tanden eventueel wat lichter maken door met een Aanpassingspenseel de Belichting wat op te trekken. Als je bepaalde herfstkleuren in de voor- of achtergrond extra wilt accentueren, kun je opnieuw gebruikmaken van het HSL-paneel.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Bosfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de vier seizoenen in het bos
  • Het dynamisch bereik kennen van je camera
  • De beste locaties voor de mooiste bossen
  • Alle mooie details die in het bos te vinden zijn

Bekijk hier de volledige Cursus Bosfotografie.