De planetaire uitlijning van 3 juni: dit moet je weten

25 mei 2024 08:44
TessMutsters

3 juni 2024 zal er een planetaire uitlijning van maar liefst 6 planeten zijn. Mercurius, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zullen in de vroege ochtend te zien zijn. Niet allemaal zijn ze met het blote oog te spotten, maar met een goede lens kun je er zeker een aantal zien. Ga je aan de slag met astrofotografie, dan kun je ze misschien allemaal wel vastleggen. In dit artikel vertellen we je meer over de planetenuitlijning van 3 juni.

Een planetaire uitlijning gebeurt niet heel vaak. Het is een astronomische gebeurtenis waarbij planeten op hetzelfde moment dicht bij elkaar komen te staan, aan één kant van de zon. Het betekent dus niet dat planeten volledig op één lijn staan, zoals veel mensen denken. Ze staan wel erg dicht bij elkaar, waardoor ze een soort lijn lijken te vormen.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Sterrenfotografie!

Wanneer kun je de planetaire uitlijning zien?

De planetaire uitlijning is over het algemeen te zien op 3 juni. In de vroege ochtend kun je de zes planeten spotten. Het voordeel is dat de uitlijning bijna overal te zien is. 3 juni is echter een algemene datum. Op sommige locaties kun je de uitlijning eerder zien. Daarbij is de uitlijning niet beperkt tot één dag, maar kan de planetaire uitlijning enkele dagen duren. Gelukkig maar, zo heb je iets meer tijd om een helder moment te vinden en naar de lucht te staren.

planetaire uitlijning
Foto: Jannemanneke

Welke planeten kun je zien?

Tijdens deze planetaire uitlijning kun je de planeten Mercurius, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zien. Hiervan zijn Mercurius, Mars, Jupiter en Saturnus met het blote oog te zien. Met een krachtige verrekijker of een telescoop kun je Neptunus en Uranus ook zien. Wil je precies weten wanneer welke planeten tevoorschijn komen? Dat kun je hier vinden.

De juiste omstandigheden voor een planetaire uitlijning

Natuurlijk moet je ook te maken hebben met de juiste omstandigheden om de planetaire uitlijning te zien. Belangrijk is in ieder geval dat je een zo donker mogelijk plekje opzoekt, met zo weinig mogelijk lichtvervuiling. Meestal is een natuurgebied dan een goede keuze. Wil je écht donker, ga dan naar het Lauwersmeer of de Boschplaat op Terschelling. Dit zijn de twee Dark Sky Parken van Nederland. Verder is het natuurlijk belangrijk dat het niet bewolkt is. Bij veel bewolking zie je natuurlijk helemaal niets van de lucht. Houd dus het weerbericht goed in de gaten.

planetaire uitlijning
Foto: Rosa.meijer

De planeten vinden in de lucht

Het is helder en je staat klaar, maar… hoe weet je nu waar je naar moet kijken? Gelukkig zijn er behoorlijk wat apps die je kunnen helpen met het vinden en identificeren van verschillende sterren, planeten, sterrenbeelden en andere dingen in de hemel. Een bekende en zeer populaire app onder fotografen is natuurlijk Photopills. Verder kun je ook gebruik maken van de app Planets of Sky Tonight. 

planetaire uitlijning
Foto: Corne102 - ISO 3200 · ƒ/5.6 · 15s · 28mm

De planetaire uitlijning fotograferen

De planetaire uitlijning fotograferen is geen gemakkelijke opgave. Op een foto is het immers al snel niet helemaal duidelijk welke planeten waar staan. Daarbij zijn enkele planeten dus niet bijzonder goed zichtbaar. Dat zal dus nog een flinke uitdaging worden. Dit is natuurlijk ook een goed moment om te focussen op één of twee planeten om deze mooi vast te leggen.

Verder zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Neem bijvoorbeeld een statief en een lichtsterke lens mee. Zo kun je je sluitertijd wat langer zetten en krijg je niet te maken met bewegingsonscherpte. Een timer of afstandsbediening en eventueel een star tracker kunnen dan ook erg van pas komen.

Meer leren?

Wil je meer leren over astrofotografie en je goed inlezen voor deze planetaire uitlijning? Wij zetten onze handigste artikelen voor je op een rijtje. Vergeet daarbij ook onze Zoom Academy cursus Sterrenfotografie niet!